Ladda ned Ladda ned

Ont i ändtarmen

Allmänt

Har du ont i ändtarmen? Smärta i öppningen av ändtarmen är relativt vanligt och kan bero på flera olika orsaker. Läs vidare för att få mer information om vanliga symtom vid ändtarmsbesvär samt råd om behandlingar.

Symtom

När du får ont i ändtarmen sker det ofta i samband med att du tömmer tarmen. Negativt påverkade avföringsvanor är ett vanligt symtom vid ändtarmsbesvär. Exempelvis kan du drabbas av förstoppning. I vissa fall är tarmfunktionen helt normal, dock kan avföringen istället vara hård och smärtfylld att passera. Kortvariga och oregelbundna symtom förekommer också. Även när du inte ständigt besväras av besvär med ändtarmen kan en plötslig krampartad obehagskänsla uppstå som går över på några sekunder. Detta vanliga och ofarliga symtom kallas för proctalgia fugax.

Orsaker

Om du får ont i ändtarmen när du besöker toaletten för att tömma tarmen kan det exempelvis bero på att huden runt ändtarmsöppningen drabbats av en blödning. Även sprickor och hemorrojder kan sannolikt ligga bakom dina besvär. Särskilt då du samtidigt har förstoppning eller hård avföring. Mellan din ändtarm och huden kring ändtarmsöppningen kan även en gång uppstå. Detta kallas för en fistel och orsakas oftast av en inflammerad böld. Då många besvär med ändtarmen orsakas av din kost kan du i förebyggande syfte se till att inta en fiberrik kost.

Behandling

Att få behandling mot smärta i ändtarmen kan ofta kännas akut då smärtan är så pass obehaglig. Små och mindre besvärliga hemorrojder går dock ofta över med tiden. I värre fall finns både receptfria och receptbelagda läkemedel mot hemorrojder. Om du får ont när du tömmer tarmen kan du använda en bedövande salva för tillfällig smärtlindring. Vid blödningar finns särskilda stolpiller som förs in i ändtarmen som effektivt motverkar blödningen. Om smärtan beror på proctalgia fugax finns en salva som används för att bedöva smärtan. Om du drabbats av en böld eller tistel kan ofta operation krävas.

När du bör söka vård

Att ha ont i ändtarmen anses ibland som pinsamt. Därför söker många inte vård direkt. Smärtan läker också vanligtvis av sig själv med tiden, utan att någon behandling krävs. Du bör dock söka vård om dina besvär kvarstår efter ett par veckor. Du bör även söka vård om det är blod i avföringen. En ändtarmsspecialist kan fastställa dina besvär och hjälpa dig tillfriskna snabbare men även ett besök på vårdcentralen kan vara nog för att få den behandling som krävs.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

För att bedöma smärta i ändtarmen krävs en fysisk undersökning. KRY kan därför, i nuläget, tyvärr inte hjälpa till med detta, utan hänvisar till fysisk vård för bedömning.

Ladda ned appen redan idag