AKTUELLT

Varianter och mutationer av Covid - allt du behöver veta

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Annette Alaeus, specialist i infektionsmedicin
Covid utvecklas ständigt, precis som de flesta virus gör. XBB.1.5 -även kallad “Kraken” som uppmärksammades vid årsskiftet har smarta mutationer som gör den extra smittsam. Nu finns en annan variant att hålla ögonen på XBB.1.16, även kallad “Arcturus”.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Det är mer regel än undantag att coronaviruset muterar och anpassar sig till nya situationer – det är så viruset överlever.

Under det senaste året har omikron varit den dominerande varianten globalt, och den fortsätter att mutera. Sedan årsskiftet har vi en dominans i Sverige av en omikronvariant som kallas XBB.1.5 och som initialt även kallades för "Kraken".

Nu finns ytterligare en variant av omikron som kallas för XBB.1.16 också kallad “Arcturus”. Vi har haft enstaka fall av den i Sverige men desto fler i andra länder, särskilt rapporteras från Indien alltfler smittade med denna variant.

Annette Alaeus berättar mer om mutationen, baserat på den senaste forskningen.

Varför finns det så många varianter av Omicron?

– Som befolkning har vi förändrats mycket sedan den första varianten av Covid spred sig i världen. Tillsammans har vi många olika nivåer av immunitet. Från naturlig immunitet mot exponering av Covid till vaccinationsimmunitet och så kallad hybrid-immunitet - en individ som både är vaccinerad men har också har haft en eller flera infektioner, berättar Annette Alaeus och fortsätter:

– Men samtidigt som vårt immunförsvar har lärt sig att försvara sig, så har viruset också lärt sig det. Omicron har inte haft något annat val än att hitta sätt att kringgå våra väl förberedda immunsystem, vilket har lett till hundratals undervarianter.

Vad gör XXB.1.5 “Kraken” och XBB.1.16 “Arcturus” annorlunda?

X:et i XXB.1.5 och XBB.1.16 står för "rekombinant", vilket innebär att det är en korsning och kombination mellan två varianter. Detta skiljer sig från andra varianter, som brukar koppla samman mutationer mer gradvis. Det skiljer dock bara en mutation mellan dessa båda undervarianter av omikron.

XXB.1.5 och XBB.1.16 har så kallade "flykt-mutationer" som gör att de kan kringgå vårt försvar och vår immunitet och därmed smitta oss lättare. Det är mycket smittsamma varianter, berättar Annette.

Men även om XXB.1.5 är och XXB.1.16 är mer smittsamma, så finns det inga bevis för att de är farligare eller gör oss mer sjuka. I själva verket ligger det i virusets intresse att inte orsaka allvarlig sjukdom. Detta beror på att när en sjukdom orsakar allvarlig sjukdom, så minskar också virusets möjligheter att spridas "virusets möjligheter att spridas").

Vilka symptom orsakar XXB.1.5 och den senaste XBB1.16?

Omicron är inriktat på de övre luftvägarna, och det är också XXB.1.5 och XBB.1.16. Detta innebär att du bör hålla utkik efter samma symptom som tidigare. Man har dock sett mera ögoninflammation av typen konjunktivit eller bindhinneinflammation vid XBB.1.16. Kortfattat röda och irriterade ögon, möjligen mer uttalat hos barn enligt rapporter från Indien till exempel:

  • Hosta
  • Feber
  • Ont i halsen
  • Rinnande näsa
  • Huvudvärk
  • Muskelvärk
  • Trötthet
  • Konjunktivit/bindhinneinflammation i ögat.

– Kom ihåg att det här viruset inte rakt av bara kan jämföras med influensa eller andra typer av luftvägsinfektioner, varnar Annette. Även om det kommer in i kroppen genom luftvägarna, så kan viruset fortfarande påverka andra delar av kroppen. Som till exempel hjärtat, mag-tarmkanalen, hjärnan och njurarna.

Är vaccinet effektivt mot de nya varianterna av Covid?

Även om XBB.1.5 och XBB.1.16 kan vara de mest smittsamma varianterna vi har sett hittills, så ger våra vaccin fortfarande ett bra skydd.

Vaccin garanterar inte att du inte blir smittad, men det minskar risken för allvarlig sjukdom och död, säger Annette. Det gäller även för de senaste varianterna.

Hur allvarliga är de här senaste utbrotten av omikron-varianterna?

