Kry-logo
Starta appen
Kry-logo

Hudsjukdomar

Här har vi samlat information och fakta om olika hudbesvär.

Hudsjukdomar

Huden är kroppens största organ och fungerar som en skyddande barriär mot värme, sol, skador och infektioner. Huden kan drabbas av många åkommor och besvär – alltifrån små röda utslag till akne och eksem. Autoimmuna hudtillstånd kan vara svårare att behandla. Tillfälliga hudproblem är ofta lättare att behandla och orsakas vanligtvis av en allergi, virusinfektion eller av väder och klimat.

Symptom

Sök bland symptom

Akne

Akne är en mycket vanlig hudreaktion som orsakas av inflammerade talgkörtlar. Besvären kan vara olika svåra – från pormaskar och finnar till böldliknande utslag och djupa varblåsor. Akne kan ofta behandlas med receptfria läkemedel. Vid svåra besvär kan du behöva hjälp av vården för att lindra symptomen.

Atopiskt eksem

Atopiskt eksem eller atopisk dermatit kännetecknas av torr hud med kliande utslag. Besvären är särskilt vanliga i knäveck och armveck hos små barn, därför kallas eksemet ofta för böjveckseksem. Atopiskt eksem förekommer även hos äldre barn och vuxna – då syns utslagen oftare i ansiktet, på halsen eller händerna. Eksemet behandlas främst med mjukgörande salva och periodvis även med kortisonsalva.

Dyshidrotiskt eksem

Dyshidrotiskt eksem, som även kallas pomfolyx, kännetecknas av återkommande klåda och vätskefyllda blåsor i handflatorna, på händerna eller fötterna. Under läkningsprocessen brukar huden fjälla. Besvären förekommer hos både barn och vuxna, ibland i samband med handeksem. Pomfolyx behandlas främst med kortison.

Eksem

Eksem är en vanlig hudreaktion som beror på en inflammation i hudens yttersta lager. Typiska symptom är röd, fjällande och kliande hud. Besvären orsakas av torr och skadad hud, allergier eller hudirriterande ämnen. Eksem behandlas främst med mjukgörande salva och kortisonsalva.

Födelsemärken

Födelsemärken uppstår när små blodkärl eller pigment samlas i en större grupp under huden. De flesta är helt ofarliga, men vissa hudförändringar som orsakas av pigmentceller kan ibland vara tecken på hudcancer. Då är det viktigt att ta bort födelsemärket så fort som möjligt, så att cancern inte sprider sig.

Fotsvamp

Fotsvamp sätter sig oftast mellan tårna. Huden kliar, fjällar och ibland uppstår blåsor eller små sprickor. Det är lätt att få svamp om du går barfota i allmänna omklädningsrum, duschar eller simhallar. Täta skor och fuktiga strumpor kan också leda till svampinfektion. Du blir av med svampen genom att hålla fötterna rena, torra och vid behov behandla med receptfria läkemedel. I vissa fall krävs receptbelagd medicin.

Höstblåsor

Höstblåsor är en smittsam barnsjukdom som sprids genom nära, fysisk kontakt. Typiska symptom är små blåsor runt munnen och inuti munnen. Det är även vanligt att få blåsor på händer och fötter. Virusinfektionen brukar läka av sig själv inom en vecka, utan behandling. I mycket sällsynta fall kan höstblåsor orsaka allvarligare besvär som kräver läkarvård.

Hudcancer

Hudcancer visar sig i form av hudförändringar som ofta beror på stark och långvarig solexponering. Basaliom är den vanligaste formen av hudcancer – den växer långsamt och sprider sig sällan i kroppen. Skivepitelcancer och malignt melanom växer ofta fortare, djupare och kan ge metastaser. De flesta som behandlas tidigt blir av med sjukdomen, men spridd hudcancer kan ibland vara livshotande.

