Alla bebisar skriker. Vissa skriker mer och andra skriker mindre. Det är bebisens viktigaste kommunikationssätt, deras egna språk, och det kan vara skönt att påminna sig själv om det ibland.
Om barnets skrik
Spädbarn skriker, så är det bara. De skriker när de vill ha närhet, när de är hungriga, känner smärta eller för att de fryser, bland annat. Det är deras sätt att kommunicera och det är deras medfödda natur som ser till att de skriker för att något är fel och för att få sina behov tillfredsställda. Det hade varit livsfarligt om de inte skulle skrikit – deras skrik ska säkerställa deras välmående och överlevnad.
Varför kan vi som föräldrar triggas så mycket av deras skrik då? Det är för att vi känner i hela kroppen att bebisen behöver något viktigt och vi är programmerade att se till att våra bebisar är säkra, trygga och lugna. Visste du att bebisskrik kan få oss föräldrar att känna det i kroppen i form av hjärtklappning eller genom att vi börjar svettas?
Det kan många gånger vara väldigt svårt att förstå varför bebisen skriker och det är väldigt stressande och frustrerande stundvis, men bebis och förälder lär känna varandra med tiden och alla dess signaler. Vi blir bättre och bättre på att förstå våra bebisars skrik och det ger oss föräldrar ett lugn också. Det är mycket viktigt att du behåller kontrollen, har en strategi för hur du gör om bebis skriker och det känns för mycket, och hur frustrerande det än kan kännas – skaka aldrig barnet!
Alla bebisar är olika
Alla barn är olika och föds med olika temperament. Det visas redan från födseln och det kan visa sig i hur mycket de skriker också. En del barn har lättare för att komma till ro och är därför lite lättare att trösta och gråter kanske inte lika mycket. En del barn gråter nästan aldrig.
Vissa barn är mer känsliga, otröstliga och behöver mer hjälp. I de fallen kan det vara mycket svårare att förstå vad de menar med skriket. Här spelar det också roll hur lyhörda vi som föräldrar är, det kan vara svårt att förstå varför de är ledsna. Och det tar ett tag att lära känna varandra och tolka barnens skrik och signaler.
Varför skriker spädbarn?
Det finns många anledningar till att små bebisar skriker. Inte konstigt att det kan vara svårt att förstå vad de vill och behöver när de skriker. Men tänk hur mycket de kan berätta för oss, vi behöver bara prova oss fram och se vad som funkar. Den allra vanligaste orsaken till att bebisar skriker den första tiden är för att de behöver närhet, är hungriga eller vill ha sällskap.
Här är några av de vanligaste orsakerna till bebisens skrik:
- Barnet vill ha närhet och komma upp i famnen.
- Barnet är hungrig eller törstig.
- Barnet är uttråkat och behöver lite omväxling.
- Barnet är för varmt eller fryser.
- Barnet har ont i magen – väldigt vanligt då det tar tid för magen att vänja sig vid att hantera bröstmjölk eller mjölkersättning.
- Barnet behöver lite lugn och ro.
- Klädesplagg som klämmer eller kliar.
- Obehag av en blöja som är överfull eller sitter obekvämt.
- Barn kan också drömma mardrömmar, eller känna sig övergivna, och vaknar upp skrikandes.
Hur mycket skrik är normalt för en bebis?
Det är som sagt väldigt individuellt hur mycket bebisen skriker. Det är inte konstigt att bebis skriker men det man bör tänka på är omfattningen av skriket, om det är under flera timmar så kan det vara bra att höra av sig till oss eller BVC för att få hjälp att reda ut orsaken. Det är inte ovanligt att det kan handla om spädbarnskolik.
