Ladda ned Ladda ned

Nagelsvamp

Nagelsvamp får oftast fäste på tånaglarna. Du märker att en – eller flera – naglar blir gulaktiga och missfärgade samt att själva nageln blir tjockare och skörare. Nagelsvamp är inte farligt, även om det inte ser så roligt ut. Läs mer om nagelsvamp här.

Symptom på nagelsvamp

Du kan få svamp på både finger- och tånaglar. Men det är vanligast att tånaglar drabbas. Infektionen börjar längs någon sida av nageln och sprider sig inåt. Fler än en nagel kan drabbas, speciellt om du inte behandlar svampen. Du märker att nageln blir gulaktig och missfärgad. Nageln blir efterhand både skörare och tjockare. Den kan också gå sönder eller lossna helt. Ibland kan huden närmast nageln fjälla. Vissa kan samtidigt ha en infektion i huden mellan tårna, kring naglarna eller på fotsulorna.

Orsaker till nagelsvamp

Nagelsvamp orsakas av trådsvampar, dermatofyter. Dermatofyter kan också ge andra svampinfektioner, till exempel fotsvamp och ringorm. Fotsvamp kan sprida sig till naglarna, men du kan också få fotsvamp när du är i fuktiga och varma utrymmen som omklädningsrum och simhallar.

Vad du själv kan göra

Ju tidigare du börjar behandla nagelsvamp, desto större chans har du att lyckas. Nagelsvamp är en envis infektion som ofta kräver flera behandlingar. Om en enstaka – eller en del av en – nagel är drabbad kan behandling med medicinskt nagellack hjälpa. Det stoppar svampens framfart och gör att nageln ser fräschare ut. Du hittar nagellacken på apotek.

Ta hand om dina fötter. Minska risken för nagelsvamp genom att:

  • använda badtofflor i dusch- och omklädningsrum
  • torka fötterna ordentligt när de varit i kontakt med vatten
  • tvätta strumpor i 60 grader så att eventuell svamp dör
  • undvik trånga och täta skor.

Behandling

Hjälper inte receptfritt medicinskt nagellack finns det även receptbelagt nagellack. Det ges efter läkares bedömning.

Om flera naglar är drabbade av svamp krävs ofta behandling med läkemedel i tablettform. Eftersom läkaren behöver ta prov på svampen innan du kan få recept ska du vända dig till en vårdcentral.

Då bör du söka vård

Sök vård om du har nagelsvamp på flera naglar. Använder du receptfritt läkemedel och upplever att det inte hjälper ska du kontakta vården för att utesluta andra sjukdomar.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid nagelsvamp. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

För att ställa en svampdiagnos krävs oftast provtagning. Hos Kry kan du vid behov få ett hemtest som skickas till dig eller besöka någon av våra fysiska mottagningar.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Senast uppdaterad:
Granskare:
Joakim Röstlund, medicinskt ansvarig läkare
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin