
Är du i riskzonen för utmattningssyndrom?
Det är vanligt att känna sig stressad eller låg på energi i perioder. Men har du känt dig orkeslös under en lång tid kanske du lider av utmattningssyndrom.
Läs mer
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Utmattning orsakas av långvarig stress eller stora påfrestningar utan tillräcklig återhämtning. Typiska symptom är brist på energi, sömnproblem, koncentrations- och minnessvårigheter. Behandlingen är inriktad på återhämtning och rehabilitering. Vid allvarlig utmattning eller svår stress är sjukskrivning med en successiv återgång till arbetet ofta nödvändig.
Den medicinska diagnosen för utmattning är utmattningssyndrom som ibland kan förekomma samtidigt som ångest, depression eller sömnbesvär. Utmattningsdepression används också ibland. I vardagligt tal har problem som orsakas av långvarig, negativ stress även kallats för ”utbrändhet” eller lite slarvigt för ”att gå in i väggen”. Det handlar om både fysiska och psykiska symptom som orsakats av flera stressfaktorer och som pågått under åtminstone sex månader – ofta betydligt längre.
Om du har blivit utmattad kan tillfrisknandet ta lång tid. Dina symptom kan så småningom försvinna helt, men de flesta brukar behöva göra förändringar i vardagen med fokus på bättre balans mellan exempelvis arbete och fritid, regelbunden sömn och tid för återhämtning.
Utmattning och långvarig stress kan ge både fysiska och psykiska symptom. I ett tidigt skede kan det vara lätt att missta besvären för någonting annat – många söker sig till vården på grund av mag-tarmproblem, huvudvärk, sömnproblem och nedstämdhet.
Om du är utmattad kan bristen på fysisk energi till slut bli uppenbar tillsammans med minnesproblem och koncentrationssvårigheter. Det kan till exempel bli svårt att läsa böcker och hålla en röd tråd i tankar och samtal. Andra utmattningssymptom kan vara att du känner dig ständigt trött, lätt blir irriterad eller ledsen och får svårt att hantera vardagens krav och aktiviteter. Vissa upplever hjärntrötthet. Utmattning och svår stress kan även leda till en känsla av hopplöshet och depression.
Om du upplever svår stress under lång tid utan tid för återhämtning kan insjuknandet bli akut – då kan du bli yr, få panikångest, bröstsmärtor eller ha svårt att orientera dig.
trötthet och brist på energi
försämrad stresstålighet
koncentrations- och minnessvårigheter
svårt att fatta beslut och genomföra uppgifter
nära till gråt och ilska
nedstämdhet, ångest och oro
överkänslighet för ljud, ljus och intryck.
illamående och yrsel
huvudvärk och muskelsmärtor
orolig mage.
Långvarig trötthet, sömnsvårigheter och koncentrationssvårigheter kan visserligen vara symptom på utmattning eller långvarig stress, men det kan även finnas andra förklaringar. Ibland kan det vara svårt att avgöra om det handlar om depression eller utmattning. Det kan till exempel röra sig om vitaminbrist, sköldkörtelproblem, fibromyalgi eller allvarligare sjukdomar. Därför är det bra att vända sig till sjukvården för att konstatera orsaken till dina symptom.
Utmattning orsakas av långvarig exponering för stress och påfrestningar, utan möjlighet till återhämtning. Kroppen har sannolikt länge signalerat att belastningen är för hög.
När kroppen blir utmattad på det här sättet kan det röra sig om för hög arbetsbelastning eller en dålig situation på jobbet i kombination med exempelvis relationsproblem och ekonomisk press. Ibland kan vanmakt över den egna situationen och en känsla av att den inte går att förändra ligga bakom problematiken.
Att vårda en sjuk anhörig och samtidigt försöka leva upp till vardagens alla krav kan också leda till utmattning. Ibland kan en strävan efter att alltid vara duktig, viljan att prestera intill perfektion och att lägga ett alltför stort engagemang i arbete och relationer leda till ett stressammanbrott och utmattning.
För att konstatera utmattning eller utmattningssyndrom krävs läkarundersökning och samtal med till exempel kurator eller psykolog. Ofta ingår någon form av enkät eller test, så kallade självskattningstester. De visar hur du mår – och hur ditt mående förändras över tid.
Symptom som muskelsmärtor och mag-tarmproblem kan kräva särskild behandling i form av exempelvis sjukgymnastik eller anpassad diet. Sömnproblem, ångest och eventuell depression kan ibland behandlas med läkemedel. Men vid utmattning eller utmattningssyndrom handlar din behandling till stora delar om att skapa tid för återhämtning och rehabilitering, liksom acceptans och insikt om sjukdomen med bakomliggande orsak.
Behandlingen består ofta av en kombination av läkarbesök, KBT- eller samtalsterapi, fysioterapi och stöd från arbetsterapeuter för att du ska kunna fungera normalt igen. Att hitta en balans i vardagen med fysisk aktivitet och bra mat- och sömnvanor är grundläggande. Stresshantering är också en viktig del.
Vid allvarligare stressbesvär och utmattning brukar det krävas sjukskrivning på hel- eller deltid för att på sikt kunna återgå till arbetet. Ofta behöver du själv göra förändringar i din egen livssituation för att undvika besvär framöver.
Tillfrisknande och återhämtning efter utmattning är högst individuell tidsmässigt, men det kan ta tid. Det är vanligt att få bakslag, men krafterna återkommer vanligen successivt. I takt med att kroppen återhämtar sig fysiskt och psykiskt brukar de flesta symptom klinga av. Vid allvarlig utmattning kan vissa besvär återstå under lång tid – en överkänslighet för stress kan vara något du måste lära dig att leva med och anpassa vardagen efter.
Om du känner dig utbränd eller utmattad är det viktigt att lyssna på kroppens signaler. Vid tecken på långvarig stress och brist på energi är det bra att försöka hushålla med dina krafter och skapa tid för återhämtning.
När du drabbas av utmattning eller upplever svår stress, eller helst långt tidigare, behöver du göra förändringar i din vardag för att hitta en balans som hjälper dig att läka och få tillbaka dina krafter. Finns det något du kan förändra, för att minska din psykiska belastning? Kanske kan du tala med din arbetsgivare och göra förändringar på jobbet vid tecken på för hög arbetsbelastning eller hitta någon form av avlastning i en svår, privat situation.
Tänk på att vara noga med mat och sömnvanor. Fysisk aktivitet, som inte är för krävande, är också viktigt att prioritera – att promenera eller bara vistas ute i skog och mark brukar göra stor skillnad. Försök också att medvetet lägga in tid för aktiviteter som känns meningsfulla, intressanta och glädjefyllda för dig.
Försök att minska din psykiska belastning:
skapa rutiner för mat och sömn
promenera eller motionera på en lagom nivå
anpassa dina åtaganden efter vad du orkar med
försök att hitta sätt att varva ner
prioritera aktiviteter som ger dig energi och glädje.
Om du lever under psykisk stress och får symptom som tyder på utmattningssyndrom bör du vända dig till sjukvården. Många behöver hjälp både fysiskt och psykiskt.
Får du akuta bröstsmärtor bör du uppsöka en akutmottagning.
Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp i samband med stressrelaterade besvär. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad till vidare vård.
På vår digitala stressmottagning kan vi hjälpa dig med såväl utmattning som lindrig till svår stress. Du börjar med ett videosamtal med en psykolog som avgör om stressmottagningen passar dig. Behandlingen bygger på KBT och pågår i 8–12 veckor.
Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.