Ladda ned Ladda ned

Rosacea

Allmänt

Rosacea är en hudsjukdom som främst drabbar vuxna människor över 20 år. Rodnad är det vanligast symtomet.

Symtom

De vanligaste symtomet är en permanent rodnad i ansiktet. Särskilt på pannan, kinderna, hakan och näsan. Rosacea kan även upplevas som en tillfällig rodnad. Då sker det vanligtvis i samband med utlösande faktorer, till exempel genom intag av stark mat eller alkohol. Hudsjukdomen ger enbart utslag i ansiktet och inte på några andra delar av kroppen. Rodnaden följs i en del fall åt med små röda prickar, papler, och pustler. Det liknar akne, men är inte det. Även irriterade ögon kan vara en del av symtomen. Ett ovanligare symtom är förtjockad hud med grova porer på näsan.

Orsaker

Ungefär 10 % av Sveriges befolkning är drabbade av denna sjukdom. Det är främst ljushyade personer som drabbas och sjukdomen anses vara ärftlig. Rosacea är en hudsjukdom som är inflammatorisk. Det misstänks idag att det är förändringar i blodkärlen som orsakar denna hudsjukdom, men exakt vad som orsakar tillståndet är ännu okänt. Rosacea kan förvärras genom användning av produkter som irriterar huden och annat som irriterar eller ökar blodkärlsgenomströmningen till ansiktet. Personer som lider av denna sjukdom bör på grund av det undvika alkohol, kaffe, capsaicin, stark mat, starkt solljus samt stress.

Hur blir man smittad?

Rosacea är en inflammatorisk sjukdom och smittar inte, till skillnad mot bakteriella sjukdomar. Det är en ärftlig sjukdom som drabbar vuxna människor. Det vanligaste är att tillståndet uppkommer efter 20-årsåldern och kvinnor drabbas i större utsträckning än män. Människor med nordeuropeiskt ursprung drabbas oftare än andra. Det är en kronisk sjukdom, men den kommer ofta i skov. Ibland kan människor som har sjukdomen vara utan problem i flera år innan den bryter ut igen. Vissa typer av hudvårdsprodukter är kända för kunna förvärra symtomen.

När du bör söka vård

Det här är en sjukdom som tenderar att förvärras med tiden. Du bör söka vård om du misstänker, eller redan vet, att du är drabbad. Det finns receptfria läkemedel, salvor och geléer på apoteket som kan lindra symtomen. Vid svårare fall kan det även bli nödvändigt med utvärtes eller invärtes receptbelagda mediciner. Många som lider av denna hudsjukdom tycker att det är jobbigt eftersom den främst drabbar ansiktet och är således väldigt synlig. Många som lider av Rosacea blir deprimerade. När det påverkar din vardag på det sättet, då bör du alltid söka vård.

Diagnos

Det finns inga speciella tester för att fastställa denna hudsjukdom. Diagnos ställs vanligtvis genom att läkaren utreder symtombilden och undersöker din hud. Rosacea kan ge olika symtom och variera i svårighetsgrad. Diagnosen ställs genom att din läkare samtalar med dig och ställer frågor om dina symtom. Om det under samtalet och undersökningen visar sig att dina symtom liknar de vid någon annan sjukdom, som till exempel akne, eksem, lupus eller psoriasis, kan en hudskrapning eller ett blodtest vara aktuellt för att ställa korrekt diagnos.

Hur går undersökningen till?

En undersökning för att se om du lider av Rosacea är smärtfri. Det vanligaste är att din läkare undersöker huden, frågar om symtom och vad som förvärrar tillståndet. Ibland tas blodprov eller hudskrapning, men det är ovanligt och sker vanligtvis när andra sjukdomar inte kan uteslutas. Läkaren ställer troligtvis frågor om tidigare sjukdomar. För att förbereda dig inför ett läkarbesök kan du skriva ner vad som förvärrar tillståndet. Det är då lättare för läkaren att diagnostisera rätt och ge dig en korrekt plan för behandling.

Behandling

Behandlingen för Rosacea ser olika ut beroende på svårighetsgrad. En del personer har enbart rodnad, medan det för andra är mer inflammatoriskt, med ytliga ådernät, rodnad och acneliknande utslag. En del med sjukdomen kan använda receptfria läkemedel medan andra har svårare problem och behöver mer behandling. Utvärtes mediciner som används innehåller ofta substansen azelainsyra. Även krämer som innehåller metrondiazol, som är en antibiotika, kan användas. Det går även att ta antibiotika i tablettform, så kallade tetracykliner, under en längre period. Laserbehandling kan bli aktuell, men det måste då bekostas privat.

Ser behandlingen olika ut för vuxna och barn?

Den här sjukdomen är ovanligt förekommande hos barn. Rosacea drabbar främst vuxna och uppkommer ofta för första gången då den drabbade är omkring 20 år. De flesta som lider av utbrott av åkomman är mellan 30 och 50 år. Om barn upplever rodnader och utslag i ansiktet så kan det bero på andra sjukdomar. Boka in ett besök hos din läkare för att ta reda på vad som kan ligga till grund för ditt barns rodnader. Det kan till exempel vara allergier eller eksem.

Hur kan jag undvika rosacea?

Rosacea anses vara en kronisk sjukdom. Det går inte att bota den helt, men det går att lindra symtomen. Du kan använda olika krämer och läkemedel för att få bort rodnaden, stickningarna och de akneliknande utslagen. Undvik det som utlöser eller förvärrar rodnaden. Det kan skilja sig lite åt vad det är som gör att inflammationen blossar upp, men generellt så är det födointag, aktiviteter och annat som ökar blodgenomströmningen till ansiktet. Stark sol, kaffe, alkohol, kryddstark mat och krämer som är irriterande för huden bör undvikas.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Är du drabbad av, behöver råd om eller har frågor om hudsjukdomen Rosacea? Hos oss på KRY får du råd, recept och remiss precis som vid vanliga läkarbesök. Genom en videolänk kopplas du enkelt upp ihop med en läkare. Du får 15 minuters samtalstid med din läkare, precis som vid en vanlig undersökning.

Ladda ned appen redan idag