Ladda ned Ladda ned

Lindrande egenvårdstips vid pollenallergi

Senast uppdaterad: 12 feb 2020

Röda kliande ögon, rinnsnuva, nästäppa och nysningar – snart drar pollensäsongen igång. Från tidig vår till sen höst besväras en av fem svenskar av allergi mot pollen. Lyckligtvis finns det knep att ta till för att lindra besvären.

Nässkölj med koksaltlösning

Att skölja näsan med koksaltlösning är en gammal tradition som kan lindra dina allergisymptom och även förebygga besvär i de övre luftvägarna.

Välj rätt tid för hårtvätt

Tvätta håret på kvällen innan du går till sängs för att bli av med all pollen som fastnat där under dagen.

Vädra smart

Tänk på att hålla fönster och dörrar stängda, speciellt dagtid, och låt luftkonditionering eller fläktar göra jobbet.

Byt sängkläder ofta

Byt och tvätta dina sängkläder ofta men kom ihåg att inte hänga vare sig kläder, sängkläder eller handdukar på tork eller vädring utomhus.

Undvika andra ämnen som kan orsaka irritation

Håll dig borta från tobaksrök och försök även att undvika dammiga miljöer, starka dofter, parfymer, kemikalier och pälsdjur som kan reta slemhinnorna.

När egenvård inte är tillräckligt

Ibland behövs det mer än huskurer för att få bukt med det snörvlande eländet. Det finns läkemedel – både receptfria och receptbelagda – som kan dämpa allergibesvären, om egenvård inte räcker till.
Testa först receptfri allergimedicin för att se om det hjälper. Om inte, kan det vara läge att boka tid med en läkare som kan avgöra om du är i behov av en mer effektiv behandling i form av receptbelagda preparat.

BOKA MÖTE

Förnya dina recept i tid

Du med allergibesvär som kräver receptbelagda preparat gör klokt i att förnya dina recept i god tid.

FÖRNYA RECEPT

Senast uppdaterad:
12 feb 2020