Ladda ned Ladda ned

Ögoninflammation

Allmänt

Ögoninflammation är det samma som konjunktivit och bindhinneinflammation av ögat. Det är inte ovanligt att du drabbas i samband med vissa virusinfektioner, allergier och vid främmande föremål i ögat.

Orsaker

Ögoninflammation kan även lätt smittas vid kontakt med andra. För att inflammationen är smittsam är det viktigt att du är noga med handhygienen och undviker att peta i ögonen, speciellt när du är förkyld. Med god handhygien skulle de flesta ögoninflammationer kunna undvikas. För dig som använder kontaktlinser är handhygienen extra viktig, samt att du inte slarvar med att rengöra linserna. Bakterier förekommer även i ögonkosmetika och det är viktigt att t.ex. inte låna ut sin mascara till någon annan.

Diagnos

Ögoninflammation diagnostiseras genom att doktorn undersöker ögonen. Läkaren noterar att ögonvitorna är röda, speciellt i ytterkanterna. Det går också att se om ögat tårar sig mer eller ser kladdigt ut. Oftast när man har inflammation i ögat är ögonlocken kladdiga på morgonen och det kan vara svårt att öppna ögonen. Det är inte ovanligt att ögat känns ömt, ibland noteras en svullnad. Vid en inflammation i ögat kan man också bli extra ljuskänslig.

Hur går undersökningen till?

Ögoninflammation är inte farligt och går lätt att bota. Men för att vara säker på att du får rätt diagnos måste läkaren ibland undersöka med ögonmikoskop för att utesluta andra sjukdomar. Det är i så fall en undersökning som KRYs läkare då hänvisar dig till då det inte kan göras via en videokonsultation idag. Med hjälp av ett ögonmikroskop kan läkaren se eventuella förändringar på näthinnan, linsgrumlingar eller upptäcka om det ligger andra sjukdomar som grund för din inflammation.

Ser behandlingen olika ut för vuxna och barn?

Ögoninflammation är ett kortvarigt tillstånd. Behandling ges oftast inte, utan de flesta inflammationer läker av sig själva. Det är viktigt att du håller ögat rent, tvättar ögat med en bomullskompress och ljummet vatten. Se till att tvätta ögat flera gånger om dagen, och använder du kosmetika bör du avstå så länge du har inflammationen. Vässa dina ögonpennor och köp ny mascara efter att inflammationen har läkt. För barn gäller det att se till att barnet har god handhygien och undviker att gnugga sig i ögat. Badda barnets öga med en kompress med ljummet vatten för att få bort eventuellt var. Att byta örngott varje natt är också en mycket bra idé för både vuxna och barn.

Är det vanligt med andra sjukdomar eller komplikationer i samband med ögoninflammation?

Ögoninflammation går i regel över av sig självt efter ett par dagar så länge man håller ögonen rena och är noga med handhygienen samt att byta handdukar ofta. Det är ytterst ovanligt med komplikationer. Men i vissa fall kan det hända att inflammationen inte klingar av. Ögat kan fortsätta att vara sig och håller det i sig mer än en vecka kan man behöva behandlas med antibiotika. Ibland kan inflammationen sprida sig till hornhinnan, då kan man få mycket ont. Har man ont i ögat ska man alltid kontakta läkare. Allergier och reaktioner mot kosmetika ger liknande symptom som vid en inflammation.

Hur kan jag undvika ögoninflammation?

Det bästa sättet för att undvika inflammation i ögonen är att hålla dem rena. Peta aldrig i ögonen med fingrarna, använd hellre en bomullspinne. Badda ögonen med en kompress med vatten, använd aldrig tvål nära ögonen eftersom det kan irritera de känsliga slemhinnorna. För barn gäller det att lära dem tidigt att inte peta sig i ögonen. Använder du kontaktlinser ska du vara ytterst noggrann med hygienen och inte slarva med rengöringen och alltid tvätta händerna ordentligt innan du hanterar dina linser. Ögoninflammation sprids lätt, följ därför följande enkla råd för att slippa bli smittad. Håll ögat rent. Tvätta alltid händerna noggrant. Byt handdukar ofta. Glöm inte heller att byta örngott ofta.

När kan KRY hjälpa till?

Våra läkare på KRY kan hjälpa dig med rådgivning och behandling av ögoninflammation. Om en fysisk undersökning behövs för bedömning hänvisar våra läkare dig till en fysisk vårdgivare utan att ta betalt.

Ladda ned appen redan idag