Kry-logo
Ladda ned
Munsår

Munsår

Munsår – eller förkylningssår – ger blåsor och sår vid munnen. Men munsåret beror inte på en förkylning utan på ett virus, herpes simplex. Olika faktorer gör att munsår blossar upp, där förkylning är en. Andra är till exempel stress och vistelse i stark sol. Munsår försvinner ofta av sig själv inom tio dagar. På Kry kan du få hjälp med munsår.

Symptom på munsår

Munsår är det vanligaste symptomet på herpes. Vissa känner av att de kommer att få munsår genom att området runt munnen blir rött och irriterat. Det kan också bli svullet, göra ont och klia. Efter några timmar till dagar dyker små vätskefyllda blåsor upp. Blåsorna gör ibland ont och ömmar. När de till slut brister uppstår små sår som också kan ge smärta. Det är nu munsåret är som mest smittsamt. Såren täcks så småningom av sårskorpor. Ibland kan de gå sönder och det kan blöda lite. Men det är inte farligt. Det tar ungefär tio dagar från det att du känner av munsåret tills dess att skorporna läkt och ramlar av.

Herpes kan också finnas i ögat och ge en inflammation i hornhinnan. Då blir ögat rött, tåras och gör ont.

Första gången du får herpes behöver du inte märka av det. Andra får symptom som finns kvar i upp till tre veckor. Förutom blåsor och sår vid munnen kan du då även få:

 • halsont
 • hög feber
 • svullna lymfkörtlar.

Barn kan också få svullet tandkött som lätt börjar blöda och blåsor på tungan.

Orsaker till munsår

Munsår orsakas av en virusinfektion, herpes simplex. Det är ett vanligt virus som ungefär 75 % av alla vuxna bär på. Men inte alla vet om det – och inte alla får munsår. Herpes smittar genom kroppsvätskor, som saliv, och det är oftast genom pussar vi får viruset. Vanligen redan när vi är barn, mellan ett och fem år.

Vissa märker inte av när de får infektionen första gången. Andra kan få flera symptom, se ovan. Viruset stannar kvar i kroppen när infektionen läkt. Den kan blossa upp vid till exempel andra infektioner, som förkylning, menstruation, stark sol eller stress. Ungefär en tredjedel av dem som har en herpesinfektion får problem med munsår som kommer och går.

Vad du själv kan göra

När du har munsår bör du tänka på att hålla munsåret rent och inte peta på det för att undvika infektion. Du ska därför inte använda smink på munsåret. Undvik att pussa eller kyssa någon om du eller den andra personen har symptom på herpes. För att förebygga munsår kan du:

 • använda cerat med högt solskydd på läpparna
 • minska stressen i vardagen
 • undvika stark sol.

För att lindra smärta och påskynda läkning finns receptfria antiviruskrämer, speciella plåster och zinkpasta. Du hittar dem på apotek.

Munsår, herpes vid munnen, kan ge herpes i underlivet. Undvik därför munsex om du eller någon annan har blåsor vid munnen.

Behandling av munsår

Munsår försvinner för det mesta inom en vecka till tio dagar och behöver sällan någon behandling utöver egenvård. Vid svåra besvär finns det virushämmande läkemedel som ges på recept efter läkares bedömning. Läkemedlet bör sättas in inom 72 timmar för att behandlingen ska ha effekt. Om besvären återkommer ofta kan du efter individuell bedömning få hjälp med långtidsbehandling.

Då bör du söka vård

Sök vård om:

 • du har symptom på herpes och känner dig väldigt sjuk
 • du har symptom på herpes och ett öga gör ont, blir rött och tåras
 • munsåret blir varigt
 • munsåret inte har läkt efter två veckor
 • om du får herpes för första gången när du är gravid
 • om ett nyfött barn, yngre än sex veckor, får blåsor runt munnen.

Så kan Kry hjälpa till

 • Rådgivning
 • Individuell bedömning och recept vid behov
På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Granskare:

Joakim Röstlund

medicinskt ansvarig läkare

Kristina Bergstrand

specialist i allmänmedicin

Senast uppdaterad: