Kry-logo
Ladda ned
Klåda

Klåda

Klåda kan vara allt från ett förstrött kliande på armen till något som håller på att driva oss till vansinne, då vi också kan klia så att vi får sår. Orsakerna till att det kliar är många, men de vanligaste är torr hud, eksem och nässelutslag. På Kry kan du få hjälp vid klåda.

Symptom på klåda

Klåda är en irriterande känsla och vår reflex är att klia. Kliar det lite krafsar vi tillbaka utan att tänka så mycket på det. Men när det kliar mycket kliar vi tillbaka hårt – eller hårdare. Det gör att vi känner smärta istället för klåda under en kort tid. Smärtan ger en stunds avlastning från klådan, vilket gör att vi fortsätter klia. Allt kliande kan skada huden och göra att det kliar ännu mer. Skadas huden kan det också komma in bakterier som kan leda till infektion.

Orsaker till klåda

En vanlig orsak till att det kliar är torr hud. Vi får oftare problem med torr hud under vintern när det är kallt ute och luftfuktigheten låg, både inom- och utomhus. Andra vanliga anledningar till klåda är nässelutslag samt olika sjukdomar som ger hudinflammation, till exempel eksem och psoriasis. Nedan hittar du fler vanliga orsaker.

Skabb är en hudsjukdom som orsakas av parasiten Sarcoptes scabiei var hominis. Skabb smittar genom kontakt. Men det krävs nära kontakt under relativt lång tid, 15 minuter, för att smittan ska hinna överföras. Skabb ger intensiv klåda, ofta mellan fingrarna, runt handlederna, i armhålorna och runt könsorganen. Säkrast diagnos fås via sjukvården där skabbdjur analyseras i mikroskop. Vid skabb ska alla i familjen behandlas för att inte smittan ska komma tillbaka. Det finns receptfritt läkemedel mot skabb som du köper på apotek.

Svampinfektioner ger ofta klåda. Det finns flera olika infektioner, till exempel fotsvamp, ljumsksvamp och ringorm/revorm. På apotek hittar du receptfria läkemedel för att behandla svamp. Fråga om råd så att du får den produkt som passar dig bäst.

Vattkoppor och andra virusutslag Vattkoppor är en mycket smittsam barnsjukdom. Sjukdomen börjar ofta med lätt feber, huvudvärk och trötthet. Efter en eller två dagar kommer röda utslag - vattkoppor - som kan klia rejält. En del virusinfektioner, till exempel tredagarsfeber, kan ge olika typer av utslag.

Insektsbett är ofta ofarliga, men kan klia och göra ont. Du hittar receptfria läkemedel som lindrar klåda och smärta på apotek.

Vissa invärtes sjukdomar kan ge klåda som leversjukdomar, njursjukdomar och blodsjukdomar.

Livsmedel kan ge matallergi. Är du överkänslig mot något livsmedel kan du känna att det kliar i och runt munnen när du äter något du inte tål. Födoämnesallergi ger också ofta utslag samt problem med magen. Om du eller ditt barn visar tecken på matallergi bör en läkare göra en utredning för att se vilka födoämnen som orsakar besvären.

Vissa läkemedel kan göra att kroppen reagerar med klåda, till exempel viss penicillin, p-piller och insulin.

Stress ger inte bara huvudvärk och magont utan kan även göra att det kliar. Eksem försämras till exempel vid stress.

Svinkoppor är en ofarlig – men smittsam – infektion i huden som främst drabbar barn. Infektionen börjar ofta med en liten röd prick. Pricken utvecklas sedan till en blåsa med vätska. Vätskan övergår till var och slutligen torkar blåsan och får då en honungsfärgad sårskorpa.

När det kliar i hårbotten

Huvudlöss drabbar främst barn, även om vuxna också kan få löss. Ser du levande löss eller lusägg i hår och hårbotten har du löss. Du hittar dem lättast i nacken eller bakom öronen. Det mest effektiva sättet att bli av med lössen är att kombinera kamning med lusmedel.

Mjälleksem gör att huden blir röd, kliar och fjällar. Både barn och vuxna kan få mjälleksem. Hos barn kallas det då för skorv. Eksemet kan sätta sig till exempel i hårbotten, bakom öronen och i olika hudveck, som armhålorna och ljumskarna. Det finns receptfria produkter som lindrar symptomen.

Svamp i hårbotten är en infektion som främst drabbar barn. Infektionen är smittsam. Ditt barn kan bli smittat vid kontakt med andra människor samt föremål och husdjur. Svampinfektionen ger ofta symptom som hårlösa fläckar. Fläckarna kan klia och fjälla. Sök vård om du tror att ditt barn har svamp i hårbotten eftersom det behövs provtagning för att bekräfta diagnosen och få den mest effektiva behandlingen.

När det kliar i underlivet

Analfissur innebär du har fått en spricka i huden vid ändtarmsöppningen. Sprickan kan klia, bli svullen och det kan göra ont att tömma tarmen. Du kan behandla med fuktkräm och och milda kortisonsalvor. Fråga på apoteket vilket läkemedel som hjälper dig mest.

Flatlöss är en smittsam sjukdom som orsakas av parasiter. Du kan smittas vid samlag eller till exempel vid kontakt med lakan. Lössen sitter främst vid könsorganen, men kan också finnas i ögonbryn och skägg. När du har flatlöss känner du en intensiv klåda där lössen är. Du kan behandla flatlöss själv med parasitdödande medel som du hittar receptfritt på apotek.

Hemorrojder uppstår när de analkuddar som finns i ändtarmens nedre del är förstorade, blodfyllda och inflammerade. När du har hemorrojder känner du att det kliar och svider runt ändtarmsöppningen. Hemorrojder kan försvinna av sig själv, men det finns också receptfria läkemedel på apotek som lindrar besvären.

Springmask i vardagligt tal mask i magen – sprids genom att vi får i oss deras ägg genom munnen, via till exempel fingrar, leksaker eller sängkläder. Ett vanligt tecken på springmask är att det kliar mycket i stjärten under kvällen och på natten. Det finns ett receptfritt läkemedel mot springmask på apotek.

Svamp i underlivet är en svampinfektion som är vanlig i slidan, men ovanlig på penis. Infektion i slidan gör att det kliar runt slidöppningen och på blygdläpparna. Infektionen är ofarlig och kan behandlas med receptfria läkemedel.

Klåda vid allergi

Histamin är en signalsubstans och ett hormon som aktiveras när vi kommer i kontakt med något vi är allergiska mot. Histaminet sätter igång en allergisk reaktion, där klåda bland annat ingår, men där också slemhinnorna svullnar och ögon och näsa rinner. Den allergiska reaktionen kan även visa sig som utslag eller leda till ett astmaanfall.

Antihistamin är ett ämne som motverkar histamin och lindrar den allergiska reaktionen. Läkemedel mot allergi innehåller oftast antihistamin, och ibland kortison.

Vad du själv kan göra

Har du besvär med klåda kan du försöka att:

  • använda mjukgörande krämer
  • bära bomullshandskar när du sover för att inte klia sönder huden
  • inte tvätta huden för ofta eftersom det är uttorkande och kan leda till att det naturliga fettet på huden försvinner och det börjar klia. Tvål och vatten torkar ut huden.
  • klä dig lätt och luftigt eftersom både värme och åtsittande kläder kan göra att det kliar mer
  • undvika det du vet ger dig klåda. Vissa kryddor kan till exempel göra att det kliar mer.

Behandling av klåda

Vilken behandling som är aktuell beror på vad som orsakar klådan.

Då bör du söka vård

Sök vård om du tror att klådan beror på någon sjukdom, eller:

  • om området som kliar verkar infekterat
  • om det fortsätter klia en längre tid.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid klåda. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina eller ditt barns symptom och den information som framkommit under vårdmötet. Du eller barnet kan därefter bli hänvisad eller remitterad till vidare vård. Eventuellt kan det krävas en fysisk undersökning.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär, så behöver barnet närvara under vårdmötet.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Granskare:

Joakim Röstlund

medicinskt ansvarig läkare

Kristina Bergstrand

specialist i allmänmedicin

Senast uppdaterad: