Ladda ned Ladda ned

Ryggskott

Ryggskott kommer snabbt och utan förvarning. Helt plötsligt hugger det till i ryggen. Det kan göra väldigt ont och det enda du vill är att ligga ner. Men det bästa sättet att bli av med ett ryggskott är faktiskt att röra på sig. Det kan vara skönt att veta att ryggskott oftast går över av sig själv. Ibland inom några veckor, ibland tar det längre tid. På KRY kan du få hjälp vid ryggskott.

Ett ryggskott kommer ofta utan förvarning, till exempel när du lyfter tungt eller vrider dig plötsligt.

Vanliga symptom är:

  • smärta i nedre delen av ryggen
  • stelhet i ryggen.

Ofta sitter smärtan på en sida av ryggen. Ibland strålar värken nedåt i kroppen. Ryggskott kan göra mycket ont de första dagarna, men smärtan avtar sedan.

Har du ont i nedre delen av ryggen, ländryggen, utan att det beror på någon sjukdom eller ryggskada, kallas det för ryggskott, lumbago acuta.

Ryggskott beror oftast på att du har fått en sträckning. Men det kan också vara så att muskler eller ledband har blivit överbelastade. Ibland går det inte att hitta någon förklaring till ryggskott.

Om ryggskottet sitter i längre tid än tre månader kallas det långvarigt.

Har du väldigt ont kan det vara skönt att ligga ner. Men försök att komma ur sängen och röra på dig så snart du kan. Ryggskott läker snabbare när du rör på dig, eftersom de spända musklerna i ryggen då mjukas upp. Undvik dock att lyfta tungt och böja dig framåt de första dagarna.

För att lindra smärtan kan du använda receptfria läkemedel som är inflammationshämmande och smärtstillande. Du hittar dem på apotek.

En sjukgymnast kan hjälpa dig att komma igång efter ett ryggskott med ett anpassat träningsschema. Det är bra att tänka på att träna rygg- och magmuskler om du har återkommande problem med ryggskott.

Vid svår smärta finns läkemedel som ges på recept efter individuell bedömning av läkare.

Har du haft ont i ryggen länge och smärtlindring inte hjälper helt, kan kognitiv beteendeterapi, KBT, hjälpa dig att hantera smärtan. Detta förutsätter att dina smärtor utretts så att inte det finns någon bakomliggande sjukdom som behöver åtgärdas.

Vid långvarig smärta, när du har haft ont i över tre månader, finns multimodal smärtbehandling. Då används olika metoder för att lindra värken.

Diagnosen ryggskott ges när andra diagnoser uteslutits.

Sök vård om du har svåra smärtor eller problem att tömma blåsa och tarm.

  • Rådgivning
  • Individuell bedömning
  • Psykologisk behandling

Liknande besvär:

Senast uppdaterad:
24 mar 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin