Kry-logo
Ladda ned

COVID-19

Är pandemin över efter omikron?

illustration-coronavirus-mörkblå-lila
Senast uppdaterad:
ons 2 feb. 2022
Folkhälsomyndigheten och regeringen har i samråd gått ut med nyheten att covid-19 inte längre bör klassas som en samhällsfarlig sjukdom. Men vad innebär det i praktiken? Vår infektionsspecialist, Annette Alaeus, svarar på dina frågor.

Är pandemin över när omikronvarianten försvunnit?

– Nej, pandemin är inte över, men intensivvården har inte samma utmaningar som tidigare och det är inte lika många patienter som vårdas för svår sjukdom. Dödstalen har inte heller stigit i proportion till den höga smittspridningen just nu. Därför bör inte covid-19 klassas som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom längre enligt Folkhälsomyndigheten, förklarar Annette.

– Däremot ska alla fall av positiva PCR-test anmälas enligt smittskyddslagen för att vi fortsatt ska kunna följa utvecklingen, säger Annette.

Ska jag fortfarande ta dos tre av coronavaccinet?

– Ja, om du är 18 år eller äldre ska du definitivt ta din tredje dos när det blir din tur. Påfyllnadsdosen kan tas redan tre månader efter dos två, säger Annette.

Anledningen till att färre personer intensivvårdas och avlider är tack vare den höga vaccinationstäckningen i kombination med att omikron ger färre fall av allvarlig sjukdom, säger Annette och tillägger:
– Det är inget hinder att vaccinera sig även om du nyss haft covid-19. Du stärker enbart immunförsvaret ytterligare.

Vilka restriktioner kommer gälla framöver?

– Råden om att stanna hemma när du är sjuk kommer att finnas kvar. Om du har testat positivt för covid-19 ska du stanna hemma och undvika nära kontakt med andra i fem dagar. Du ska ha varit feberfri i två dygn innan du kan återgå till samhället. Ovaccinerade personer bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus, berättar Annette.

Ska jag testa mig om jag har symptom?

– Personal inom hälso- och sjukvården, äldrevården och patienter ska fortsatt testas vid symptom på covid-19. Den breda allmänheten behöver inte testas, förklarar Annette.

Behöver jag fortfarande uppvisa covidpass vid evenemang?

– Nej, covidpass kommer inte att vara aktuellt efter 9 februari. Även deltagarbegränsningar, krav på avstånd mellan sällskap, samt att serveringsställen ska stänga klockan 23:00 kommer att tas bort, säger Annette.

Vilka andra restriktioner kommer att tas bort 9 februari?

  • Råd om munskydd vid trängsel i kollektivtrafik.
  • Råd om att arbeta hemifrån (successiv återgång till arbetsplats rekommenderas).
  • Råd till föreningar att avstå från att arrangera cuper och läger.
  • Rekommendationen om delvis distansundervisning vid utbildning av vuxna.

Så kan Kry hjälpa till

Undrar du om du behöver söka vård? Vi ger dig vägledning.
Använd symptomkollen i appen
Innehållet ovan har granskats av:

Annette Alaeus

specialist i infektionsmedicin

Senast uppdaterad:

Fler artiklar