Kry-logo
Ladda ned
Skabb
skabb-i-hand
Bild på skabb i handflatan ©DermNet New Zealand med tillstånd.

Skabb

Skabb är en liten hudparasit som för det mesta smittar genom nära kroppskontakt. Djuren är så små att du sällan kan se dem med blotta ögat. De kryper in i huden där de orsakar klåda och hudutslag. Du kan behandla skabb med receptfria läkemedel, men för att bli av med djuren krävs även noggrann rengöring av bland annat kläder och textilier.

Allmänt om skabb

Skabb är en liten spindelliknande hudparasit som finns i hela världen. Skabbdjuret tar sig in i huden och lägger ägg i det yttersta hudlagret. Om du blir smittad brukar det ta 3-6 veckor innan det börjar klia – om det kliar alls – men du är smittbärare under hela perioden. Har du haft skabb tidigare och drabbas igen kan klådan komma redan efter ett par dagar.

Djuren är bara en knapp millimeter stora och svåra att upptäcka, men du kan ibland se dem på till exempel händer och fötter, kring bröstvårtorna, naveln och på könsorganen.

Om du är frisk i övrigt får du som regel inte fler än tio skabbdjur i huden, men äldre personer och personer med nedsatt immunförsvar kan angripas av betydligt fler djur.

Både människor och djur kan få skabb, men skabb som finns hos till exempel husdjur och rävar kan inte föröka sig på vår hud. Däremot kan de orsaka bett som kliar.

Symptom på skabb

Skabb ger inte alltid tydliga symptom, men många får svår klåda – särskilt på kvällen och natten. Det kan även uppstå små röda knottror, blåsor eller eksemliknande utslag på huden. Vid stora mängder skabb kan du även få fjäll och sårskorpor. Om du kliar dig kan du få rivmärken som ibland orsakar små sår.

Skabb kan orsaka utslag och klåda var som helst på kroppen, men sätter sig gärna på handleden eller mellan fingrar och tår. Du kan även få skabb på exempelvis ryggen, stjärten och könsorganen.

Djuren gräver trådsmala, sicksackformade skabbgångar under huden som brukar vara ungefär en centimeter långa.

Andra tänkbara förklaringar

Tänk på att klåda och hudutslag inte behöver bero på just skabb. Det kan även röra sig om eksem, nässelutslag, springmask och vägglöss.

Orsaker till skabb

Skabb orsakas av små kvalster som gräver gångar i hornlagret, hudens yttersta skikt. De sprids genom lite längre kroppskontakt, till exempel om du delar säng med någon. Barn som under längre tid sitter nära varandra, exempelvis framför datorer och surfplattor, kan också smitta varandra. Risken att smittas är inte lika stor vid tillfällig kroppskontakt, som på skolor och arbetsplatser. Skabb kan även smitta via textilier.

Äldre personer och personer med nedsatt immunförsvar kan drabbas av så kallad krustös eller “norsk” skabb som är mer smittsam eftersom det då brukar röra sig om betydligt fler skabbdjur än hos annars friska personer. Då kan hundratals eller till och med tusentals skabbdjur orsaka krustor, eller skorpor, i huden.

Behandling av skabb

Om du inte lyckas upptäcka skabbdjuren eller ser de typiska skabbgångarna kan vårdpersonal behöva analysera djuren i mikroskop eller med hjälp av ett förstoringsglas. Det är viktigt att konstatera att det rör sig om just skabb och utesluta att klådan beror på något annat. Vid skabb behandlas du med läkemedel som brukar smörjas in på kroppen. Behandlingen behöver ibland upprepas efter en vecka.

Det är viktigt att personer i samma hushåll, eller som har nära kroppskontakt, behandlas samtidigt för att inte skabben ska komma tillbaka – även om det bara är en person som har symptom. Smittan kan annars spridas vidare av den som ännu inte har fått några besvär.

Klådan kan ibland finnas kvar flera veckor efter behandlingen, trots att skabben är oskadliggjord. Eftersom de döda skabbdjuren och deras avföring kan finnas kvar i huden kan du få en allergisk reaktion som leder till klåda. Du kan även få hudirritationer av den tidigare läkemedelsbehandlingen. Hydrokortisonsalva eller antihistamintabletter kan lindra besvären. Klådan försvinner när det yttersta hudlagret har bytts ut, i takt med att huden bildar nya hudceller.

Utöver läkemedel måste skabb behandlas genom noggrann hygien – du behöver exempelvis tvätta alla textilier i hemmet

Vad du själv kan göra

Om du är säker på om du eller någon i din bostad har fått skabb kan du behandla skabben själv med receptfria läkemedel som finns på apotek. Ibland behöver behandlingen upprepas efter en vecka.

Om du har klåda även efter avslutad behandling kan det antingen vara en reaktion på läkemedlet eller bero på att döda skabbdjur finns kvar under huden – de försvinner inte förrän huden bildar nya hudceller. Under tiden kan du lindra klådan med receptfri hydrokortisonsalva eller antihistamintabletter.

Berätta för personalen på förskolan eller skolan om ditt barn har skabb så att såväl personalen som andra föräldrar kan vara uppmärksamma på eventuella symptom. Barn med skabb ska stanna hemma under själva behandlingen, det vill säga ett dygn vid varje tillfälle.

Om du har fått skabb och arbetar eller vistas nära äldre eller personer med nedsatt immunförsvar bör du undvika kontakt till du är färdigbehandlad. Informera vid behov din närmsta chef så att fler kan vara uppmärksamma på eventuella symptom.

Tvätta och städa noga i hemmet

För att förhindra smittspridning och att skabben kommer tillbaka är det viktigt att tvätta exempelvis sängkläder, handdukar och kläder i 60 grader eftersom skabbdjuren kan överleva i kallare temperaturer.

Gör så här för att minska smittorisken:

  • tvätta händerna noga och ofta med flytande tvål, använd pappershandduk när du torkar dig
  • tvätta sängkläder, filtar, handdukar och andra textilier
  • tvätta kläder, mössor och exempelvis gosedjur
  • dammsug noga, bland annat sängar och möbler
  • vädra skor, handskar, jackor och annat som är svårt att tvätta i 2-3 dygn.

Då bör du söka vård

Om du misstänker att du eller någon annan i bostaden har skabb bör du vända dig till sjukvården för att säkerställa diagnosen.

Om dina besvär kvarstår efter 3-4 veckor eller om det börjar klia igen bör du också söka vård.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid skabb. En sjuksköterska eller en läkare gör en individuell bedömning baserat på ditt eller barnets symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård. Vid skabb krävs en fysisk undersökning för att få en diagnos.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet.

För att kunna boka ett barnmöte måste du vara vårdnadshavare till barnet.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Granskare:

Kristina Bergstrand

specialist i allmänmedicin

Senast uppdaterad:

Relaterat:

Infekterat sår
Feber