Öron-näsa-hals

Vill du diskutera besvär som är kopplade till öron näsa hals kan vi hjälpa dig med rådgivning. Legitimerad vårdpersonal gör en bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Vid behov kan du bli remitterad till vidare vård.

Få rådgivning

Öron-näsa-hals

Öron, näsa och hals är sammankopplade genom ett system av kanaler och passager. Därför är det vanligt att du har besvär i både öron och näsa samtidigt, eller alla tre. Några vanliga tillstånd är öroninfektioner, halsfluss och bihåleinflammation.

Symptom

Sök bland symptom

Afte

Afte är en mycket vanligt inflammation i munslemhinnan. Aftösa sår brukar börja som små blåsor i munnen och uppstår ofta i samband med infektioner. Det kan svida i munnen och kännas obehagligt att äta. Såren brukar försvinna inom tio dagar, utan behandling. Receptfria läkemedel kan ofta lindra besvären.

Bihåleinflammation

Bihåleinflammation är en vanlig komplikation vid exempelvis förkylningar och andra luftvägsinfektioner. Besvären beror oftast på att virus eller bakterier har orsakat en svullnad i bihålornas slemhinnor. Typiska symptom är tjock snuva och smärta eller tryck i ansiktet. Sjukdomen brukar läka av sig själv inom några veckor, men svåra eller långvariga besvär kan behöva behandlas av läkare.

Halsont – ont i halsen

Halsont kan bero på virus, bakterier eller exempelvis överansträngda stämband. Det är särskilt vanligt att få ont i halsen vid övre luftvägsinfektioner som orsakas av virus. Besvären går ofta över av sig själva inom ett par veckor, men ibland krävs läkemedel eller läkarvård.

Kristallsjuka

Kristallsjuka kännetecknas av kraftig yrsel när du vrider på huvudet eller byter ställning från exempelvis sittande till liggande. Yrseln orsakas av små kristaller som har lossnat i innerörats balansorgan. När du rör på huvudet flyttar kristallerna runt – det påverkar balansen. Kristallsjuka går som regel över utan behandling inom några månader, men med hjälp av särskilda övningar kan besvären försvinna betydligt fortare.

Körtelfeber

Körtelfeber är en virussjukdom som smittar via saliv. Kyssar är en vanlig smittväg och därför kallas körtelfeber i vardagligt tal även för “pussjukan”. Det är ofta tonåringar som drabbas värst och då brukar symptomen likna halsfluss med hög feber och svullna lymfkörtlar. Körtelfeber brukar läka av sig själv efter någon månad, men du kan känna dig trött under lång tid efteråt.

Sömnapné

Sömnapné kännetecknas av korta andningsuppehåll i sömnen. Det är vanligt att snarka och sedan vara torr i munnen och tjock i halsen på morgonen. Vissa blir trötta på dagarna på grund av störd sömn. Besvären har ibland en koppling till övervikt, men det kan även finnas andra förklaringar. Vid sömnapnésyndrom behöver du hjälp att hålla luftvägarna öppna – en särskild bettskena eller andningsmask kan lindra besvären och förhindra följdsjukdomar. Hos barn brukar det vara stora halsmandlar eller körtlar bakom näsan som orsakar andningsuppehållen. Då krävs ofta ett kirurgiskt ingrepp.

Tinnitus

Tinnitus kännetecknas av ihållande ljud inuti öronen, till exempel öronsus eller att det tjuter i örat. Det beror oftast på att du har utsatts för höga ljud eller vistats länge i miljöer med störande ljud. Ibland kan nedsatt hörsel, muskelspänningar, psykiska påfrestningar eller bakomliggande sjukdomar orsaka tinnitus. Det finns sätt att lindra besvären, bland annat genom distraktion med hjälp av olika bakgrundsljud.

Åksjuka – rörelsesjuka

Åksjuka och sjösjuka är vardagliga ord för rörelsesjuka. Besvären är antagligen kopplade till balanssinnet. Typiska symptom är illamående, kräkningar och yrsel. Du kan även känna dig trött, kallsvettas och få hjärtklappning. Det brukar hjälpa att titta i färdriktningen, fästa blicken på horisonten och andas frisk luft. Läkemedel kan lindra besvären.

Öroninflammation

Öroninflammation är en smärtsam infektion i mellanörat som orsakas av bakterier eller virus. Symptomen uppstår ofta i samband med en övre luftvägsinfektion. Öroninflammation är vanligast hos barn, men du kan även få besvär som vuxen. Inflammationen hos yngre barn går ofta över av sig själv. Äldre barn och vuxna behöver behandlas med antibiotika. Vid återkommande besvär kan du behöva hjälp av öronspecialist. Vid öroninflammation krävs en fysisk undersökning för diagnos och behandling.

Relaterade artiklar

illustration-blå-bakgrund-människa-sover-zzz
Allmänt om din hälsa – 23 okt. 2023

Sluta snarka – läkarens råd

I extrema fall kan snarkningar mäta upp till 85 decibel – inte konstigt att det stör nattsömnen både för den som snarkar och den som eventuellt sover bredvid. I denna artikel ger vår läkare råd som kan hjälpa dig att sluta snarka och sova bättre.

Läs mer