Ladda ned Ladda ned

Migrän

Migrän är sprängande pulserande huvudvärk som kommer i attacker. Många känner sig också illamående och känsliga för ljus i samband med värken. Attackerna kan vara i allt från några timmar till flera dygn. Hur ofta attackerna kommer varierar också. Men de flesta får en attack per månad. På KRY kan du få hjälp vid migrän.

Var femte kvinna och var tionde man har migrän. Det är vanligast med migrän hos kvinnor i 40-årsåldern.

Migrän är mer än själva attacken. Den kan starta innan huvudvärken kommer och pågå trots att värken är över. Alla som har migrän upplever inte alla stadier och hur tydliga de olika skedena är kan också variera mellan attackerna. Speciellt aura drabbar inte alla.

  • förkänning
  • aura
  • attack
  • efterkänning.

Förkänningar

Många märker att de kommer att få en migränattack innan den bryter ut. Vanliga symptom på förkänningar är:

Aura

Aura innebär oftast synfenomen. Synfenomen kan till exempel vara dubbelseende, flimrande mönster eller ett växande tomt hål i synfältet. Mer ovanligt är hallucinationer, sämre känsel och försämrad talförmåga. Aura kommer vanligen före migränattacken och varar i ungefär 20–30 minuter.

Attack

Migrän ger huvudvärk som är måttlig till svår. Värken kan kännas pulserande och är ofta ensidig, men vilken sida den sitter på kan variera mellan attackerna. Värken blir svårare när du är fysiskt aktiv eller bara rör på huvudet. Många blir också illamående och kräks samt blir känsliga för ljus- och ljud.

Efterkänning

Efter en migränattack är du ofta mycket trött. Det kan ta ett par dygn innan du känner dig återställd.

Under en migränattack pågår en komplicerad aktivitet i nerv- och blodkärlssystemen i hjärnan. Samtidigt frigörs olika kemiska ämnen vilket leder till att blodkärlen blir mer känsliga för smärta än annars. Varför vissa får migrän och andra inte, är dock inte lika klart. Men ärftlighet är en faktor. Hos ungefär 70 % av de som har migrän finns det migrän i släkten.

Barn kan få migrän, men det är ovanligare än hos vuxna. Symptomen är samma som hos vuxna men barns attacker är ofta kortare. Hos hälften av barn med migrän försvinner den när barnet blivit ungefär 15 år.

Det finns olika faktorer som kan utlösa migrän, de kallas för triggers. Vanliga triggers är hormonförändringar, vissa livsmedel – till exempel choklad, starka ostar och rödvin – starka lukter, sömnbrist och väderförändringar. Du kan försöka förebygga och lindra din migrän genom att:

  • göra avslappningsövningar
  • motionera
  • äta regelbundet.

Äter du p-piller och upplever att din migrän blir sämre av dem ska du sluta med p-piller. Prata med KRYs läkare för att få råd. Har du migrän med aura ska du inte använda kombinerade p-piller.

Har du fått en migränattack ska du försöka sova – attacken försvinner fortare då. Sov eller vila i ett mörkt rum.

Om du har fått diagnosen migrän finns det olika läkemedel som kan hjälpa. Det finns förebyggande läkemedel som minskar risken för att få en migränattack och läkemedel som lindrar vid en attack.

Kognitiv beteendeterapi, KBT, är en behandlingsmetod som används vid migrän.

Sök vård om du har kraftig återkommande huvudvärk.

Om du har fått diagnosen migrän tidigare kan KRY hjälpa dig med:

  • rådgivning
  • individuell bedömning och recept vid behov
  • psykologisk behandling.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Senast uppdaterad:
8 apr 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, medicinskt ansvarig läkare
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin