Ladda ned Ladda ned

Magsår (ulcus)

Magsår betyder att du har ett sår i magsäckens eller tolvfingertarmens slemhinna. Symptomen kan variera, men många får smärtor i övre delen av magen. Besvären beror ofta på en bakterie eller vissa läkemedel och behandlas med hjälp av antibiotika eller annan medicin. Ungefär var tionde vuxen drabbas av magsår någon gång i livet.

Symptom på magsår

Magsår (ulcus) kan kännas på olika sätt och antingen ge diffusa symptom som kommer och går eller akuta buksmärtor. I lindrigare fall kan du få molande värk högt upp i mitten av magen. Halsbränna (sura uppstötningar), illamående och kräkningar är också vanliga symptom. Även viktnedgång och svårighet att svälja kan förekomma. Vid blödande eller brustet magsår är förloppet snabbt och smärtan intensiv.

Akuta symptom vid blödande magsår:

  • kraftiga magsmärtor i övre delen av magen
  • blodiga eller kaffesumpsliknande kräkningar
  • svart avföring eller blod i avföringen
  • hård och spänd mage
  • feber och allmän sjukdomskänsla.

Tänk på att magsmärtor och illamående inte behöver betyda att du har just magsår. Magkatarr (gastrit) och IBS kan exempelvis ge liknande besvär, men ofta i en lindrigare form. Magsår ger ihållande symptom som brukar försämras över tid eller uppstå akut.

Orsaker till magsår

Om slemhinnan är försvagad i magsäcken eller tolvfingertarmen kan det bildas magsår. Finns det inte tillräckligt med skyddande slem kan magsyra tillsammans med enzymet pepsin skapa sår. Ofta beror det på en infektion som orsakas av bakterien helicobacter pylori. Men magsår kan också orsakas av kortison eller antiinflammatoriska läkemedel. Rökning ökar dramatiskt risken för magsår. I vissa fall finns det ingen tydlig förklaring.

Blödande eller brustet magsår innebär att såret har gått igenom slemhinnans vägg och att det finns risk att innehållet läcker ut i buken.

Behandling

För att konstatera magsår krävs en medicinsk utredning som bland annat innebär en undersökning av mag-tarmkanalen genom så kallad skopi. Magsår som orsakas av bakterier behandlas med antibiotika och läkemedel som minskar syraproduktionen. Om magsåret är orsakat av ett läkemedel byter läkaren ut läkemedlet och ordinerar ofta även medicin som minskar magsyran.

Vad du själv kan göra

På apotek finns receptfria läkemedel som minskar eller neutraliserar magsyran och lindrar problem om du har halsbränna och ont i magen. Hjälper inte behandlingen och du misstänker att du har fått magsår behöver du uppsöka läkare.

Minska risken för magsår genom att undvika:

  • rökning
  • alkohol
  • kaffe
  • starkt kryddad och hårt stekt mat
  • inflammationshämmande läkemedel.

Då bör du söka vård

Om du tror att du har magsår bör du kontakta sjukvården. Det gäller även om du har haft magsår tidigare och får nya besvär.

Har du svårt att svälja eller ofrivilligt går ner i vikt bör du söka vård. Får du akuta smärtor i övre delen av magen, har svart avföring, blodiga kräkningar eller kräkningar som liknar kaffesump ska du uppsöka en akutmottagning.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp i samband med magsår. En sjuksköterska eller en läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt remitterad till vidare vård. Vid den här typen av magsmärtor krävs en fysisk undersökning.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Senast uppdaterad:
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin