Ont i halsen länge
Fråga: Nu har jag haft ont i halsen länge efter en förkylning, i flera månader, det kommer och går. Är det farligt att ha ont i halsen länge utan feber och förkylning? Vad ska man göra med halsont som inte försvinner?
Läkarens svar:
Möjliga orsaker
Det är vanligt att få ont i halsen i samband med virusinfektioner såsom förkylning, influensa och corona. Andra vanliga symptom kan vara snuva, nästäppa, hosta och ibland feber. Oftast är det ett självläkande tillstånd som går över inom någon vecka och är helt ofarligt. Under vissa perioder på året är det vanligt att drabbas av återkommande virusinfektioner, det kan då kännas som en enda långdragen förkylning. Förutom vila och vätskeintag kan du behöva lindra dina symptom med exempelvis nässpray, halstabletter eller receptfria smärtlindrande preparat.
Ibland kan bakterier såsom streptokocker orsaka halsfluss med enbart feber och halsont. Vid lindriga fall läker oftast infektionen på egen hand. Vid svårare och längre tids symptom kan det behövas antibiotikabehandling.
Andra tänkbara förklaringar
Om du har längre tids eller återkommande besvär av halsont kan det bero på din omgivning, till exempel om du vistas mycket i miljöer med torr luft. Du kan uppleva torrhet i munnen och bli hes, speciellt efter uppvaknande. Det kan bero på att luftfuktigheten i din omgivning är för låg. Då kan slemhinnorna i din hals, mun, näsa och ögon bli torra och irriterade. Tips på saker du kan göra själv är att lufta, ventilera och damma ofta hemma för att undvika besvär. Det är också viktigt att få i sig ordentligt med vätska för att återfukta slemhinnorna.
Även långvarig stress kan leda till spänningar i käk- och halsmusklerna som kan orsaka halsont länge. Det finns enkla avslappningsövningar för käkmuskler som du kan utföra dagligen för att motverka dina besvär.
Herpes är ett virus som vanligen orsakar munsår. Det är vanligt med klåda, stickningar och blåsbildning. Du kan också få halsont med feber. Herpes är ett självläkande tillstånd men det kan dröja flera veckor. Ibland behövs det läkemedelsbehandling i form av salva eller tabletter. Förkylningar, stress och sömnbrist är saker som kan göra dig mer mottaglig för återkommande skov.
Halsbränna eller så kallad reflux kan orsaka sura uppstötningar, smärta i magen och halsont. Besvären går oftast över av sig själv men ibland kan det behövas receptfria läkemedel. Om du har mycket magsaftsreflux kan besvären hålla i sig länge eller återkomma ofta.
Om du har ensidig långvarig halsont med utstrålande smärta mot ena örat, klumpkänsla i halsen eller förstorade lymfkörtlar kan det bero på allvarligare sjukdom.
Då bör du söka vård
Om du får långvariga besvär med halsont med eller utan feber bör du söka vård. Du bör också söka vård om du har ensidig halsont med smärtutstrålning mot örat under längre tid.
- Innehållet har granskats av:
- Golnaz Hashemi, legitimerad läkare