Ladda ned Ladda ned

Springmask

Allmänt

Att drabbas av springmask är mycket vanligt, speciellt bland barn. Det är inte ovanligt att hela skolklasser smittas av denna tarmparasit, som trots att den är obehaglig faktiskt är ofarlig.

Symptom

Det är enklast att upptäcka att man har springmask under natten, eftersom sängvärmen gör att maskarna blir mer aktiva. Det kliar intensivt runt ändtarmen och hos kvinnor eller flickor kan det även klia runt slidans öppning. Maskarna är centimeterlånga, trådtunna och vita. Det går ofta att se dem vid ändtarmsöppningen och ibland i avföringen. Barn som är drabbade av denna tarmparasit kan klia sig i stjärten, ha svårt att somna och sova dåligt. Yngre barn kan även glida runt på rumpan eller sparka häftigt med benen.

Orsaker

I vår miljö existerar springmask naturligt och det är vanligt att det finns i textilier och damm. Det är genom att vi människor får i oss deras ägg som vi smittas. Spridningen av äggen kan till exempel ske via fingrar, underkläder, sängkläder och leksaker. Utanför människokroppen kan äggen överleva i några veckor. Det är vanligt att barn återinfekteras, exempelvis om de stoppar fingrarna i munnen efter att de har kliat sig i stjärten. Det är även vanligt att hela familjen smittas av springmask om en familjemedlem har springmask, eftersom det sprids lätt i omgivningen.

Behandling

För att behandla springmask krävs behandling av hela familjen. Det finns ett receptfritt läkemedel, Vanquin, som kan användas som egenbehandling. Läkemedlet är i tablettform eller mixtur som behöver tas i två omgångar som engångsdos. Den första behandlingen dödar maskar och larver men äggen överlever i några veckor. När nya maskar sedan föds tas den andra omgången medicin, vilket säkerställer att du blir av med masken helt. Det finns även en receptbelagd medicin, Vermox, som ibland kan behövas vid återfall och den bedömningen görs då av en läkare. Destom krävs alltid städning av sovrum, byte av sängkläder och underkläder samt god handhygien för att komma tillrätta med problemet. Tvätta även leksaker.

När du bör söka vård

Om du har behandlat masken med receptfritt läkemedel och det inte har hjälpt bör du söka vård. Det är viktigt att du inte behandlar mot springmask utan att faktiskt ha sett maskar, då det finns andra orsaker till klåda i ändtarmen. Om du är osäker på att det faktiskt är springmask kan det vara bra att rådfråga en läkare.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Med KRY kan du genom videosamtal med en av våra läkare få rådgivning kring hur du kan se efter om du eller ditt barn har drabbats av springmask. Du kan också få råd om du är osäker på hur behandlingen går till. Dessutom kan vi, om det bedöms att behov finns, skriva ut recept för behandling.

Ladda ned appen redan idag