Ladda ned Ladda ned

Magkatarr

Magkatarr drabbar de flesta vuxna någon gång i livet. Det brukar svida, kännas som ett sug och göra ont högt upp i maggropen. Halsbränna är också typiskt. Ofta kan du själv lindra besvären genom att undvika exempelvis sura drycker och stekt mat. Stress är en vanlig bov i dramat – balans i vardagen brukar få magen att må bättre.

Magkatarr visar sig ofta i form av magsmärtor i övre delen av magens mitt. Många besväras av halsbränna, rapningar, illamående och ett obehagligt sug från magsäcken. Symptomen brukar förvärras i samband med intag av mat och dryck.

Vanliga symptom:

Tänk på att magen är känslig och kan reagera på variation i kosten, stress och andra vardagliga, yttre faktorer – det behöver alltså inte alltid handla om just magkatarr. Magkatarr, med det typiska suget i övre delen av magen, illamående och halsbränna, uppstår ofta i kombination med magsår och IBS.

Magkatarr används i dagligt tal som ett samlingsnamn där besvären kan vara olika svåra och pågå olika länge. I lindrigare fall är det ofta stress, oro eller oregelbundna matvanor som ligger bakom.

Om magkatarren inte ger med sig kan den leda till akut eller kronisk gastrit – en inflammation i magsäckens slemhinna som gör att det bildas för mycket saltsyra. Det kan vara en reaktion på exempelvis långvarig stress, men även alkohol eller smärtstillande läkemedel. Kronisk magkatarr kan dessutom orsakas av bakterien helicobacter pylori, som även kan ge upphov till magsår.

Magkatarr kan ge refluxbesvär som ibland orsakar inflammation i matstrupen, så kallad esofagit. Vid långvariga besvär kan slemhinnan i svalget bli irriterad och ge upphov till klumpkänsla, harklingar eller skador på tänderna.

Dyspepsi är en samlingsdiagnos för smärtor och obehag i övre delen av magen – magkatarr och sura uppstötningar är vanliga symptom. Funktionell dyspepsi kan vara kopplat till alkohol, rökning eller antiinflammatoriska läkemedel. Så kallad organisk dyspepsi kan bland annat bero på glutenintolerans eller laktosintolerans.

I vissa fall kan symptombilden höra ihop med laktos- och glutenintolerans, födoämnesallergi, gallsten, kärlkramp och mer allvarliga sjukdomar.

Det finns både receptfria och receptbelagda läkemedel som kan lindra symptomen. För att behandla långvarig magkatarr brukar det krävas en läkarundersökning med så kallad skopi – det är särskilt viktigt om besvären debuterar när du är över 50 år.

Du kan ofta lindra eller bli av med din magkatarr genom sunda och regelbundna levnadsvanor. Det brukar vara klokt att undvika stekt mat, sura drycker och vissa läkemedel. Många mår bättre av att äta mindre portioner fördelat över flera måltider. Tänk på att magen tycker om lugn och ro, så försök att minska på stressen i vardagen.

Det här kan vara bra att undvika:

  • starkt kryddad och hårt stekt mat
  • kaffe och sura drycker (som juice och läsk)
  • alkohol och rökning
  • antiinflammatoriska läkemedel.

På apotek finns receptfria produkter som minskar eller neutraliserar magsyran och lindrar problem om du har halsbränna och ont i magen.

Om du har långvariga besvär och inte får någon lindring av receptfria läkemedel bör du rådgöra med sjukvården. Vid kraftiga magsmärtor bör du också söka vård. Det gäller även halsbränna som inte går över och om du inte har haft problem tidigare – särskilt om du är över 50 år. Ofrivillig viktnedgång eller minskad aptit behöver också följas upp.

Får du akuta smärtor, blodiga kräkningar eller svart avföring ska du uppsöka en akutmottagning.

Du kan vända dig till oss på KRY för att få hjälp i samband med magkatarr. En sjuksköterska eller en läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt remitterad till vidare vård. Vid besvär och smärta i magen krävs ofta en fysisk undersökning.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet.

Senast uppdaterad:
30 okt 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin