Ladda ned Ladda ned

Fotsvamp

Allmänt

Fotsvamp eller tenia pedis är en svampinfektion som vanligtvis förekommer under fotsulorna och huden mellan tårna. Fotsvamp drabbar oftast den som har fotsvett och har på sig trånga åtsittande skor som inte andas. Svampen trivs och sprids i duschar och omklädningsrum där det är varmt och fuktigt.

Symtom

Fotsvampen trivs bäst mellan tårna och förekommer därför oftast där. Svampen gör att huden blir röd och flagnar och får en otrevlig lukt. Det är vanligt att foten kliar och det brukar bli värre när man tar av sig skor eller strumpor. I vissa fall kan huden spricka mellan tårna och det svider när man särar på tårna eller berör huden. Fotsvamp kan förekomma på ena eller båda fötterna och sprids lätt mellan fötterna.

Fotsvamp kan även sprida sig från underdelen av foten runt sidorna till resten av foten och orsaka kronisk torrhet och förtjockad hud. Detta tillstånd kallas mockasinsvamp och kan lätt misstas för eksem eller psoriasis. Om man kliar sig mellan tårna eller på foten kan svampen sprida sig till händerna och man får liknande utslag på händerna.

Orsak

Fotsvamp orsakas oftast av svampen Epidermophyton floccosum eller en svamp från Trichophyton-domänen. Svamp finns normalt på huden och vanligast är att man smittar sig själv när gynnsamma förhållanden, så som fuktigt klimat eller blöta strumpor, tillåter organismens tillväxt och den får möjlighet att få fäste i huden och börja växa. Har man skadad hud blir det ännu lättare för svampen att få fäste.

Svampen kan även sprida sig genom direktkontakt med en infekterad yta, t.ex. handdukar, duschgolv och skor.

Behandling

Fotsvamp kan behandlas med receptfria läkemedel som finns att köpa på apoteket. Det finns olika typer av läkemedel och beroende på omständigheterna passar vissa typer av läkemedel dig bättre än andra. Fråga på apoteket vilken typ av läkemedel som passar dig bäst.

Om fotsvampen inte försvinner inom en månad efter behandling med receptfria läkemedel finns det receptbelagda läkemedel som kan hjälpa dig. Kontakta en läkare för behandlingsrådgivning och recept.

När du ska söka vård

Det går bra att söka vård hos KRY. KRY kan erbjuda ett videomöte med en läkare som kan hjälpa dig att hitta orsaken till dina symtom och besvär och förskriva receptbelagd medicin om så är lämpligt. Kontakt med KRY angående fotsvamp är lämpligt om:

  • fotsvampen inte går över efter behandling med receptfria läkemedel
  • du söker råd för behandling av fotsvamp
  • du är osäker på om du har fotsvamp

Att tänka på

Det går att förebygga besvär med fotsvamp genom att tvätta fötterna ofta och torka noga mellan tårna. Använda också gärna badtofflor i allmänna omklädningsrum.

Ladda ned appen redan idag