Ladda ned Ladda ned

Skabb

Skabb är ett litet kvalster som håller till i huden. De är så små att du inte ser dem med blotta ögat – däremot märker du av dem. De kan klia väldigt mycket – speciellt på natten – och göra att du kliar så mycket att du får sår. Som tur är blir du lätt av med skabb genom behandling. På KRY kan du få svar på dina frågor om skabb.

Skabb sätter sig gärna på handleder och fingrar. Kvinnor kan få skabb i underlivet och män på penis eller pungen.

Vissa får inga symptom på skabb, andra får svår klåda – speciellt på natten. Du kan också se små upphöjda röda utslag eller blåsor på huden.

Skabb är ett litet djur som sprids genom direktkontakt, som när du sover nära någon. De gräver gångar i huden och lägger ägg där.

Du behöver behandling vid skabb. Men du kan se till att kvalstren inte kommer tillbaka genom att tvätta kläder och annan textil du kommit i kontakt i 60 grader så att skabben dör.

Säkrast diagnos fås via sjukvården där skabbdjur analyseras i mikroskop. När en läkare har konstaterat att det är skabb behandlar du med ett receptfritt läkemedel. Det är viktigt att personer som du har haft en nära kontakt med och personer i samma hushåll behandlas samtidigt för att inte skabben ska komma tillbaka. Hjälper inte behandlingen bör du gå tillbaka till läkare.

Sök vård om det kliar så mycket att du får sår eller om någon nära dig har skabb.

Senast uppdaterad:
7 juni 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, leg. läkare, specialist i allmänmedicin