Ladda ned Ladda ned

Ont i kroppen

Allmänt

Känner du att du har ont i kroppen? Det kan bero på många olika anledningar men behöver inte vara något allvarligt. Ta del av mer information och få råd och tips från oss på KRY.

Symptom

Det finns många olika sätt man kan uppleva smärta när man har ont i kroppen. Ibland hugger det till i specifika punkter i kroppen, ibland värker det i en kroppsdel och i vissa fall känns det helt enkelt som att hela kroppen gör ont, utan att man riktigt vet vari grundproblemet ligger. Ofta är värken molande och lågmäld, för att sedan öka i styrka efter att du anstränger dig. Värken kan sprida sig eller vara lokaliserad till enbart en punkt, och huvudvärk kan komma och gå.

Orsaker

Det finns oerhört många anledningar till att man kan ha ont i kroppen. En vanlig orsak är att man arbetar med ett fysiskt tungt jobb som gör att kroppen blir utarbetad och slits, vilket kan orsaka smärta i leder och muskler. Man kan även få smärta av för mycket inaktivitet, eftersom kroppens muskler tycker om att röra på sig och mår bättre av det. Hela kroppen är sammansatt på det sättet att man även kan få ont av att må mentalt dåligt, till exempel kan en tung sorg eller långt gående depression sätta sig som värk i kroppen.

Behandling

När det gäller behandling av ont i kroppen är ett vanligt sätt att gå på smärtstillande tabletter som Alvedon, Panodil eller Ipren. Det kan avhjälpa den omedelbara smärtan men är inte en bra behandling i långa loppet. Du bör försöka ta reda på varför du känner smärta i kroppen och därefter vidta nödvändiga åtgärder. Behöver du ha ett lugnare jobb med färre lyft? Behöver du vila en timme efter jobbet varje dag? Kanske kan det vara en idé att sätta in mer motion i vardagen? Får du ofta ont i magen kan det till exempel vara en god idé att försöka lista ut vad det är du reagerar på.

Då bör du söka vård

Har du såpass ont i kroppen att du inte kan genomföra dina vardagliga sysslor och känner att ingenting du gör hjälper? Har du redan provat att vila och provat att motionera utan att det har hjälpt? Då är det dags att uppsöka sjukvård. För att få bukt med ihållande problem kan det hjälpa att få en blick utifrån som kan analysera din tillvaro och förstå vari problemet egentligen ligger. Oavsett om din värk beror på fysiska eller psykiska problm finns hjälp och stöd att få i sjukvården.

Så kan KRY hjälpa till

På KRY kan vi hjälpa dig med rådgivning, och i de fall det behövs även recept, remiss till annan vårdgivare samt kortare sjukskrivning (<14 dagar). Det finns även möjlighet att träffa både läkare och psykologer på KRY. Välkommen att boka ett besök hos oss!