Hudutslag

Hudutslag kan variera i utseende och orsakas av allt från insektsbett och allergier till olika infektioner. Vissa blossar upp fort och försvinner inom några timmar, andra hudreaktioner kan ge mer långdragna eller återkommande besvär. Här kan du läsa om vanliga orsaker till hudutslag och jämföra bilder på olika hudreaktioner. Klicka på länkarna för mer information om symptom, smittvägar, egenvård och behandling.

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris orsakar små knottror i huden som kan påminna om kraftig gåshud eller mycket små finnar. Hudreaktionen kan uppstå på exempelvis armarna, låren eller i ansiktet. Knottrorna är helt ofarliga och vanliga hos både barn och vuxna. Vid keratosis pilaris i kombination med inflammerad hud eller eksem kan du behöva läkemedelsbehandling.

Klåda

Klåda i huden kan bero på allt från torr hud och eksem till nässelutslag, virusutslag och insektsbett. Det är vanligt att själv förvärra besvären genom att klia och riva på huden. Då kan det uppstå små sår som leder till infektion i huden. Behandlingen varierar beroende på vad som orsakar klådan.

Kliar i underlivet

Många upplever någon gång i livet att det kliar i underlivet. Det finns olika anledningar till vad klåda i underlivet kan bero på, men det finns behandling att få.

Kontakteksem

Kontakteksem kännetecknas av röd, torr och kliande hud. Du kan även få små sprickor eller vätskefyllda blåsor. Besvären beror ofta på att huden kommit i kontakt med kemikalier eller allergiframkallande ämnen som exempelvis nickel. Långvarig nedbrytning av hudens skyddande lager kan också orsaka besvär. Kontakteksem behandlas främst med kortisonsalva i kombination med mjukgörande hudprodukter. En reaktion mot latex kan i svåra fall leda till anafylaktisk chock – då ska du alltid söka vård akut. Ring 112 och invänta ambulans.

Mjälleksem

Mjälleksem eller seborroiskt eksem orsakas av svamp. Typiska symptom är röd, torr hud som fjällar och ibland kliar. Seborroiskt eksem uppstår oftast vid talgkörtlarna i exempelvis hårbotten, ögonbrynen eller vid näsan. Besvären kan drabba både barn och vuxna. Skorv är en sorts mjälleksem hos spädbarn som kännetecknas av gulbruna, feta fjäll i hårbotten. Både skorv och mjälleksem behandlas främst med receptfria läkemedel.

Mollusker

Mollusker är ofarliga hudutslag som är särskilt vanliga hos barn. De ser ut som små, vårtliknande knottror med en liten grop i mitten. Mollusker orsakas av virus som främst smittar hud mot hud. Ibland uppstår bara någon enstaka mollusk, men det är vanligt att få flera utslag intill varandra. Mollusker brukar inte kräva någon behandling utan försvinner av sig själva, oftast inom ett år.

Munsår

Munsår orsakas av viruset herpes simplex som infekterar huden och slemhinnorna. Det är vanligt att få återkommande munsår med irritation, rodnad och blåsor i samband med exempelvis förkylningar, stark sol, stress eller hormonförändringar. Besvären brukar gå över inom 10 dagar, utan behandling, men receptfria läkemedel kan påskynda läkningen och lindra symptomen.

Nässelutslag – urtikaria

Nässelutslag är upphöjda hudutslag som kliar. De är ljusröda eller hudfärgade och brukar komma plötsligt som en reaktion på exempelvis infektioner, födoämnen, allergier eller läkemedel. De försvinner som regel av sig själva, men vid långvariga besvär kan du ibland behöva läkemedelsbehandling.

Perioral dermatit

Perioral dermatit är en inflammation i huden som kännetecknas av små röda, knottriga utslag i ansiktet. Utslagen försvinner ofta av sig själva inom några månader, men läkningen går fortare med hjälp av olika hudläkemedel. Vid utbredda besvär kan det ibland finnas anledning att behandla med antibiotika.

Psoriasis

Psoriasis är en kronisk, autoimmun, inflammatorisk sjukdom som huvudsakligen drabbar huden. Sjukdomen kännetecknas av röda utslag täckta med silvervita fjäll och ibland med klåda. Psoriasis smittar inte men är ärftligt. Olika faktorer såsom infektion, stress, rökning och vissa läkemedel kan utlösa psoriasis. Vissa med psoriasis kan också drabbas av artrit ‒ ledinflammation.

Psoriasis i underlivet

Psoriasis i underlivet kännetecknas av röd och glansig hud på och intill könsorganet eller runt analöppningen. Utslagen kan även uppstå mellan skinkorna, på stjärten eller på låren och i ljumskarna. Psoriasis har kopplingar till ärftlighet. Utslagen brukar uppstå i samband med utlösande faktorer som exempelvis stress eller infektioner. Kortisonkräm kan ofta lindra besvären, men det finns även andra behandlingsalternativ.

Ringorm

Ringorm är en svampinfektion som kännetecknas av ringformade, kliande utslag på huden. Utslagen brukar fjälla i kanten. Det är vanligast att bli smittad av djur, men du kan även bli smittad av människor. I de flesta fall kan du behandla ringorm själv med svampdödande salva.

Rosacea

Rosacea orsakar värme och rodnad i ansiktet. Blodkärlen i huden blir mer framträdande och det kan även uppstå små knottror eller varfyllda blåsor. Irritation i ögonen är också vanligt. Utslagen brukar komma i perioder och kan förvärras av exempelvis sol eller stress. Rosacea behandlas främst med hudvårdande läkemedel. Vid svåra besvär kan du behöva behandling med antibiotika.

Rosfeber

Rosfeber ger en ytlig avgränsad rodnad i huden som växer med tiden om den inte behandlas. Rodnaden sitter ofta på ett ben eller i anslutning till sår eller skadad hud. Sök vård direkt om du tror att du har rosfeber. På Kry kan du få hjälp vid rosfeber.

Solskador

Solens ultravioletta strålar har många positiva effekter. Men de kan också orsaka solskador – från lättare rodnad i huden till soleksem, svårt brända hudpartier och hudförändringar. Stark och långvarig UV-strålning är en vanlig orsak till hudcancer. Du kan undvika solskador genom att skydda dig mot solen på olika sätt.

Svinkoppor

Svinkoppor är en ofarlig men smittsam hudsjukdom som är särskilt vanlig under sommaren eftersom kopporna lätt sprids med badvatten och värme. Det brukar börja med en liten röd prick, ofta i ansiktet eller bakom öronen. I de flesta fall kan du behandla kopporna själv med noggrann hygien – det är ett bra sätt att slippa onödig antibiotika.

Torr hud

Torr hud innebär att hudens yttersta skyddsbarriär har skadats på grund av för lite fukt och fett i huden. Uttorkad hud kan bero på både yttre och inre faktorer. Typiska symptom är stramande, rödflammig eller fjällande hud som kliar. Torr hud behandlas genom att undvika uttorkning och tillföra fuktighetsbevarande salva. Vid svåra besvär som exempelvis orsakar eksem eller svamp kan du behöva läkemedelsbehandling.

Vårtor

Vårtor är små, ofarliga utväxter i huden som orsakas av virus. Upphöjda vårtor är vanligast på händerna. Fotvårtor är ofta plattare och kan ibland växa inåt. Besvären brukar försvinna av sig själva, men det kan ta lång tid. Vårtor som gör ont, skaver eller besvärar dig utseendemässigt kan du behandla med receptfria läkemedel. I mer ovanliga fall kan du behöva hjälp av sjukvården.

Virusutslag

Hudutslag, rodnader, röda prickar och blåsor på kroppen kan ha många olika förklaringar – från allergier och svampinfektioner till bakterier och virus. Virusutslag kan vara ett av flera symptom i samband med olika sjukdomar, andra gånger handlar det om lokala hudreaktioner som inte påverkar ditt allmäntillstånd. Utslag som orsakas av virus är vanligast hos barn. Här har vi samlat några vanliga exempel på virus som ger olika typer av hudreaktioner.

Relaterade artiklar

illustration-brun-hud-med-fläckar