Ladda ned Ladda ned

Eksem

Eksem drabbar cirka 10 % av befolkningen och är den vanligaste hudsjukdomen. Eksem finns i många varianter och utgörs av en inflammatorisk process i de yttre hudlagren. Sjukdomen är vanligare bland barn än vuxna, men det är inte ovanligt att drabbas första gången i vuxen ålder.

Symtomen av eksem varierar beroende på vilken typ av eksem man är drabbad av och varierar också från person till person. De vanligaste symtomen är klåda, rodnad, små blåsbildningar samt torr och flagnad hud. Ibland bildas sår eller skorpor på grund av att eksemen blivit kliade. De områden som oftast drabbas är händer, handleder, fötter och hudytor över leder (till exempel insidan av armbågen). Även hårbotten kan vara drabbad, vilket kan ge mjällbesvär.

Olika typer av eksem :

  • Handeksem : oftast en irritation av huden orsakad av vatten, rengöringsmedel, kyla och liknande. Symtomen liknar kontakteksem.
  • Kontakteksem : Överkänslighet mot ett ämne (till exempel nickel, latex/gummi och hudvårdprodukter)
  • Böjveckseksem/Atopiskt eksem: Vanligast hos barn. Oftast finns ärftlighet för eksem, astma eller hösnuva. Födoämnesallergi kan vara en bidragande orsak, särskilt hos spädbarn, men hos äldre barn och vuxna finns det sällan en specifik orsak. Symtom vid böjveckseksem är oftast torra, röda och kliande utslag.
  • Mjälleksem/Seborroiskt eksem: Framförallt lokaliserat till områden som har mycket talgkörtlar, till exempel hårbotten, ögonbryn och hörselgångar.

Frisk hud har ett beskyddande lager som motverkar angrepp av substanser och bakterier. Vid eksem är det skyddade hudlagret försvagats eller skadats. Eksem kan vara en reaktion mot flera olika substanser i vår omgivning. Ofta är det en samverkan mellan flera olika faktorer såsom torr eller skadad hud, bakterieinfektioner, tillfälligt nedsatt
immunförsvar och kontakt med skadliga ämnen som leder till utveckling av eksem.

Eksem kan behandlas på flera olika sätt och beror på vad det är som har utlöst reaktionen och hur allvarlig den är. Ofta är eksem återkommande och måste både motverkas genom att undvika sådant som utlöst eksem tidigare samt behandlas med olika krämer och andra mediciner.

Återfuktande kräm eller salva kan återställa hudens beskyddande lager. En del krämer innehåller mediciner som dämpar inflammation, som till exempel kortisonsalva. Det finns även tabletter som vanligtvis används mot allergi och som kan lindra klåda vid eksem. I vissa fall kan även ultraviolett ljus användas som behandling av eksem.

Eftersom det finns flera effektiva behandlingsalternativ är det bra att söka vård mot besvärande eksem. Ibland kan klådan i samband med eksem förvärra utslagen eller ge sömnsvårigheter. Symtomen kan ofta lindras eller helt försvinna med effektiv vård.

Eksem utvecklas ofta i samband med allergier och astma. Har du stora eksemreaktioner, eller för första gången utvecklar eksem tillsammans med astma eller andra allergiska symtom bör du vända dig till vårdcentral eller sjukhus. Om du upplever yrsel eller andningssvårigheter i samband med eksem eller andra hudutslag bör du alltid vända dig till en akutmottagning.

Via ett videomöte med en av våra läkare på KRY kan vi hjälpa dig att kartlägga vad som utlöst ditt eksem. Vi kan ge information om olika behandlingsalternativ och rådgöra om hur man mest effektivt undviker att drabbas igen. Om receptfria läkemedel inte varit effektivt i din behandling har vi möjlighet att skriva ut andra mediciner som kan ge bättre resultat. Vid behov kan vi även skriva remiss till en hudläkare.

Senast uppdaterad:
12 mars 2019