Prosit! Vi hjälper dig med råd och receptförnyelse vid pollenallergi. Boka pollenmöte

POLLEN

5 råd för att lindra din pollenallergi

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Röda kliande ögon, rinnsnuva, nästäppa och nysningar – nu är pollensäsongen här. Lyckligtvis finns det knep att ta till för att lindra besvären.

Trygg vård för hela familjen

Boka pollenmöte

Från tidig vår till sen höst besväras en av fem svenskar av allergi mot pollen. Allergin brukar visa sig redan i skolåldern.

Pollenallergi kan göra dig trött och hängig. Det är ofta svårare att orka med jobb, skola och aktiviteter när allergin är som mest besvärande. Vid höga pollenhalter kan du må bättre av att stanna inomhus – håll dig gärna uppdaterad om aktuella halter via pollenrapporter som numera är en självklar del av de dagliga väderprognoserna.

Så kan du lindra besvären - 5 huskurer mot pollen

  1. Förvara ytterkläderna smart

Tänk på att förvara ytterkläder, där pollenfrön lätt fastnar, separat från övriga delar i bostaden. Detta för att minska allergenhanterna i ditt hem.

  1. Välj rätt tid för hårtvätt

Tvätta håret på kvällen innan du går till sängs för att bli av med all pollen som fastnat där under dagen.

  1. Håll fönster och dörrar stängda

Tänk på att hålla fönster och dörrar stängda – speciellt under dagtid. Undvik även att hänga/torka tvätt utomhus.

  1. Träna inomhus

Om är van att träna utomhus och har problem med pollenallergi och andningsbesvär bör du planera för träning inomhus när halterna är som högst – beroende på hur svåra besvär du har.

  1. Börja medicinera i tid

Påbörja medicineringen ungefär två till tre veckor innan pollensäsongen drar igång. Om du vet med dig att du besväras av tidig allergi, från al och hassel, bör du medicinera i februari.

Du med allergibesvär som kräver receptbelagda preparat gör klokt i att förnya dina recept i god tid.

Självtest vid pollenallergi

Om du misstänker att du är allergisk mot pollen kan du göra vårt enkla självtest för att lära dig mer om pollenallergi och när du kan behöva söka vård.

När egenvård inte är tillräckligt

Ibland räcker inte egenvård till. Som tur är finns det läkemedel som kan dämpa allergibesvären. Om dina symptom inte lindras med hjälp av medicinering kan det vara klokt att boka tid med en läkare för en bedömning. På någon av våra vårdcentraler kan vi hjälpa dig med din pollenallergi.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid pollenallergi. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Pollen – 17 juni 2024

Korsallergier vid pollenallergi – här är maten du kan reagera på

Om du lider av pollenallergi kan du även vara överkänslig mot vissa typer av livsmedel. Vi listar maten du kan reagera på.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.