FERTILITET OCH GRAVIDITET

Vilka är de tidigaste tecknen på graviditet?

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik
illustration-graviditetstest-positivt-två-streck
Undrar du om du är gravid eller skulle kunna vara gravid? Vi förklarar hur du upptäcker tidiga tecken på graviditet och hur du hanterar eventuella symptom.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Oavsett om du försöker bli med barn eller om du tror att du redan är gravid är det viktigt att komma ihåg att de tidigaste tecknen på graviditet varierar från person till person.

Med det sagt finns det en del vanliga signaler som du kan hålla utkik efter, även innan du har gjort ett graviditetstest. Utebliven menstruation, illamående och trötthet är några av de vanligaste symptomen under de 12 första graviditetsveckorna.

Vilka är de tidigaste tecknen på graviditet?

Alla graviditeter är olika. Vissa upplever tydliga förändringar i kroppen redan några dagar efter befruktningen, medan andra inte märker av några symptom alls förrän mensen inte kommer.

I den här artikeln går Elisabeth Rosén, legitimerad läkare och specialist inom gynekologi och obstetrik, igenom tidiga graviditetssymptom.

1. Utebliven menstruation

– Att mensen inte kommer är det mest uppenbara tecknet på att du är gravid, säger Elisabeth. Det kan dock finnas många orsaker till att mensen är sen och det behöver inte betyda att du är gravid. Oavsett vilket är det bra att göra ett graviditetstest för att utesluta detta alternativ.

Genom att hålla koll på din menscykel kan du lättare avgöra om en förändrad eller utebliven menstruation är ett tecken på graviditet eller något annat.

2. Illamående och kräkningar

Illamående och kräkningar är mycket vanligt tidigt under graviditeten och drabbar cirka 75 procent av alla gravida kvinnor.
– Illamåendet (med eller utan kräkningar) börjar ofta några veckor efter befruktningen, säger Elisabeth. Det kan komma både på dagen och under natten.

Orsaken till illamåendet är inte helt klarlagd.
– Det tros vara kopplat till de hormonförändringar som sker under graviditeten, säger Elisabeth. Drick mycket vatten, ät lite och ofta och undvik fet och kryddstark mat eftersom den kan förvärra illamåendet.

3. Trötthet

Trötthet är ett vanligt tidigt tecken på graviditet.
– I början av graviditeten ökar produktionen av progesteron för att embryot ska överleva till det att moderkakan är fullt utvecklad, säger Elisabeth och fortsätter:
– Det kan få blodsockret och blodtrycket att falla, vilket gör att du känner dig trött.
Vissa kvinnor drabbas också av huvudvärk och humörsvängningar under graviditetens tre första månader.

Lättare träning eller promenader kan minska tröttheten.

4. Blödning eller flytning

Vissa kvinnor får en mindre blödning när de har blivit gravida, en så kallad nidblödning. Det kan kännas oroande, men är helt normalt under graviditetens första veckor.

– När ägget fäster i livmoderslemhinnan kan du få en mindre blödning. Det inträffar normalt 10–14 dagar efter befruktning och kan lätt misstas för en menstruation, säger Elisabeth. Mjölkiga/vitaktiga flytningar är också vanliga på grund av hormonförändringarna.

Om du känner oro kring nidblödning eller har kraftiga blödningar bör du kontakta en läkare eller barnmorska.

5. Lättare magsmärta

Du kan också få mensvärksliknande magsmärtor när du är gravid.
– Det beror på att livmodern väldigt långsamt börjar växa och töjas ut när det befruktade ägget fäster i livmodern, förklarar Elisabeth.

6. Ömma och uppsvällda bröst

Under graviditetens första veckor kan brösten kännas ömma och svullna, ungefär som före mensen. Orsaken är hormonförändringar och ett ökat blodflöde till brösten.

7. Ändrade toalettvanor

– Du kan behöva kissa oftare eftersom mer vätska rinner genom blodkärlen vilket får njurarna att producera mer urin, säger Elisabeth. Högre progesteronnivåer kan också orsaka förstoppning eftersom matsmältningen saktas ner medan moderkakan utvecklas. Drick mycket vatten och ät fiberrik mat som bladgrönsaker och fullkorn.

När ska jag göra ett graviditetstest?

Det bästa sättet att ta reda på om man är gravid är att göra ett graviditetstest. Du kan göra ett graviditetstest från den uteblivna menstruationens första dag.

– Graviditetstest mäter mängden HCG, ett hormon som produceras av cellerna som omger det befruktade ägget, samma celler som senare utvecklas till moderkakan, säger Elisabeth.

Om ditt graviditetstest visar positivt är nästa steg att kontakta mödravården. Där får du stöd och information under hela graviditeten.

Vad ska jag göra om jag vill avbryta graviditeten?

Alla kvinnor har rätt att själva bestämma om de vill fullfölja en graviditet eller inte. Om du är osäker på vad du ska göra ifall du är gravid finns det hjälplinjer som ger råd och stöd anonymt.

– Aborter är väldigt säkra, och även om själva processen kan vara både fysiskt och psykiskt smärtsam är det extremt sällsynt att en abort leder till långvariga problem, säger Elisabeth.

Om du inte vill bli gravid finns det saker du kan göra för att minska risken för en oönskad graviditet. Läs på om fertilitetsförståelse (en metod som innebär att du kartlägger kroppens signaler och utgår ifrån vetenskapligt bevisade tecken på om du kan eller inte kan bli gravid just då) eller prata med en läkare/barnmorska om olika preventivmedel.

När ska jag söka vård?

Ta alltid upp dina symptom med din läkare eller barnmorska, särskilt om du har symptom som gör dig orolig eller som du inte förstår, säger Elisabeth.

Kontakta också vården om du:

  • har kraftiga vaginala blödningar
  • har svår huvudvärk eller huvudvärk som varar längre än en vecka
  • är andfådd eller har svårt att andas
  • har ont i nedre delen av magen eller bäckenet
  • är svullen på händerna, i ansiktet eller på benen.

Så kan Kry hjälpa till

När du är gravid ska du i första hand kontakta MVC, men du kan även vända dig till oss på Kry för att få hjälp. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

Boka möte

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Fertilitet och graviditet – 27 maj 2021

Gravid efter 35? Gynekologen svarar på dina frågor

Vad ska jag tänka på om jag blir gravid efter 35 år? Vår läkare, specialiserad på gynekologi och obstetrik, delar med sig av sina råd och svarar på frågor om att skaffa barn lite senare i livet.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.