Varför är vätskebalansen så viktig?
Vatten är viktigt för en mängd funktioner i vår kropp. Vatten transporterar näringsämnen till cellerna och för sedan bort avfall. När vi svettas regleras också kroppstemperaturen.
Vätskebrist gör att kroppen förlorar mer vatten än vad den tar upp, och det påverkar stora delar av kroppen.
Även en mild uttorkning påverkar koncentrationsförmågan, det kan också leda till huvudvärk, trötthet och förstoppning. Allvarlig vätskebrist kan göra huden torr och kliande.
Hur mycket behöver jag dricka?
Det beror på många faktorer – allt från ålder och klimat till din allmänna hälsa. Enligt Livsmedelsverket behöver vi dricka cirka en liter vatten per dag, utöver det vi får i oss från maten.
Går det att dricka för mycket?
Det går att dricka för mycket vatten. Om det händer kan du drabbas av vattenförgiftning. Det innebär att kroppen får för låga nivåer av natrium i blodet. Symptom på vattenförgiftning kan vara huvudvärk, illamående och yrsel. Tillståndet kan vara allvarligt och leda till kramper och att du hamnar i koma, men det är ovanligt.
Hur vet jag om jag har/börjar få vätskebrist?
Törst är det första tecknet på att du behöver dricka mer. Andra vanliga tecken och symptom på mild till måttlig uttorkning är:
- torr eller klibbig mun
- du kissar inte lika ofta
- lätt yrsel
- huvudvärk
- koncentrerad urin.
Svår uttorkning kan vara ett mycket allvarligt tillstånd. Några varningstecken är:
- extrem törst
- torr hud
- insjunkna ögon
- mycket låg urinproduktion
- uttorkad tunga som känns torr och klibbig
- desorientering.
Vilka symptom får barn?
Det kan vara svårare att upptäcka vätskebrist hos barn och spädbarn än hos vuxna eftersom de oftast inte visar samma symptom. Var extra uppmärksam på om ditt barn:
- kissar sällan
- är rastlös eller irriterad
- andas snabbt
- har hjärtklappning.
Spädbarn kan också få en insjunken fontanell eller en mjuk fläck på huvudet när de blir uttorkade.
Är vissa mer eller mindre känsliga?
Det är många saker som påverkar risken för att bli uttorkad säger Samuel, bland annat vår livsstil och miljö.
– Du ska exempelvis dricka mycket om du tränar hårt när det är varmt. När vi blir sjuka kan vi också förlora mer vätska än normalt på grund av feber, kräkningar eller diarré.
Dessutom kan vissa tillstånd, som hjärt- eller njursjukdomar, påverka hur kroppen hanterar vätskebalansen. Det kan göra att du blir mer eller mindre känslig för uttorkning.
Hur påverkar alkohol och kaffe vätskenivån?
Alkohol påverkar nivån av kroppens hormoner – bland annat hormonet ADH. Efter du har druckit alkohol hämmas ADH vilket gör att urinmängderna ökar och du behöver kissa oftare. Detta i sin tur gör att du ofta blir törstig dagen efter du har druckit alkohol.
Samuel rekommenderar även att du dricker kaffe med måtta. Koffein, precis som alkohol, är nämligen vätskedrivande och lurar njurarna att producera mer urin än vad som behövs.
– Mindre ADH leder till att mer vatten blir till urin. Om du dricker kaffe på dagen och en drink på kvällen känner du garanterat av vätskebristen dagen efter, säger Samuel.
När ska jag prata med en läkare?
I de allra flesta fall är mild till måttlig vätskebrist inget att oroa sig för. Om du dricker mer vatten så brukar symptomen försvinna och din kropp fortsätter arbeta för att hålla vätskenivåerna balanserade.
Allvarliga symptom på vätskebrist ska däremot alltid följas upp av en läkare.