Sår i munnen – afte

Afte är så kallade aftösa sår i munslemhinnan. Såren brukar börja som små blåsor och uppstår ofta i samband med infektioner. Afte försvinner i allmänhet inom tio dagar, utan behandling. I svårare fall kan läkemedel lindra besvären.

Symptom på afte

Vanliga tecken på aftösa sår är att det gör ont och svider när du äter. Besvären debuterar som små blåsor och utvecklas till avgränsade, kraterformade sår med en rodnad runt om. Såren varierar i storlek beroende på var i munnen de sitter. De blöder inte, men kan göra ont.

Antalet sår varierar från person till person. Vissa får något enstaka sår ibland, andra besväras av många sår relativt ofta.

Andra tänkbara förklaringar

Blåsor och sår runt och i munnen kan även bero på munsår, som orsakas av viruset herpes simplex. Höstblåsor, som är en smittsam barnsjukdom, kan också ge blåsor och sår inne i munnen. Höstblåsor kan även kännetecknas av blåsor och sår runt munnen, i ansiktet på händerna och fötterna.

Orsaker till afte

Det är inte helt klarlagt vad som orsakar afte. Såren bildas ofta vid nedsatt allmäntillstånd, till exempel i samband med infektioner. Då uppstår troligen en autoimmun process som gör att kroppens försvarssystem reagerar mot de egna vävnaderna. Studier visar också att en redan irriterad munslemhinna kan försämras av tandkräm och munsköljmedel som innehåller så kallat natriumlaurylsulfat (SLS).

Vissa drabbas av afte i samband med celiaki. Ibland kan afte vara ett första tecken på inflammatoriska tarmsjukdomar, låga blodvärden eller anemi.

Aftösa sår smittar inte, till skillnad från munsår som orsakas av viruset herpes simplex.

Behandling

Sår i munnen läker ofta av sig själva inom tio dagar. Om såren inte försvinner eller om du har så ont att du inte kan äta finns även läkemedel som kan lindra besvären.

Vad du själv kan göra

För att lindra afte kan det ibland hjälpa att undvika munsköljmedel och tandkräm med natriumlaurylsulfat (SLS). Har du svårt att äta kan du välja flytande kost under en period. Du kan även lindra besvären genom att undvika för varm eller starkt kryddad mat.

Då bör du söka vård

Kontakta vården om du har haft sår i munnen i mer än två veckor eller har återkommande besvär.

Sök vård om du har svår afte eller upplever att det är besvärligt att äta. Det gäller även om du har blåsor eller sår i munnen i kombination med hög feber och påverkat allmäntillstånd.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid afte. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt remitterad till vidare vård.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet.

För att kunna boka ett barnmöte måste du vara vårdnadshavare till barnet.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Vanliga patientfrågor

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Relaterat:

MunsårHöstblåsor