
Allmänt om din hälsa – 28 juli 2022
Vad är apkoppor (Monkeypox)?
Vad är apkoppor? Vår infektionsspecialist svarar på vanliga frågor om virussjukdomen som vanligtvis sprids mellan människor och djur.
Läs mer
ALLMÄNT OM DIN HÄLSA
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
·Trygg vård för hela familjen
Boka möteDet finns flera typer av avföringsprover som läkaren beställer beroende på dina symptom och vad som ska utredas. Ett av de vanligaste avföringsproverna undersöker om det finns blod i avföringen. Blod i avföringen syns inte alltid med blotta ögat.
Provet tas vanligtvis för att fastställa orsaken till varför du har tarmbesvär eller blodbrist. F står för feces som är det latinska namnet för bajs. Hb är en förkortning av hemoglobin som är ett protein. Hemoglobin ger blodet sin röda färg och behövs för att transportera syre från lungorna ut till kroppens organ. Med hjälp av ett F-Hb-prov kan även små mängder blod i avföringen påvisas.
Undersöker om det finns bakterier som salmonella, shigella, campylo och yersinia i tarmen. Detta prov kan exempelvis beställas vid tarmbesvär med diarré efter utlandsvistelse.
De närmsta åren kommer alla i Sverige mellan 60 och 74 år bli erbjudna att skicka in ett avföringsprov för att upptäcka tarmcancer i ett tidigt skede. Prognosen är god om cancern upptäcks tidigt och rätt behandling sätts in – därför är det viktigt att genomföra provet när det blir din tur. Du får ett brev hemskickat som innehåller att du behöver för att själv kunna ta provet och därefter skicka det på analys.
Blod i avföringen kan ha många tänkbara orsaker. Den vanligaste orsaken är:
Men blod i avföringen kan också bero på mer allvarliga sjukdomar som Crohns sjukdom, ulcerös kolit eller någon form av tarmcancer. Osynligt blod i avföringen beror oftast inte på cancer, men det är viktigt med fortsatt utredning om blod upptäckts.
Andra orsaker till blod i avföringen:
Mat som rödbetor och blåbär kan ge avföringen en mörkare färg och misstas för blod. Vänd dig till en läkare om du är osäker eller misstänker att du har blod i avföringen.
Vårdpersonal bedömer om och när du behöver lämna ett avföringsprov. Avföringsprov kan utreda bland annat:
Här kan du läsa mer om vad din avföring kan säga om din hälsa.
De flesta avföringsprov tar du själv hemma. Det är viktigt att följa de instruktioner som medföljer eftersom provtagningsmetoden kan skilja sig åt.
Ibland behöver du ta provet vid olika tillfällen med några dagars mellanrum för att göra undersökningen säkrare.
Om du har mens eller hemorrojder som blöder får du rådgöra med sjukvården om när provet ska tas.
Om du har problem med tarmen ska du alltid kontakta vården för en medicinsk bedömning. Sök vård om du har:
Vid kraftiga blödningar med diarréer bör du snarast kontakta vårdcentral, jourcentral eller akutmottagning.