Ladda ned Ladda ned

Pollenallergi

Pollenallergi, som även kallas allergisk snuva eller hösnuva, innebär att kroppen överreagerar på vissa ämnen som finns i olika pollen. Du kan vara allergisk mot ett eller flera slags pollen. Vanliga besvär är kliande ögon, nysningar och rinnande näsa. På KRY kan du få hjälp med pollenallergi.

Pollenallergi ger symptom som påminner om förkylning. Men de allergiska besvären pågår längre än vad en förkylning gör och du får inte heller halsont eller tjock snuva.

Vanliga symptom är:

Pollensäsongen börjar i södra Sverige och når de norra delarna av landet ungefär två till tre veckor senare. Nedan ser du några vanliga pollen som ger hösnuva och när de har säsong i söder:

  • hassel – kan finnas redan i februari
  • al – dyker upp i mars
  • björk – släpper sina pollen slutet av april till och med juni
  • gräs – blommar från maj till september
  • gråbo – har sin tid i juli och augusti.

När du får besvär – beror på var i landet du bor – och vilka pollen du är allergisk mot. Vissa är överkänsliga mot ett slags pollen, andra har besvär hela pollensäsongen. Besvären varierar beroende på hur mycket pollen det finns i luften – pollenhalten – och hur allergisk du är. Pollenhalten skiljer sig åt både mellan olika år och olika dagar. År när våren är sen och många träd spricker ut samtidigt innebär större besvär för de som är allergiska mot flera typer av pollen. Vissa dagar är också pollenhalterna lägre än andra, till exempel när det regnar. Det finns olika pollenrapporter som ger dagliga prognoser av hur mycket pollen det finns i luften.

Ibland medför pollenallergi så kallad korsallergi. Det innebär att kroppen inte känner skillnad på ett pollen och något som innehåller liknande ämnen. Allergi mot björkpollen kan till exempel ge allergiska symptom, som att det kliar i halsen, när du äter nötter eller äpplen.

Det är inte helt klarlagt varför en del får pollenallergi och andra inte. Men det finns ett tydligt samband mellan astma, atopiskt eksem och pollenallergi.

Pollenallergi hos barn

Små barn har sällan problem med pollen. Pollenallergi brukar visa sig när barnet kommit upp i skolåldern. Barn får samma symptom som vuxna. Hos många barn försvinner besvären när de blir äldre.

Det finns flera olika receptfria läkemedel som lindrar symptomen vid pollenallergi. Det kan till exempel vara nässpray, tabletter som innehåller antihistamin och ögondroppar. Vissa läkemedel behöver du ta en viss tid innan de verkar. Börja därför med medicinerna i god tid så att du har ett bra skydd när pollensäsongen drar igång.

För att undvika kontakt med pollen kan du försöka att hålla dig inomhus dagar när pollenhalten är hög. Tänk också på att inte ha öppna fönster eller hänga kläder utomhus. Du kan också byta kläder när du varit ute och ta en dusch innan du går och lägger dig för att skölja bort eventuella pollen.

Vid svåra besvär har AIT – allergen immunterapi (hyposensibilisering) god effekt. Fråga din läkare om allergivaccination kan vara aktuellt för dig.

Vid pollenallergi kan dina symptom räcka för diagnos. Om läkaren bedömer att det behövs kan du få göra ett allergitest för att ta reda på vad du reagerar mot.

Sök vård om du har symptom trots att du använt receptfria läkemedel eller om du har besvär av astma eller hosta.

  • rådgivning
  • individuell bedömning och recept vid behov.

På våra mottagningar i Sörmland och i Skåne får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

På våra mottagningar i Sörmland och i Skåne får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Senast uppdaterad:
28 februari 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin