Ladda ned Ladda ned

Influensa

Känner du igen symptomen? Hög feber, hosta och ont i kroppen? Är det också influensatider är det antagligen influensa du har haft oturen att drabbas av. Även om det känns som om du aldrig kommer att bli frisk blir du oftast det inom en till två veckor. På KRY kan du få hjälp vid influensa.

När du har influensa betyder det att du har blivit smittad med influensavirus. Vilket influensavirus det handlar om varierar från år till år. Du smittas genom att någon som redan är sjuk hostar eller nyser i närheten av dig. Men du kan också bli sjuk när du har nära kontakt med någon. Tiden det tar från det att du smittas tills du blir sjuk är ungefär en till fyra dagar. Influensa räknas som en infektion i luftvägarna.

Då är influensa vanligast

Influensan brukar slå till i början av december och nå sin topp i februari.

Olika personer drabbas olika hårt av influensa. Därför kan symptomen och hur kraftiga de är också vara olika. Några vanliga besvär är:

Du blir ofta frisk från influensa efter en till två veckor, även om du kan hosta och känna dig trött längre. När du har influensa är det bra om du vilar. Har du hög feber bör du dricka mycket.

Du kan också prova att använda receptfria febernedsättande och smärtstillande läkemedel. Fråga på apoteket så får du råd om vad som bäst lindrar dina besvär.

Så undviker du influensa

Vill du slippa bli sjuk bör du:

  • tvätta händerna ofta
  • undvika att röra vid ögon, näsa och mun
  • undvika större folksamlingar i influensatider.

Så kallade riskgrupper, gravida, äldre och personer med särskilda sjukdomar, erbjuds vaccin mot influensa. Är du osäker på om just du tillhör en riskgrupp kan du kontakta sjukvården för råd och mer information. Hur bra vaccinet fungerar beror på hur likt det är den virustyp som orsakar årets influensa. Även om du inte tillhör någon riskgrupp kan du vaccinera dig. Men då betalar du för det själv. Du kan få influensa trots att du är vaccinerad, men blir oftast inte lika sjuk.

Influensa går oftast över av sig själv. Men du bör söka vård om:

  • du har hög feber och besvär att andas
  • du har hög feber i fyra dygn eller mer
  • du har hög feber som är på väg ner men stiger igen
  • du tillhör en riskgrupp och får symptom på influensa.
  • rådgivning
  • individuell bedömning och recept vid behov.

Är det ditt barn som är sjukt behöver barnet vara med vid videosamtalet.

Senast uppdaterad:
17 juni 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare
Kristina Bergstrand, leg. läkare, specialist i allmänmedicin