Kry-logo
Kry-logo

ALLMÄNT OM DIN HÄLSA

Kallbad – bra eller dåligt enligt forskningen?

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Att frivilligt hoppa ner i iskallt vatten under vinterhalvåret tycks locka fler och fler. Många påstår att det är bra för kroppen, men vad säger egentligen forskningen om hälsoeffekterna av kallbad?

Trygg vård för hela familjen

Boka möte

Att borra ett hål i isen och bada i det kalla vattnet har blivit något av en trend på senare tid. Men Sveriges första kallbadhus öppnade redan på 1800-talet och fenomenet lär ha funnits långt före det. Så, vad händer i kroppen när vi kallbadar och är det verkligen bra för vår hälsa?

Vad händer i kroppen under ett kallbad?

När vi utsätter vår kropp för kyla svarar kroppen genom att aktivera vår så kallade flykt- eller kamprespons. Denna respons triggas av stress, till exempel när vi är i fara – eller när vi badar i iskallt vatten. När flykt- eller kampresponsen kickar in frigörs stresshormonet noradrenalin. Noradrenalin bidrar bland annat till en ökad koncentrationsförmåga. Regelbundna kallbad kan även hjälpa oss att bättre hantera andra typer av stress, eftersom kroppen så småningom lär sig reglera stresshormonerna.

Kroppen signalerar till hjärtat att börjar slå snabbare och snabba upp andningen som ett sätt att värma upp kroppen. Detta motverkar trötthet och gör att vi känner oss piggare och mer aktiva.

Hälsoeffekterna är många

En finsk studie har undersökt hälsoeffekterna efter fyra månaders regelbundna kallbad. I denna studie mättes deltagarnas hälsa både före och efter undersökningen. Här är de positiva effekterna av kallbad:

  • Adrenalinet stiger vilket medför en känsla av triumf, både under och efter doppet.
  • Antal endorfiner ökar – ett hormon som får oss att må bra och kan minska smärtor.
  • Dopaminet ökar – ett hormon som kan minska stress.
  • Kallbad upplevs motverka trötthet och utmattning, förbättra humöret och stärka självförtroendet.
  • Många individer som kallbadar säger sig få en ökad livskvalitet.
  • Kallbadet gav smärtlindrande effekt för de med reumatism, fibromyalgi och även astma.
  • Blodtrycket sänks, även i vila.
  • Blodcirkulationen ökar.

Det tycks finnas många fördelar med att kallbada regelbundet, och om kallbad bidrar till ett ökat välbefinnande är det väl värt “mödan”. Mer forskning inom området kan bidra till en ännu bättre förståelse för hur kallbad påverkar vår hälsa.

Tänk på att personer med hjärtsjukdomar eller ett högt blodtryck bör rådfråga en läkare innan de kallbadar.

Så kan Kry hjälpa till

Med Kry får hela familjen smidig, god och nära vård. Våra legitimerade läkare, psykologer och sjuksköterskor hjälper dig i appen dygnet runt, och på våra vårdcentraler runt om i landet.
Boka möte

Fler artiklar

illustration-virus-partiklar-infektioner

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.