När vi tittar på samhällets risk för ett utbrott, så måste vi ta hänsyn till tidpunkten. Spridningen av Covid beror mycket på om vi är mer inomhus eller utomhus.

På norra halvklotet går vi mot varmare väder. Det innebär att XBB.1.5 och XBB.1.16 kanske inte får lika mycket uppmärksamhet som om de hade kommit i oktober. Vi får vänta och se helt enkelt, särskilt för Sveriges del vad som händer framåt höst och vinter, säger Annette.

Hur kan jag skydda mig själv och andra mot XBB.1.5 och XBB.1.16?

Vaccin är fortfarande vårt bästa försvar mot viruset. Håll dig uppdaterad och vaccinera dig alltid med så många doser som är rekommenderat för just dig.

  • Om du fortfarande inte har vaccinerat dig rekommenderar jag att du följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för just din åldersgrupp och eventuella medicinska riskfaktorer, säger Annette.

Om du känner dig sjuk ska du stanna hemma. Om du har möjlighet kan du testa dig med ett antigen- eller snabbtest som finns att köpa på apotek eller på en del mataffärer. Falskt negativa svar finns, men är du positiv så kan du lita på svaret.

  • Smittspridningen varierar mellan både personer och olika varianter av Covid, men vi kan fortfarande sprida Covid i upp till en vecka, säger Annette.

  • Jag rekommenderar att vi använder samma taktik som vi lärt oss under pandemin för att förhindra smittspridning, inte bara av covid-19 Även om vi inte har samma restriktioner som tidigare, så behåll en skärpt handhygien, håll rimligt avstånd inomhus, på jobbet, skolan och i offentliga utrymmen.

Viktigt att komma ihåg är att SARS-CoV-2-viruset, som ligger bakom Covid, även kan vara luftburet. Detta var oklart i pandemins början, särskilt i torra inomhusmiljöer. Viruset sprids alltså förenklat inte bara via droppar som vi hostar, snyter eller nyser ut, utan också via luft.

  • Vi har under pandemin lärt oss hur viktigt det är att hålla ett visst fysiskt avstånd till varandra, vilket rekommenderas även nu, säger Annette. Träffas ute om ni kan under perioder av hög smittspridning nu och framåt - särskilt om du träffar människor som är i riskgrupp. Bra ventilation inomhus är också viktigt, kanske främst på arbetsplatser. Se till att öppna fönster och vädra!

Vad kommer att hända i framtiden?

Forskare har länge förutspått att nya varianter av Covid-19 kan vara mindre farliga. Hittills verkar de nya varianterna följa denna förutsägelse, men det krävs fortfarande mer forskning.

– Utvecklingen av Covid kommer inte som en överraskning för forskarvärlden, berättar Annette. Vi visste att viruset som ger Covid-19 skulle fortsätta att mutera och skapa nya varianter. Nu måste forskarna fortsätta att noggrant övervaka viruset och dess utveckling.

Olika covid-varianter

Viruset SARS-CoV-2 som ger sjukdomen Covid-19 muterar och utvecklas ständigt, precis som de flesta virus gör. Här listar vi varianterna som hittats fram till nu och var de först upptäcktes:

  • Alpha, UK
  • Epsilon, USA
  • Eta, Nigeria
  • Theta, Filippinerna
  • Kappa, Indien
  • Zeta, Brasilien
  • Mu, Colombia
  • Lambda, Peru
  • Beta, Sydafrika
  • Gamma, Brasilien
  • Delta, Indien
  • Omicron, Sydafrika, Botswana, Tyskland

Flera av dessa varianter beskrivs som “variant of concern” av WHO. Det betyder att det är varianter som vi måste hålla koll på. Andra beskrivs bara som “variants of interest”, och de varianterna är inte lika nödvändiga att hålla koll på, då de inte har spridit sig i lika stor utsträckning.

Observera att alla varianter i listan är så kallade “stamvarianter”, och att det finns “undervarianter” till samtliga. XBB.1.5, som även kallas “Kraken”, är en undervariant till Omicron. Just nu är det i princip enbart Omicron och alla dess undervarianter som dominerar i världen, och även i Sverige.

Så kan Kry hjälpa till

Undrar du om du behöver söka vård? Vi ger dig vägledning.

Läs mer om coronaviruset

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Illustration-person-bakterier-runt-omkring
Aktuellt – 23 okt. 2023

Därför vägrar din förkylning att ge med sig

Vi är mitt inne i förkylningstider och många upplever just nu hosta och snuva som aldrig vill gå över.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.