ALLMÄNT OM DIN HÄLSA

Detta säger din avföring om din hälsa

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Från förstoppning till slem eller blod i avföringen – ditt bajs kan berätta mycket om hur du mår. Här går Rhianna McClymont, allmänläkare på Kry i England, igenom vad olika typer av avföring kan innebära för din hälsa.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Vi går alla på toaletten, men de flesta tycker att det är pinsamt att prata om sitt bajs. Men faktum är att storlek, lukt, färg och struktur avslöjar mycket om din nuvarande hälsa. Det kan bland annat handla om kosten du äter, men även vissa sjukdomstillstånd påverkar avföringen.

– Det är viktigt att kunna prata om sin avföring, eftersom bajs kan tala om för dig när något inte är som det ska. Ibland rör det sig om allvarliga symptom och dessa är viktiga att fånga upp i tid, säger Rhianna.

1. Brun, välformad och mjuk

När det gäller bajs är det viktigt att veta vad som är normalt för just dig. Brun, välformad och mjuk avföring som lätt passerar anses vara hälsosam. Bristolskalan (se nedan) kan användas som en guide för att bedöma avföringens konsistens och passagetid genom mag-tarmkanalen.

kry.se > Din hälsa > Detta säger din avföring om din hälsa > Image

2. Hård avföring (liknar små nötter)

Hård avföring kan tyda på förstoppning, förklarar Rhianna.
– Du är troligtvis förstoppad om du inte har bajsat tre gånger under en vecka och om det gör ont när du går på toaletten. Du kan även känna dig svullen, illamående eller få ont i magen. Vanliga orsaker är brist på fibrer, uttorkning, inaktivitet, medicinering, stress, ångest eller depression.

– Drick mycket vatten och ät tillräckligt med fiber, tipsar Rhianna och tillägger att motion också kan hjälpa till att hålla igång tarmarna.

3. Lös eller vattnig avföring

– Lös avföring kan bero på en maginfektion, glutenintolerans (celiaki), viss medicinering, en överaktiv sköldkörtel eller tarmsjukdomen Crohns sjukdom. Vissa livsmedel kan också orsaka lös avföring, såsom alkohol, koffein och kryddig eller fet mat, säger Rhianna.

Stress och ångest kan också orsaka diarré på grund av den kraftfulla kopplingen mellan mage och hjärna.

Ett av de vanligaste symptomen på IBS (Irritable Bowel Syndrome), som påverkar 10 till 15 procent av alla människor i världen, är lös avföring. – De flesta upplever att IBS-symptomen förvärras när de är stressade. Hur du behandlar lös avföring beror på vad det är som triggat det, men en allmän regel är att dricka mycket, äta fibrer och undvika mat som du vet irriterar magen, säger Rhianna.

4. Fett i avföringen

Om avföringen innehåller fett, är flytande och är svår att spola ned, kan det innebära att tarmen inte tar upp fettet från tarminnehållet och smälter maten på ett effektivt sätt. Andra vanliga symptom på dålig matsmältning är gaser, buksmärtor, diarré, viktminskning och matsmältningsbesvär.

– Det finns ett antal orsaker till det här och om du upplever det bör du prata med en läkare, säger Rhianna.

5. Slem i avföringen

Slem i avföringen är normalt, men det kan vara ett tecken på en inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), säger Rhianna och tillägger att sår nära anus (analfissur), magsår, IBS och matallergier också kan öka produktionen av slem.

– Om du har slem i avföringen, om dina toalettvanor har ändrats, om du har ont i magen eller blod i avföringen bör du ta upp detta med en läkare.

6. Svart bajs (tjärliknande)

Om du tar järntabletter, vilket är vanligare som vuxen än barn, för att behandla järnbrist kan du få svart/mörkt bajs. Men det kan vara symptom på blödande magsår eller magcancer.

– Svart avföring kan tyda på ett problem som blödning i mag-tarmkanalen, säger Rhianna och understryker att det är viktigt att tala med en läkare om du märker detta eftersom du kan behöva göra ytterligare prover.

7. Klarrött blod i avföringen

Blod i avföringen kan bero på många olika saker och är vanligare än man tror. De främsta orsakerna till blod i avföringen är hemorrojder, sprickor eller sår i ändtarmsöppningen. Andra orsaker till blod i avföringen kan vara inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) eller cancer. Enligt Rhianna är de viktigaste symptomen på IBD eller cancer följande:

  • Smärta i nedre delen av magen.
  • Blödning från analöppningen – särskilt om det blandas med avföring.
  • Oförklarlig viktminskning.
  • Förändring i dina toalettvanor.
  • En klump i buken eller rektum.

8. Färgstark avföring

Avföring kan ha olika färger – allt från brun till lila. Detta kan bero på att vissa livsmedel har ändrat färgen på ditt bajs.

– Rödbetor kan till exempel orsaka en rödrosa ton, något som kan vara ganska oroande vid första anblicken. En kost med mycket spenat och gröna blad kan leda till grönare avföring, säger Rhianna.

9. Blek eller lerfärgad avföring

Gallan produceras i levern och ger avföringen dess bruna färg. Om du har blek eller gul avföring kan det vara ett tecken på att levern inte producerar tillräckligt mycket galla eller att flödet blockerats.

– Om du märker att ditt bajs är blekt eller lerfärgat bör du prata med en läkare eftersom det sannolikt behöver undersökas ytterligare, säger Rhianna.

10. Märkbar lukt

Om din avföring luktar mer än vanligt kan det innebära allt från förstoppning till en infektion eller att du är allergisk mot vissa livsmedel. Det kan också orsakas av att du förändrat din kost.

– Om du är orolig eller om den illaluktande avföringen även medför buksmärta, feber eller blod i avföringen bör du prata med en läkare, säger Rhianna.

Tycker du fortfarande att det är pinsamt?

Om du känner dig generad över att tala med en läkare om din avföring rekommenderar Rhianna att du använder Bristolskalan som förklarar konsistensen på din avföring och om den avviker från det som är normalt för dig.

En doktor kan ta ett blodprov och undersöka rektum och be dig lämna ett avföringsprov. – Det är helt normalt att lämna ett avföringsprov och läkare är vana vid detta. Ditt prov skickas sedan vidare till ett laboratorium för analys, förklarar Rhianna.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att hjälp vid mag- och tarmbesvär. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Vid ett digitalt vårdmöte kan vi enbart erbjuda rådgivning. För diagnos och behandling av mag- och tarmbesvär krävs ett fysiskt besök på en av våra vårdcentraler. Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Så kommer du igång med träningen
Allmänt om din hälsa – 12 dec. 2023

Så kommer du igång med träningen 2024 – fysioterapeutens råd

Louise Levin, fysioterapeut på Kry, ger tips och råd om hur du kommer igång med träningen.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.