Ladda ned Ladda ned

Eksem

Eksem ger röd kliande hud. Ofta förknippas eksem med allergi. Men det finns eksem som inte beror på allergi. På KRY kan du få hjälp vid eksem.

Eksem ger röd hud som är torr och kan fjälla. Det kliar ofta – speciellt om du får vätskefyllda blåsor. Ibland spricker blåsorna och du ser små sårskorpor. Eksem kan sitta på många olika ställen på kroppen, till exempel på händer, fötter, örsnibbar och i underlivet.

Atopiskt eksem kallas ofta även böjveckseksem eller barneksem. Det är ett ganska vanligt eksem hos barn och försvinner ofta när barnet blir äldre.

Mjälleksem (seborroiskt eksem) ger – förutom röd, torr och kliande hud – också hud som fjällar. Fjällen är antingen gula och feta eller vita och torra. Både barn och vuxna kan få mjälleksem. Hos barn kallas det för skorv.

Mynteksem eller så kallat nummulärt eksem, ger runda fläckar. De sitter ofta på armar och ben. Mynteksem är vanligast hos män i medelåldern och beror på torr hud.

Kontakteksem kan vara allergiskt eller icke-allergiskt. Allergiskt eksem uppstår där huden kommer i kontakt med något du är allergisk mot. Icke-allergiskt eksem beror ofta på att hudens naturliga skyddsbarriär försvagats. Den här typen av eksem sitter vanligen på händerna. En orsak kan vara flitigt handtvätt.

Eksem är en inflammation i huden som inte smittar. Inflammationen kan bero på allergi – och är då en del av en allergisk reaktion – eller att hudens naturliga skyddsbarriär blivit skadad. Då kallas orsaken icke-allergisk.

Det är lättare sagt än gjort – men försök att inte klia. Det kan komma in bakterier i huden och orsaka en infektion.

Vid allergiskt eksem ska du undvika det du vet att du är allergisk mot. Behandla eksemet genom att smörja med receptfria läkemedel som innehåller kortison i kombination med mjukgörande salvor. Smörj med kortisonsalvan först, vänta ca 20–30 minuter och smörj sedan med den mjukgörande salvan. Om din hud är torr kan du smörja med mjukgörande salva flera gånger om dagen tills den blir bättre.
Kortison ska dock inte användas på barn under två år utan läkares rekommendation.

När eksemet har lugnat ner sig kan du:

  • använda mjukgörande krämer. Krämerna ska masseras in ordentligt flera gånger om dagen.
  • använda tvättkräm för känslig hud istället för tvål. Är huden väldigt torr bör du undvika även det.
  • undvika att bada eller duscha för ofta.

Eksem har en tendens att återkomma och man får då upprepa behandlingen och se till att underhållsbehandla ibland för att det inte ska komma tillbaka. Du får råd av sjukvårdspersonal om hur ditt eksem ska behandlas på bästa sätt.

Hjälper inte receptfria läkemedel kan läkare skriva ut starkare kortisonsalvor på recept, efter individuell bedömning

Sök vård om inte eksemet blir bättre med receptfria läkemedel.

  • Rådgivning
  • Individuell bedömning och recept vid behov

På våra mottagningar i Sörmland och i Skåne får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Senast uppdaterad:
28 april 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin