Ladda ned Ladda ned

Psoriasis

Psoriasis ger främst besvär med huden – men även leder kan drabbas. Sjukdomen drabbar kvinnor och män lika ofta. Psoriasis påverkar ofta livskvaliteten och hur du mår psykiskt. Det finns behandling som minskar besvären. På Kry kan du få hjälp vid psoriasis.

Hudbesvär

Hudbesvär – i form av utslag – är det vanligaste symptomet på psoriasis. Utslagen – som kan klia – är väl avgränsade, runda och torra med en röd yta. Beroende på var utslagen sitter kan de också fjälla. Psoriasis ger stearinliknande fjäll – tjocka, vita och glansiga. När du skrapar bort fjällen börjar huden under lätt blöda. Nästan alla delar av kroppen kan få utslag, men de sitter oftast på armbågar, knän och hårbotten samt i hudveck. Andra kroppsdelar där du kan få utslag är:

  • ansikte, mun och panna
  • armar och ben
  • händer, fötter och naglar
  • mage och bröst
  • underliv
  • ögonbryn och ögonlock
  • öron och hörselgångar.

Olika personer får olika stora besvär. Vissa får bara några få utslag, andra kan ha fler eller större utslag. Men besvären kan också variera över tid. Psoriasis är en sjukdom som kommer i skov (perioder). En del har nästan inga besvär när sjukdomen är i ett lugnt skede, andra har konstanta besvär. Sjukdomen läker sällan ut av sig själv. Utslagen kan aktiveras eller försämras av till exempel en infektion, stress och rökning.

Ledbesvär

Psoriasis kan även drabba leder och rygg, så kallad psoriasisartrit. Du kan få psoriasisartrit utan att ha hudutslag, men det är mycket ovanligt. När du har artrit kan lederna svullna, bli rodnade och varma. Det blir stelt i lederna och gör ont. Inflammation kan också drabba senor och ligament förutom inflammationerna i ledkapseln, så kallade artriter. Det är viktigt att söka vård direkt om du tror att du har psoriasisartrit.

Vad som orsakar psoriasis är inte helt klarlagt, men ärftlighet är en faktor. Psoriasis är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att kroppen angriper den egna vävnaden. Den drabbar inte bara huden, utan även lederna ibland. Utslagen i huden orsakas av att antalet hudceller växer för snabbt och att huden blir inflammerad.

Samsjuklighet

När du har psoriasis är det lättare att drabbas av andra autoimmuna sjukdomar som till exempel glutenintolerans, inflammatorisk sjukdom i tarmen och alopecia areata.

Det är viktigt att smörja huden med olika typer salvor. Ta dina läkemedel som du är ordinerad för att må bra. Du kan få råd på din hudmottagning om vad du kan göra för att må bättre.

Det kan vara svårt att skilja på eksem och psoriasis. Ibland behövs provtagning för att ställa diagnosen psoriasis. Det finns ingen kur som botar sjukdomen. Men det finns många behandlingar som lindrar besvären, som salvor, ljusbehandling och tabletter.

Det är viktigt att behandling sätts in tidigt vid psoriasisartrit eftersom sjukdomen – om den inte behandlas – kan påverka din rörlighet negativt. Behandlingen syftar till att bromsa sjukdomen och lindra smärta.

Psoriasis kan ibland påverka hur du upplever din livskvalitet. Kognitiv beteendeterapi, KBT, kan hjälpa dig att leva ett gott liv med sjukdomen.

Tror du att du kan ha psoriasis bör du söka vård för att få rätt behandling.

  • Rådgivning
  • Individuell bedömning
  • Psykologisk behandling

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Liknande besvär:

Senast uppdaterad:
25 jun 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin