Ladda ned Ladda ned

Fotsvamp

Fotsvamp tycker om fuktiga och varma utrymmen. Därför är det lätt att få fotsvamp i exempelvis omklädningsrum och simhallar. Du kan minska risken för svamp genom att använda badtofflor när du duschar eller byter om. Har du fått fotsvamp märker du det ofta först genom att det kliar mellan två tår. Fotsvamp kan klia väldigt mycket – men den är lätt att bli av med – utan att du behöver söka vård. Läs mer om fotsvamp här.

Fotsvamp är vanligt, speciellt bland idrottare.

Symptom på fotsvamp

Oftast sätter sig fotsvampen mellan två tår, det vanligaste är mellan lilltån och den fjärde tån. Men fotsvamp kan också angripa tånaglar, fotsulor och sidorna på fötterna. Svampen kliar och du kan även få blåsor som kliar. Andra vanliga symptom är att huden fjällar eller flagnar. Du kan också få hudsprickor och se en röd kant mellan frisk hud och hud med fotsvamp.

Orsaker till fotsvamp

Fotsvamp orsakas av svampen, dermatofyter. Svampen påverkar huden så att produktionen av hudceller ökar. Det gör att huden blir tjockare och fjällar.

Vad du själv kan göra

För att bli av med svampen kan du:

  • tvätta fötterna dagligen och torka noggrant
  • tvätta strumpor i 60 grader så att svampen dör.

Det finns också flera typer av receptfria läkemedel för att behandla fotsvamp. Kliar fotsvampen kan du använda kortisonkräm som lindrar klådan. Fråga på apoteket vad som passar dig bäst.

Undvik fotsvamp genom att använda tofflor när du är i simhallar och andra allmänna utrymmen där det är fuktigt och många som går barfota.

Då bör du söka vård

Sök vård om fotsvampen inte blir bättre efter behandling med receptfria läkemedel, eller:

  • om fotsvampen blir värre (för att utesluta andra sjukdomar)
  • om ditt barn som är under tio år har fotsvamp.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid fotsvamp. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

För att ställa en svampdiagnos krävs oftast provtagning. Hos Kry kan du vid behov få ett hemtest som skickas till dig eller besöka någon av våra fysiska mottagningar.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet.

Senast uppdaterad:
Granskare:
Joakim Röstlund, medicinskt ansvarig läkare
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin