ALLMÄNT OM DIN HÄLSA

Enkla råd för bättre sömn

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Det är inte farligt att inte kunna sova ordentlig under några få nätter, även om det är jobbigt. Men om du sover för lite natt efter natt, besväras av trötthet, mår dåligt och fungerar sämre i din vardag, kan du behöva hjälp med att få en fungerande sömn.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Därför är sömnen så viktig

Sömnen är livsviktig och behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta de intryck du fått under tiden du varit vaken. När du sover gott om natten klarar du lättare av stress och andra påfrestningar under dagen. Tillräckligt med sömn kan dessutom minska risken för förhöjda blodfetter, hjärtsjukdomar (som exempelvis hjärtinfarkt), diabetes typ 2, fetma, utmattningssyndrom och depression.

Vuxna brukar behöva mellan sex och nio timmars sömn per dygn. Men det varierar från person till person och generellt även beroende på hur gammal du är.

Långvariga sömnbesvär

Sömnbesvär som har pågått i mer än fyra veckor och som kommer minst varannan natt klassas som långvariga sömnbesvär.

Det kan till exempel vara att du upplever något eller några av följande:

  • Du har svårt att somna, det vill säga det tar dig mer än 45 minuter.
  • Du vaknar en eller flera gånger på natten och har svårt att somna om.
  • Du vaknar för tidigt på morgnarna, innan du är utvilad och utan att kunna somna om.

Tips för bättre sömn

Om du har svårt att få till en fungerande sömn finns det flera saker du kan prova för att sova bättre. Dessa är några förslag:

Sätt upp rutiner
Sträva efter regelbundna sömnvanor ‒ gör det till en vana att gå till sängs och gå upp vid samma tid varje dag, även på lediga dagar.

Undvik stimulerande medel
Undvik kaffe, svart te, läsk och energidryck sex timmar innan du går till sängs. Om du använder nikotin kommer din sömn förbättras av att du slutar med det.

Ta itu med den negativa stressen
Sömnbesvär hör ofta samman med stress. Om du anar att dina besvär är stressrelaterade är bör du ta itu med det som gör att du känner dig stressad.

Öva på att slappna av
Liksom med allting annat krävs det övning även vad gäller konsten att slappna av. Gör något avslappnande och lugnande för att varva ner, gärna 1 till 2 timmar före sängdags.

Rör på dig regelbundet
Fysisk aktivitet har en god inverkan på din sömn och kan dessutom minska stress, ångest och oro, vilket i sin tur gör det enklare för dig att sova gott. Sträva efter att röra på dig varje dag – gärna i dagsljus.

Förbättra din sovrumsmiljö
Sträva efter att göra sovrummet till en lugn och avkopplande plats, till exempel genom att inte läsa jobbmejl i sängen. Se även till att det är mörkt, tyst och svalt när du ska sova.

Kan du inte sova, eller besväras du av sömnproblem på ett sätt som påverkar din vardag eller begränsar ditt liv? Gör vårt självtest för att få en första vägledning samt mer kunskap om när du bör söka professionell hjälp.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid sömnproblem. En psykolog, sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli rekommenderad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Så kommer du igång med träningen
Allmänt om din hälsa – 12 dec. 2023

Så kommer du igång med träningen 2024 – fysioterapeutens råd

Louise Levin, fysioterapeut på Kry, ger tips och råd om hur du kommer igång med träningen.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.