Ladda ned Ladda ned

Ont när man står

Allmänt

Man kan få ont när man står för länge, till exempel på en arbetsplats som inte erbjuder bra arbetsergonomi. Då kan det göra ont i fötterna eller ländryggen. Det kan drabba alla men är vanligast för personer över 55 år.

Symptom

Om man får ont när man står på en arbetsplats kommer man till slut att känna en smärta i fötterna eller i ländryggen. Man kan känna sig svagare och stel i musklerna och lederna. Man kan också få trötthetsvärk i ryggen när man står upp efter stillasittande arbete. När man känner smärta i ryggmusklerna kommer kroppen automatiskt att spänna sig runt detta område, vilket kan riskera muskelkramp när man står upp. Smärtan kommer ofta krypandes mot slutet av dagen efter att ha jobbat stående. Värken kan även påverka humör, sömn och sexliv negativt.

Orsaker

Det finns flera orsaker till att man får ont när man står. Den vanligaste orsaken är att man står eller sitter för länge i fel position vid sin arbetsplats så att ländryggen belastas för hårt. Står du och går mycket på jobbet utan stötdämpande sulor kan det också leda till ryggont eller molande smärta och stelhet i foten. Ibland kan en bakomliggande orsak till smärta vara en klämd nerv, den så kallade ischiasnerven. Det kan också handla om diskbråck, alltså att disken mellan två kotor har glidit bort eller slitits ner.

Behandling

Om man arbetar vid datorn och efter ett tag får ont när man står kan man placera en liten pall under bordet där man kan alternera med att stå på med en fot för att byta position. Receptbelagda smärtstillande läkemedel kan i vissa fall hjälpa kortsiktigt men långsiktigt kommer effekten att begränsas. Även rörelseträning, operation och KBT inom smärthantering kan vara del av behandling beroende på orsak till smärtan.

När du bör söka vård

Om det vardagliga livet påverkas negativt av att man har ont när man står kan man söka vård. Går värken inte över på en vecka, speciellt om du är över 55 år, är det också viktigt att du söker vård. Om du får plötsligt ont efter ett fall eller olycka ska du söka vård direkt.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du få hjälp med bedömning, rådgivning och recept samt kortare sjukskrivning (<14 dagar) vid ont när man står. Om läkaren anser att en fysisk undersökning krävs för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare.