Ladda ned Ladda ned

Kliar i ögat

Upplever du att det kliar i ögat? Då kan orsaken vara en allergisk reaktion. Här kan du läsa mer om symptom, orsak och behandling.

Vanliga symptom på en allergisk reaktion är röda, kliande ögon. Du kan även drabbas av små knottror på insidan av ögonlocket. Dessutom kan symptomen bli värre om du har torra ögon. Föroreningar i luften kan också förvärra symptomen. Vid en allergisk reaktion är det vanligt att ögonlocken svullnar upp. Om du istället har drabbats av en infektion kan ögonen kännas kladdiga och du kan uppleva en känsla av att ögonen har klistrats igen. Om ditt öga skaver, svider eller om det kliar i ögat kan det även betyda att ögat är torrt och behöver återfuktas.

Att det kliar i ögat kan ha flera orsaker. Det kan till exempel bero på att du är allergisk mot något, men även att du råkat ut för en inflammation eller en infektion. Yttre faktorer, som cigarettrök och smink, kan även orsaka besvär i ögonen. En vanlig orsak till att du får torra ögon är en dålig arbetsmiljö. Om du sitter länge framför datorn kan slemhinnorna bli torra. Besvär kan även uppstå om du jobbar med dålig belysning eller om luften är torr, varm eller dammig.

Det första du bör göra om det kliar i ögat att skölja det med vatten. Om du har fått skräp i ögat hjälper en sköljning oftast omgående. Torra ögon kan även behandlas med receptfria tårersättningsmedel. Ett annat alternativ är ögongel som har fördelen att den stannar lite längre i ögat än vad ögondroppar gör. Om du har fått en vagel kan den oftast behandlas med en mjukgörande ögonsalva. Om dina ögonbesvär orsakats av en allergisk reaktion rekommenderas allergimedicin. Tänk på att undvika rökiga miljöer samt lokaler med torr luft, särkilt om du upplever att det kliar i ögonen ofta.

Om du har ihållande besvär med att det kliar i ögat bör du söka vård. Har du fått skräp i ögat bör du först prova att skölja bort det, om det inte fungerar bör du söka läkarvård direkt. Har du drabbats av ett rött och kladdigt öga bör du söka vård om symptomen inte upphör efter 5 dagar. Självbehandling fungerar oftast för torra ögon, men om du inte är frisk efter 2-3 veckor rekommenderas kontakt med läkare.

Vid värk i ögat samt en ögonvita som färgats kraftigt röd bör du söka vård på en ögonakutmottagning.

På KRY kan du få rådgivning, recept eller remiss till ögonläkare. Om våra läkare bedömer att fysisk undersökning krävs kommer du bli hänvisad för vidare bedömning.

Liknande besvär: