FERTILITET OCH GRAVIDITET

Resan mot att bli gravid – om svårigheter och alternativa metoder

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik
Du längtar, hoppas och försöker – men så kommer mensen och sorgen är ett faktum. För vissa tar det lång tid att bli gravid, och andra kan inte bli gravida på naturlig väg. Men som tur är finns det hjälp att få.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Hur blir jag gravid?

När den första mensen kommer är du fertil – det innebär att du kan bli gravid. För att bli med barn krävs ägg, spermier och timing. Befruktning kan antingen ske genom samlag där penis förs in i slida, insemination eller assisterad befruktning, så kallad IVF.

Ägglossning sker vanligtvis en gång under varje menscykel och inträffar ungefär två veckor innan menstruation. Under ägglossningen lossnar ett moget ägg från äggstocken och förs ned till livmodern via äggledaren. På vägen dit kan ägget bli befruktat av spermier och det är då du blir gravid. Största chansen till befruktning är några dagar innan ägglossning, på ägglossningsdagen och ungefär en dag efter – detta beror på att spermier kan överleva i kroppen i upp till fem dygn.

Ålder och livsstil spelar in

Rent biologiskt är det lättast att bli gravid i tjugoårsåldern – då är du som mest fertil. När du har passerat 40 år minskar chanserna och det kan vara svårare att bli med barn. Det beror på att du föds med ett visst antal ägg som minskar i takt med att du blir äldre.

Trots att fertiliteten sjunker med åldern är det allt vanligare att fler väljer att skaffa barn senare i livet. Viktigt att komma ihåg är att fertiliteten varierar från person till person och det finns inget facit som säger när du inte längre kan bli med barn.

Livsstilen spelar också stor roll när du försöker skaffa barn. Här är några saker som kan vara bra att tänka på:

  • Ät en varierad kost med mycket grönsaker och fibrer.
  • Drick måttligt med alkohol och kaffe.
  • Sluta använda tobak.
  • Motionera ofta.
  • Se över dina läkemedel – vissa kan påverka ägglossningen.
  • Håll koll på vikten – över- eller undervikt kan göra det svårare att bli med barn.

Det viktigaste av allt – gör saker som får dig att må bra. Det är lätt att längtan och tankar om graviditeten upptar hela ens liv. Försök att släppa tankarna emellanåt om det går. Livet kan te sig underligt ibland och det är många som har lyckats bli med barn när de minst anat det. Se till att njuta av livet, goda vänner och göra saker du tycker om. Skulle tankarna bli så övermäktiga att de begränsar dig i vardagen kan det vara klokt att prata med en psykolog.

Varför har en del svårt att bli gravida?

Det finns en mängd tänkbara förklaringar till att en del har svårt att bli med barn. Det kan till exempel bero på kvinnans fertilitet eller mannens fertilitet, över- eller undervikt eller att du lider av PCOS eller endometrios. I vissa fall finns det ingen tydlig orsak.

De som försöker bli gravida lyckas i de allra flesta fallen inom ett år. Om du inte lyckas bli gravid inom ett år, trots upprepade försök, brukar det kallas för ofrivillig barnlöshet. Det är vanligt med barnlöshet, men det finns behandling och hjälp att få.

Ta hjälp av assisterad befruktning

In vitro fertilisering, förkortat IVF, är en assisterad befruktning som kan vara en lösning vid oförklarlig infertilitet. Om du är ofrivilligt barnlös har du rätt till en utredning. Många gånger bekostas en IVF-behandling av landstinget. Det är svårt att säga hur många som lyckas med behandlingen eftersom det skiljer sig från person till person.

Så går en IVF-behandling till:
1. En hormonbehandling görs för att stimulera ägglossning så att fler befruktningsdugliga äggceller kan plockas ut från äggstockarna. Äggen plockas ut med hjälp av en tunn nål som förs in i äggblåsorna och ska inte behöva göra ont.

2. Äggen samlas i ett provrör och lämnas till ett laboratorium. Om tillgång och kvalitet på spermierna är normal, läggs spermierna tillsammans med ägget på en speciell odlingsskål och spermierna får på egen hand befrukta ägget. Spermierna kan komma från exempelvis en partner eller en donator.

3. Om något ägg har blivit befruktat sätter läkaren tillbaka det i livmodern. Ett befruktat ägg kallas för embryo. Detta brukar ske två till sex dygn efter att äggen plockats ut.

4. Efter att embryot har satts in i livmodern får den som vill bli gravid ta ett hormon som heter progesteron. Det hjälper livmoderslemhinnan att ta emot embryot så att det kan fastna och börja växa.

5. Två veckor efter att embryot satts in i livmodern går det att göra ett graviditetstest. Om du är gravid kan du läsa mer om graviditeten här.

Ibland kan det göra ont i magen efter att äggen har plockats ut. Det kan kännas ungefär som mensvärk. Smärtan går ofta över efter några timmar, men har du väldigt ont bör du kontakta vården.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry om du känner oro över din önskade eller nuvarande graviditet. En läkare eller en psykolog gör en individuell bedömning baserat på hur du mår och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli remitterad till vidare vård vid behov.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-graviditetstest-positivt-två-streck
Fertilitet och graviditet – 27 juni 2022

Vilka är de tidigaste tecknen på graviditet?

Misstänker du att du är gravid? Lär dig känna igen tidiga tecken på graviditet och få tips på hur du hanterar eventuella graviditetssymptom.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.