COVID-19

Så hanterar du oro över coronaviruset

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Annette Alaeus, specialist i infektionsmedicin
Just nu är många oroliga över sin egen hälsa, sina närstående och utvecklingen i samhället.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Att känna oro är inte farligt, men det kan vara väldigt jobbigt och obehagskänslor kan lätt fylla vardagen. Här är psykologens bästa tips för hur du kan hantera din oro över coronaviruset.

Oro är en naturlig reaktion

Det är inte konstigt att känna sig orolig över covid-19 och dess konsekvenser. Särskilt nu när läget är osäkert, många beslut fattas på kort tid och ingen kan säga säkert när coronavirusets spridning är över. Oro är en naturlig reaktion när vi ställs inför situationer vi inte vet hur vi ska hantera – känslan fungerar som en signal till oss att leta efter lösningar. Att vara orolig är inte farligt men kan upplevas obehagligt, särskilt om vi går runt med en ständig stress och oro under en längre tid.

Sex tips för att hantera oro

1. Begränsa informationsflödet För mycket information kan spä på din oro – försök hitta en lagom balans för att dämpa oron. Bestäm dig till exempel för att bara titta på en nyhetssändning per dag och ta del av information från Folkhälsomyndigheten. Undvik sociala medier, där du inte kan vara säker på vad som är sant och inte.

2. Stötta varandra Det kan kännas skönt att prata om sina känslor med vänner och familj. Kan ni inte träffas just nu är ett telefonsamtal eller videosamtal bra alternativ – det viktiga är att ni håller kontakten.

3. Gör något du mår bra av Vad brukar få dig att må bra och ge dig energi i vanliga fall? Kanske tycker du om att måla, lyssna på musik eller baka? Genom att fokusera på något du gillar ett tag får du en välbehövlig paus från oron.

4. Skriv ner dina tankar Att göra något praktiskt kan ge dig en känsla av kontroll, även när det handlar om problem du inte kan lösa. Skriv ner alla jobbiga tankar och känslor du upplever och försök att släppa dem sedan.

5. Följ rekommendationerna Följ myndigheternas beslut och rekommendationer kring till exempel handtvätt och andra skyddsåtgärder. Då kan du känna dig trygg i att du gör allt du kan.

Så kan Kry hjälpa till

Undrar du om du behöver söka vård? Vi ger dig vägledning.

Läs mer om coronaviruset

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-coronavirus-partiklar
Covid-19 – 6 apr. 2022

Då bör du söka vård för covid-19

Undrar du om du behöver du söka vård? Vi hjälper dig. Snabbt, smidigt i vår app eller på någon av våra vårdcentraler – Kry

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.