Kry-logo
Hem
Rosacea

Rosacea

Rosacea ger rodnad, stickningar och ibland utslag som liknar akne i ansiktet. Utslagen sitter främst på hakan, kinderna, näsan och pannan. Ibland kan rosacea orsaka ögon- eller ögonlocksinflammation. Sjukdomen är ofarlig och smittar inte. På Kry kan du få hjälp vid rosacea.

Symptom på rosacea

Rosacea börjar ofta med en rodnad i ansiktet. Rodnaden kan sticka och kännas varm. Efterhand blir de små blodkärlen på näsan och kinderna mer synliga. En del får också får utslag som liknar akne. Utslagen kan finnas på hakan, kinderna, näsan och pannan. Sjukdomen kommer och går – vissa perioder är den mer aktiv än andra.

I vissa fall kan rosacea även orsaka ögoninflammation eller ögonlocksinflammation.

Orsaker till rosacea

Rosacea är hudinflammation. Vad som orsakar inflammationen är inte helt klarlagt, men beror antagligen på arv och miljö. Det finns olika faktorer som kan göra att rosacean blir sämre. Sådana faktorer är till exempel:

  • alkohol
  • blåst
  • kyla
  • sol
  • starkt kryddad mat
  • värme.

Vad du själv kan göra

Genom att behandla rosacea förebyggande – och noggrant när den är aktiv – går det att mildra symptomen. Lär dig vad som försämrar din rosacea och försök undvik det. Du kan också lindra besvären genom att smörja in ansiktet med mjukgörande kräm – fråga vilken kräm som passar dig på apotek samt att inte använda peelingprodukter och kortisonkräm i ansiktet. Försök att inte vistas i stark sol, och om du gör det, använd högt solskydd, SPF 30–50. Om du har besvär med ögonen är det bra att använda solglasögon när det är soligt ute.

Behandling av rosacea

Det finns behandling, i form av kräm eller gel, som ofta gör din rosacea bättre snabbt. Om inte krämen hjälper kan antibiotikatabletter ges efter läkares ordination.

Då bör du söka vård

Tror du att du har rosacea ska du söka vård för att få hjälp att lindra symptomen.

Så kan Kry hjälpa till

  • rådgivning
  • individuell bedömning och recept vid behov.
På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Granskare:
Joakim Röstlund, medicinskt ansvarig läkare
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin
Senast uppdaterad:
Kry samarbetar med
MEDS.se loggaLloyds logoUnilabs logoSYNLAB - medilab logo

Kry-logo
Navigera

Kry ägs och drivs av Kry International AB (556967-0820).
Användarvillkor ·
kry.de ·
kry.no ·