Det finns fler anledningar till att bebisar fortsätter skrika fastän du ger den vad bebisen behöver. Det kan exempelvis vara:
En skrikperiod – Vissa tidpunkter under bebistiden har barnet skrikperioder. Det kan vara skönt att vara förberedd på det. Det är vanligt att bebisens första tre-fyra månader är en av dem. De är oftast mer svårtröstade och behöver vara nära eller bli burna. De brukar vilja amma ofta eller hela tiden, de har svårt att komma till ro och sova. Ta hjälp av varandra om ni är två föräldrar och ett tips är att använda bärsjal eller bärsele för att skona armar och ryggar.
Barnet är övertrött eller uppe i varv – Att bebisen både är trött och uppe i varv brukar kallas övertrött. Då är det bra att skapa ett lugn för barnet att komma ned i varv för att somna genom att dämpa ljud och ljus och vagga/stötta i nedvarvningen på ert sätt.
Barnet har fått för mycket intryck – Bebisar kan bli överstimulerade och stressade av för mycket intryck. Vissa barn är känsligare än andra.
Barnet är piggt – Ibland är barnen inte trötta nog när man försöker lägga dem. Då kan det bli protest och skrikfest!
Barnet är sjukt – Bebisens skrik kan också bero på att den mår dåligt eller har ont. Det kan bero på exempelvis: ont i magen, öroninflammation, feber eller tandsprickning. Om du känner dig osäker kan du boka ett möte med en läkare och få rådgivning.
Hur tröstar jag ett gråtande barn?
Hur man får sitt barn lugnt är väldigt individuellt. Ofta vill bebisen ha närhet, känna din bekanta doft och höra din trygga, lugnande röst. Hud mot hud är ett bra knep och att använda bärsjal kan vara ett trick som tillgodoser det behovet men med mindre belastning på din egna kropp. När barnen är ledsna och skriker behöver de oftast det mest basala, att få vara nära sin förälder. Att känna att de inte är ensamma. De är vana att vara med och höra allt från tiden i magen och helt plötsligt är de utanför magen och behöver skrika för att få vara sådär nära igen. Glöm inte att du är ditt barns absoluta trygghet.
Är det inte närhet så är det kanske hunger. Många gånger går humöret från 0-100, och det är mat som behövs – nu!
Då kan det vara svårt att mata barnet även fast bebis är hungrig, just för att den är så ledsen. Med tiden kommer du lära känna ditt barns signaler för hunger eller sömn så att det inte hinner “gå för långt.”
Trötthet kan utspela sig på så vis att bebisen skriker för att den är trött men kan inte somna på grund av att den är så förtvivlad och trött. Oftast är nyckeln för att trösta ett gråtande barn att få vara i famnen på något vis och gärna hud mot hud.
Här kommer fler råd för hur du kan trösta ditt gråtande eller skrikande barn:
- Lugna, trösta och gosa med bebis i famnen.
- Vyssja, sjung en sång eller gunga bebisen i famnen, förslagsvis med hjälp av bärsjal eller bärsele.
- Amma/mata bebis.
- Gå ut med barnet i vagnen, vagnen kan ofta vara lugnande och vaggande.
- Är barnet överstimulerat kan du testa att låta bebis ligga på en säker plats med dämpad belysning och dämpat ljud ifred en stund.
- Ge en lugnande massage över hela kroppen, massagen kan vara väldigt sövande och tröstande.
- Verkar bebis ha ont i magen kan du testa massera, låta bebis ligga en stund på mage, lägga bebis på rygg och böja upp benen till magen och tryck lätt ner för att hjälpa mot gaserna, eller använda en pysventil för att lätta på trycket.
- Byt kläder, något kanske är obekvämt.
- Amma ofta och lite, om du ammar. Tänk på att barn i faser ammar mer för att lägga en beställning för ökat matintag.
- Ger du bröstmjölksersättning, testa att ge lite i taget. Det går mycket snabbare att få i sig och kan leda till att de sväljer en hel del luft de får magknip av.
- Rapa bebis under och efter matning.
- Ge bebis något att tugga på som en tygleksak eller bitring eller liknande om det nalkas tandsprickning.
