COVID-19

Därför är tvål avgörande för att förhindra smittspridning

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Annette Alaeus, specialist i infektionsmedicin
Det har knappast undgått någon att handtvätt är en av de viktigaste åtgärderna som vi kan ta till för att förhindra smittspridning av det nya coronaviruset. Vi förklarar hur det kommer sig.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Vad är egentligen ett virus?

Virus är de minsta biologiska partiklarna som kan infektera levande organismer. De kan generellt delas in i två kategorier; den ena utan hölje (hit hör till exempel viruset som orsakar vinterkräksjukan) och den andra med hölje. Höljet är en hinna som består av fett och protein. Coronaviruset är just ett sådant virus, vilket är goda nyheter eftersom det betyder att viruset är lättare att ha ihjäl, eller att inaktivera.

Tvål angriper viruset

Syftet med tvål, liksom med andra lösningsmedel, är att lösa fett. När du tvättar dina händer med tvål (och vatten) angriper tvålen virusets fetthölje och löser upp det, vilket leder till att viruset ”ramlar sönder”.

Fungerar handsprit mot virus?

Handsprit verkar denaturerande, vilket betyder att den spränger sönder virusets cellstruktur. Det gör att viruset inte längre kan verka eller ha kvar sin funktion. Handsprit håller länge, bäst-före-datumet brukar vara omkring 12 månader efter att förpackningen öppnats.

Vad är mest effektivt – handsprit eller tvål?

Vad är egentligen bäst, tvål och vatten eller handsprit? Handsprit rekommenderas om du inte har tillgång till tvål och vatten. Oavsett om du rengör händerna med tvål och vatten eller med handsprit, så är det viktigt att du gör det på rätt sätt. I vården använder man först tvål och sedan oftast handsprit, men det beror på att hygienkraven är ännu högre där.

SÅ HÄR TVÄTTAR DU HÄNDERNA MED TVÅL

Kavla upp ärmarna och ta av dig smycken och klocka. Fukta sedan händerna och ta tvål. Löddra in hela händerna med omsorg. Tvätta ovansidan av händerna, mellan alla fingrar och under naglarna. Inkludera även tummarna. Räkna långsamt till 20 under tiden som du löddrar. Skölj därefter händerna rena från tvål under varmt rinnande vatten. Se till att alla tvålrester försvinner. Torka sedan händerna med engångshandduk, om du inte är hemma.

SÅ HÄR RENGÖR DU HÄNDERNA MED HANDSPRIT

Häll handsprit (minst 3 milliliter) i en kupad handflata. Gnid in hela händerna: handlovar, handryggar, fingertoppar och områdena mellan fingrarna. Fortsätt gnida tills det att händerna är helt torra.

Har du mycket smuts eller fett på dina händer försämras effekten. Gnugga då bort smutsen innan du rengör med handsprit.

Hjälp ditt barn att tvätta händerna

Att tvätta händerna i minst 20 sekunder är inte särskilt svårt för vuxna, men det kan vara en utmaning för barn. Testa något av följande tips för att göra handtvättning roligare:

  • Sjung en sång som är ungefär 20–30 sekunder lång. Hitta på en egen eller använd en som redan finns.
  • Köp en barntvål. Barn dras ofta till färger och figurer. En tvålflaska som ser ut som en anka är förmodligen roligare att använda.
  • Tävla med ditt barn och se vem som kan göra upp det största löddret av tvålen.

Uttorkade händer

En frekvent upprepad rutin av tvålad handtvätt och handspritande tär på hudens yttre lager. Händerna kan kännas riktigt irriterade efter ett par veckors skärpt hygienrutin.

För att underlätta för torra händer finns några enkla knep som du kan ta till:

  • Använd diskhandskar vid städning och handdisk.
  • Återfukta med mjukgörande kräm, gärna flera gånger om dagen.
  • Sov med bomullsvantar.

En liten insats med stor effekt

Det är väl knappast en vetenskap att tvätta händerna, tänker du kanske. Men faktum är att många slarvar, både vad gäller noggrannhet och tidslängd. I en tid av smittspridning kan små individuella insatser göra stor skillnad för hela samhället – så påminn varandra om vikten av en strikt handhygien. Löddra på!

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-coronavirus-partiklar
Covid-19 – 6 apr. 2022

Då bör du söka vård för covid-19

Undrar du om du behöver du söka vård? Vi hjälper dig. Snabbt, smidigt i vår app eller på någon av våra vårdcentraler – Kry

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.