Kry-logo
Starta appen
Kry-logo

Öron-näsa-hals

Här har vi samlat information och fakta om olika besvär som rör öron, näsa och hals.

Öron-näsa-hals

Öron, näsa och hals är sammankopplade genom ett system av kanaler och passager. Därför är det vanligt att du har besvär i både öron och näsa samtidigt, eller alla tre. Några vanliga tillstånd är öroninfektioner, halsfluss och bihåleinflammation.

Symptom

Sök bland symptom

Åksjuka – rörelsesjuka

Åksjuka och sjösjuka är vardagliga ord för rörelsesjuka. Besvären är antagligen kopplade till balanssinnet. Typiska symptom är illamående, kräkningar och yrsel. Du kan även känna dig trött, kallsvettas och få hjärtklappning. Det brukar hjälpa att titta i färdriktningen, fästa blicken på horisonten och andas frisk luft. Läkemedel kan lindra besvären.

Bihåleinflammation

Bihåleinflammation är en vanlig komplikation vid exempelvis förkylningar och andra luftvägsinfektioner. Besvären beror oftast på att virus eller bakterier har orsakat en svullnad i bihålornas slemhinnor. Typiska symptom är tjock snuva och smärta eller tryck i ansiktet. Sjukdomen brukar läka av sig själv inom ett par veckor, men svåra eller långvariga besvär kan behöva behandlas av läkare.

Halsont – ont i halsen

Halsont kan bero på virus, bakterier eller exempelvis överansträngda stämband. Det är särskilt vanligt att få ont i halsen vid övre luftvägsinfektioner som orsakas av virus. Besvären går ofta över av sig själva inom ett par veckor, men ibland krävs läkemedel eller läkarvård.

Körtelfeber

Körtelfeber är en virussjukdom som smittar via saliv. Kyssar är en vanlig smittväg och därför kallas körtelfeber i vardagligt tal även för “pussjukan”. Det är ofta tonåringar som drabbas värst och då brukar symptomen likna halsfluss med hög feber och svullna lymfkörtlar. Körtelfeber brukar läka av sig själv efter någon månad, men du kan känna dig trött under lång tid efteråt.

Kristallsjuka

Kristallsjuka kännetecknas av kraftig yrsel när du vrider på huvudet eller byter ställning från exempelvis sittande till liggande. Yrseln orsakas av små kristaller som har lossnat i innerörats balansorgan. När du rör på huvudet flyttar kristallerna runt – det påverkar balansen. Kristallsjuka går som regel över utan behandling inom några månader, men med hjälp av särskilda övningar kan besvären försvinna betydligt fortare.

Öroninflammation

Öroninflammation är en smärtsam infektion i mellanörat som orsakas av bakterier eller virus. Symptomen uppstår ofta i samband med en övre luftvägsinfektion. Öroninflammation är vanligast hos barn, men du kan även få besvär som vuxen. Inflammationen hos yngre barn går ofta över av sig själv inom några dagar. Äldre barn och vuxna behöver behandlas med antibiotika. Vid återkommande besvär kan du behöva hjälp av öronspecialist. Vid öroninflammation krävs en fysisk undersökning för diagnos och behandling.

Sår i munnen – afte

Afte är så kallade aftösa sår i munslemhinnan. Såren brukar börja som små blåsor och uppstår ofta i samband med infektioner. Afte försvinner i allmänhet inom tio dagar, utan behandling. I svårare fall kan läkemedel lindra besvären.

Sömnapné

Sömnapné kännetecknas av korta andningsuppehåll i sömnen. Det är vanligt att snarka och sedan vara torr i munnen och tjock i halsen på morgonen. Vissa blir trötta på dagarna på grund av störd sömn. Besvären har ibland en koppling till övervikt, men det kan även finnas andra förklaringar. Vid sömnapnésyndrom behöver du hjälp att hålla luftvägarna öppna – en särskild bettskena eller andningsmask kan lindra besvären och förhindra följdsjukdomar. Hos barn brukar det vara stora halsmandlar eller körtlar bakom näsan som orsakar andningsuppehållen. Då krävs ofta ett kirurgiskt ingrepp.

Tinnitus ‒ öronsusningar

Tinnitus är ljud du hör utan att det finns en extern ljudkälla som orsakar ljudet. Det kan beskrivas som öronsus eller att det tjuter i örat. Tinnitus kan vara helt ofarligt och är i många fall ett symptom på hörselproblem men ibland beror det på en bakomliggande sjukdom. Har du besvär av tinnitus som påverkar ditt välmående i vardagen kan du få hjälp.

Relaterade artiklar

illustration-blå-bakgrund-människa-sover-zzz