Du känner ditt barn bäst
Tänk på att alla barn är olika och vad som funkar för ett barn funkar kanske inte på ett annat. Barnen ändrar sig med tiden och det som funkade förra veckan funkar inte alls idag. Ge dig själv tiden att förstå vad din bebis vill med skriket, prova dig fram, och lyssna på magkänslan. När barnet blir äldre kommer det bli lättare och lättare att förstå vad den försöker kommunicera, bebisen kommer förstå bättre vad den själv vill och behöver och du kommer snabbare förstå vad du behöver göra för att hjälpa barnet.
Vi föräldrar reagerar också olika på skriken i olika perioder, det är lätt att bli ännu mer stressad och frustrerad när vi själva är trötta eller ledsna och vi reagerar bättre när vi är utvilade och på bra humör. Försök att tänka att bebisen är just precis en bebis, ett barn som behöver din hjälp och inte klarar saker själv. Barnets hjärna utvecklas enormt mycket och snabbt. Genom att du själv använder ord, ansiktsuttryck och kroppsspråk hjälper du barnet att förstå vad känslorna betyder och förstå mer om världen runtomkring.
Hur påverkas du som förälder av spädbarnsskrik?
Det är ingen hemlighet hur känslomässigt påfrestande det kan vara med en skrikande bebis. Du är inte ensam. Det är en berg- och dalbana av skuldkänslor, av maktlöshet och ledsamhet när bebis skriker.
Varför kan jag inte trösta mitt barn? Det är vanligt att känna sig misslyckad eller arg på barnet trots att man vet att det inte är deras fel. Det kan också hända att man är så frustrerad att man är rädd för att göra barnet illa. Kom ihåg att aldrig skrika på din bebis, ta i med hårda tag eller skaka din bebis!
Känner du dig väldigt frustrerad och arg, att det är jobbigt att hantera när barnet skriker mycket, finns det fler saker att tänka på som du kan göra för att hjälpa dig själv eller en medförälder:
- Ät och sov ordentligt – Det är inte lätt att ta hand om sin bebis, sömnbrist och försämrat matintag är ofta ett faktum. Gör ditt bästa för att vila så mycket som möjligt, försök sova när barnet sover om bebis är vaken mycket på natten. Att äta ordentligt är också viktigt. Släpp prestigen, det är okej att be om hjälp med städning, matlagning, tvätt och handling. Och ett stökigt hem är inte hela världen. Man blir en bättre förälder om man får sova och äta bra.
- Gå undan när det behövs – Ta en paus! Se till att bebis ligger säkert och lämna rummet i några minuter. Andas och försök ta en stund för dig själv för att samla dig. Kom ihåg att det inte är något farligt att lämna bebis för en kort stund så länge den inte kan rulla och göra sig illa. Hellre en paus än att bygga upp ännu mer frustration och att du riskerar att skada barnet.
- Be om hjälp – Ta hjälp från din partner, era föräldrar, era syskon eller andra du kan tänkas ha i din omgivning. Att ta hjälp av andra är inte ett tecken på svaghet, det är ibland vad som behövs för att orka med.
Du kan även kontakta BVC och få hjälp. Många gånger räcker det att prata om det, att inte känna sig ensam i alla känslor och ibland kan förslag från andra ge fler perspektiv och underlätta. Du kan få mer hjälp av en psykolog genom BVC-sjuksköterskan.
Hur kan Kry hjälpa till?
Vi har BVC-mottagningar på många platser runt om i landet. Boka en tid på någon av våra BVC:er om du är orolig för att ditt barn skriker för mycket, om barnet är mellan 2 veckor och 4 månader och du tror att barnet kan ha spädbarnskolik eller om du behöver stöd i föräldraskapet när det känns tungt att orka mer skrik eller hantera alla känslor.
Kontakta en av våra vårdcentraler om du tycker att barnet beter sig annorlunda, skriker på ett annat sätt, gnyr och jämrar sig eller är helt otröstlig och skriker intensivt. Lita på din magkänsla.