Ladda ned Ladda ned

Vagel

Är ett öga irriterat? Är en del av ögonlocket rött, svullet och ömt? Då kan du ha fått en vagel. En vagel är en inflammerad talgkörtel. Det är ofarligt och vageln försvinner av sig själv efter någon vecka. På KRY kan du få hjälp när du har en vagel.

Vanliga symptom på vagel är att ögat är irriterat och att en del av ögonlocket är rött svullet och ömt. Det kan också komma var som gör att ögat blir kletigt. En vagel kan variera i storlek, från att nästan inte synas till några centimeter. Det finns två typer av vagel, inre och yttre. En inre vagel sitter längre ner i ögonlocket och kan skava och irritera ögat. En yttre vagel sitter i ögonlockskanten och du ser den som en röd svullnad.

En vagel torkar ofta ihop och försvinner av sig själv inom en vecka eller två.

Du får en vagel när en talgkörtel har blivit inflammerad. Talgkörtlar är körtlar som ofta sitter vid hårsäckarna. De producerar fett som håller huden mjuk.

När du har en vagel kan värme lindra smärtan. Blöt en handduk med varmt vatten och vrid ur vattnet. Lägg handduken mot ögat tills vattnet tappat värmen. Du kan göra detta flera gånger om dagen.

Tänk på att inte använda kontaktlinser när du har en vagel.

När inflammationen gått över kan en hoptorkad rest – en liten knöl – finnas kvar i ögonlocket. Försvinner den inte av sig själv efter 6 månader och är besvärande kan den i vissa fall opereras bort efter bedömning av ögonspecialist.

Sök vård om området kring ögat är väldigt svullet och gör ont.

  • Rådgivning
  • Individuell bedömning och recept samt remiss vid behov
Senast uppdaterad:
11 apr 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin