Prosit! Vi hjälper dig med råd och receptförnyelse vid pollenallergi. Boka pollenmöte

AKTUELLT

Följ pollensäsongen 2024 – vad blommar nu?

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Det är många som längtar efter vår och sommar – men för pollenallergiker betyder varmare väder ofta besvärliga allergisymptom. Här kan du läsa mer om pollensäsongen och ta reda på vilka växter och träd som blommar just nu.

Trygg vård för hela familjen

Boka pollenmöte

Pollensäsongen börjar tidigt på våren i södra Sverige, ibland redan under sen vinter, och brukar nå de norra delarna av landet några veckor senare. När just du får besvär beror på var i landet du bor och vilka pollen du är allergisk mot. Vissa är överkänsliga mot ett slags pollen under en begränsad tid, medan andra påverkas under stora delar av året.

Tabell med åtta pollensorter

kry.se > Din hälsa > Följ pollensäsongen – vad blommar nu? > Image in article

När börjar och hur lång är pollensäsongen 2024?

Pollensäsongen är redan igång. Generellt brukar säsongen pågå från februari till september - ibland en bit in i oktober - och beror på klimatet och den geografiska plats du befinner dig på. Därför kan längden på säsongen skilja sig från år till år.

Om du har besvär med pollen är det klokt att följa pollenprognosen för 2024. Du kan hitta den senaste pollenprognosen på pollenkollen.se, där du kan se halterna live - på den plats du befinner dig på. Vet du inte vilken pollen du är allergisk mot? Anteckna!

Pollensäsongens tre årstider

Det är vanligt att dela in pollensäsongen i tre delar:

1. Vår: lövträd blommar

 • Al och hassel blommar tidigt på våren eller senvintern och det brukar många pollenallergiker känna av.
 • Södra Sverige har mest trädpollen och där kan pollensäsongen starta redan i januari. Pollen förs med vinden från Europa och ger ofta allergiska besvär innan blomningen riktigt kommit igång här.
 • Björk, som är en av de vanligaste pollenallergierna, blommar i stora delar av landet mellan april och juni.
 • Björkpollensäsongen är vanligtvis kort men intensiv.

2. Sommar: gräs blommar

 • Pollenhalten från gräs når sin topp under högsommaren i hela landet.
 • Gräspollenhalten är som högst när det är torrt, varmt och vindstilla.
 • Halterna är som högst under sommaren, men gräs kan blomma från april till oktober beroende på var i Sverige du befinner dig.
 • Det är vanligt att reagera på flera sorters gräs, bland annat timotej och vass kan ge besvär.

3: Sensommar/höst: gråbo blommar

 • Gråbo finns i nästan hela Sverige, förutom i Norrlands inland.
 • Halterna är som högst under juli till september.
 • Gråbo växer vanligtvis intill vägkanter och på öppen, obrukad mark.
 • Om du är allergisk mot gråbo kan du även reagera på kryddor som oregano och basilika eftersom de tillhör samma växtfamilj. Detta kallas korsallergi, men drabbar inte alla.

Vilken pollen är värst?

Vilka pollen som du reagerar mest på är olika från person till person och beror på vilken eller vilka pollen du är allergisk mot. Pollenhalterna i luften varierar dessutom från dag till dag beroende på väder, och därför kan också besvären variera.

Den vanligaste pollenallergin i Sverige är björkpollenallergi, som är en av de tidigaste träden att blomma på våren. När våren är sen och många träd blommar samtidigt kan personer som är allergiska mot flera olika typer av pollen få extra svåra besvär. En regnig dag kan det däremot kännas bättre – då är det ofta lägre halter i luften.

Gräspollenallergi är också vanligt. Om dina symptom uppstår i juni och sträcker sig över sommaren, så är du troligtvis allergisk mot gräs. Då blir gräs det pollen som är värst för just dig.

När slutar pollensäsongen?

Pollensäsongen slutar kort och gott när alla växter och träd har slutat blomma. Det brukar vara i mitten på september, men vissa år kan det också sträcka sig ända in i oktober. Vädret spelar stor roll i varaktigheten av pollensäsongen. Om det är en varm sommar och växterna blommar längre - och ibland flera gånger om - så kan pollensäsongen sträcka sig längre in i hösten.

Egenvård vid pollenallergi

För många hjälper receptfri medicin med antihistamin vid pollenallergi. Vissa läkemedel behöver du börja ta i god tid, redan innan pollensäsongen har börjat och innan slemhinnan har blivit för irriterad. Ibland kan det hjälpa att skölja näsan med saltlösning för att minska pollenhalterna i slemhinnan.

Här kan du läsa mer om egenvårdsråd för att lindra symptomen vid pollenallergi.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid pollenallergi. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

Boka pollenmöte

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Aktuellt – 4 sep. 2023

Hjälp till dig som vårdnadshavare – om mobbning och kränkningar i skolan

Kränkningar bland barn och unga sker dagligen i skolan, på fritiden och på nätet. För vissa pågår trakasserierna i många år och kan få långvariga konsekvenser. Läs mer om hur du som vårdnadshavare kan hjälpa till och var du kan vända dig för att få råd

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.