Ont i halsen länge

Fråga: Nu har jag haft ont i halsen länge efter en förkylning, i flera månader, det kommer och går. Är det farligt att ha ont i halsen länge utan feber och förkylning? Vad ska man göra med halsont som inte försvinner?

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Det är vanligt att få ont i halsen i samband med virusinfektioner. Snuva, nästäppa, hosta och feber är andra typiska symptom. Besvären går oftast över inom någon vecka, men vissa har ont i halsen relativt länge efter exempelvis en förkylning, influensa eller virus som corona. På vintern är det särskilt vanligt att drabbas av återkommande virusinfektioner som kan kännas som en långdragen förkylning. Förutom vila och vätskeintag kan du behöva i lindra dina symptom med exempelvis nässpray, halstabletter eller receptfria smärtlindrande preparat.

Ibland kan bakterier som streptokocker orsaka halsfluss – då kan du ha ont i halsen med eller utan feber och andra symptom. Vid lindriga fall läker oftast infektionen på egen hand. Vid svårare och längre tids symptom kan du behöva antibiotikabehandling.

Andra tänkbara förklaringar

Ibland kan långvariga eller återkommande besvär med halsont bero på din omgivning, till exempel om du vistas i miljöer med torr luft. Då kan du även uppleva torrhet i munnen och bli hes, särskilt på morgonen. Det kan bero på att luftfuktigheten i din omgivning är för låg. För att undvika besvär kan du börja med att lufta, ventilera och damma oftare hemma. Det är också viktigt att få i sig ordentligt med vätska för att återfukta slemhinnorna.

Även långvarig stress kan leda till spänningar i käk- och halsmusklerna som kan orsaka halsont länge. Det finns enkla avslappningsövningar för käkmuskler som du kan utföra dagligen för att motverka dina besvär.

Herpes är ett virus som orsakar munsår. Det är vanligt med klåda, stickningar och blåsbildning. Vissa får även halsont med feber. Herpes är ett självläkande tillstånd, men det kan dröja flera veckor innan du är symptomfri. Ibland behövs det läkemedelsbehandling i form av salva eller tabletter. Förkylningar, stress och sömnbrist kan göra dig mer mottaglig för återkommande skov.

Halsbränna eller så kallad reflux kan orsaka sura uppstötningar, smärta i magen och halsont. Besvären går oftast över av sig själva, men ibland kan du behöva receptfria läkemedel. Om du har mycket magsaftsreflux kan besvären hålla i sig länge eller återkomma ofta.

Ibland kan långvarig känsla av halsont med utstrålande smärta mot ena örat, klumpkänsla i halsen eller förstorade lymfkörtlar bero på allvarligare sjukdom.

Då bör du söka vård

Om du har ont i halsen länge med eller utan feber eller andra symptom bör du söka vård. Du bör också söka vård om du har ont i halsen på ena sidan med smärtutstrålning mot örat under längre tid.

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry