Ladda ned Ladda ned

Ont i ögat

Allmänt

Om du får ont i ögat och är orolig kan du läsa mer här och få goda råd. Vanligtvis är det helt ofarligt och går över av sig själv eller med egenvård. Vissa gånger kan det dock krävas experthjälp.

Symptom

Ont i ögat uppträder oftast tillsammans med olika symptom. Ögonen kan bli torra och irriterade. Det kan klia, skava eller svida. Många gånger kan tårarna rinna och ibland kan ögonen vara eller bli röda. Ibland kan ett litet blodkärl spricka och ögat bli blodsprängt. Allvarligare symptom kan vara om ögonvitan blir kraftigt röd och du får värk. Likaså om synen försämras och du blir ljuskänslig kan det röra sig om något allvarligare. Be om råd om du är orolig och dina symptom inte går över eftersom de kan förvärras om du väntar.

Orsaker

Den vanligaste orsaken till att man får ont i ögat är att det har kommit in skräp. Andra orsaker kan vara en inflammation som ibland kan orsakas av just skräp som man inte lyckats få bort. Torra ögon är ett vanligt problem som många gånger orsakas av miljön. Kanske vistas du i dammiga, rökiga eller torra miljöer. Luftföroreningar orsakar också lätt torra ögon. Fel arbetsbelysning och mycket stirrande på dataskärmar gör ofta att ögonen blir irriterade. Även kontaktlinser och allergier kan vara orsak till dina besvär. Andra orsaker kan vara inflammation på hornhinnan, glaskroppsavlossning, näthinneavlossning, regnbågshinneinflammation eller grön starr.

Behandling

Om du har lindrigt ont i ögat på grund av att du fått in skräp kan du prova att blinka under rent vatten eller skölja ögat med koksaltlösning. Om du besväras av torra ögon är det bra om du undviker det som du tror kan vara orsaken till det, prova även tårsubstitut som finns receptfritt på apoteket. Var i ögat kan du tvätta bort med en ren bomullstuss och vatten. Om dina besvär beror på kontaktlinser kanske de måste bytas ut eller sluta användas helt. En ögonundersökning av läkare eller optiker kan behövas om det eventuellt ligger en ögonsjukdom bakom som kräver behandling med salva, droppar, kortison eller operation.

När du bör söka vård

Ibland krävs att du måste söka vård när du har ont i ögat. Tillfällen där du bör söka vård direkt är om du får in skräp eller annat som du inte lyckas få bort själv, du får värk i ögat och kanske blir ljuskänslig. Om synen förändras och ögat samtidigt blir rött bör du också uppsöka läkare snarast. Andra tillfällen då du bör söka hjälp är vid lindriga besvär som inte går bort trots egenvård eller om en varbildning inte minskat inom några dagar.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Om du är osäker på varför du har ont i ögat eller vilken typ av vård du behöver kan du boka in ett videomöte med en av våra läkare. Då får du snabbt svar om det hjälper med egenvård eller om dina symptom behöver läkarvård med undersökning av ögat.