AKTUELLT

Därför vägrar din förkylning att ge med sig

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Illustration-person-bakterier-runt-omkring
Vi är mitt inne i förkylningstider och många upplever just nu hosta och snuva som aldrig vill gå över.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Den vanligaste anledningen till att du inte blir frisk från din förkylning är egentligen att det är flera infektioner som avlöser varandra.

En annan faktor kan vara att du går tillbaka till jobbet eller börjar träna igen innan du blivit helt frisk, vilket gör att du är mer mottaglig för en ny förkylning.

3 vanliga påståenden om förkylning

1. Du kan bli förkyld om du är ute med blött hår i kylan
Det här är mestadels en myt. Du blir generellt inte sjuk eller sjukare av kyla. Kroppens immunförsvar kan dock påverkas negativt av sänkt kroppstemperatur, men då krävs en långvarig, kraftig nedkylning som nästintill leder till medvetslöshet.

2. Du smittar bara andra om du har feber
Att vara feberfri behöver inte betyda att du inte smittar. Förkylningar är som mest smittsamma i början, då sjukdomen märks minst. Feber uppkommer ofta senare under sjukdomsförloppet, eller inte alls.

3. Du kan bota din förkylning med huskurer
Det finns mycket som påstås bota förkylning – vitlök, whiskey, ingefära och honungsvatten – men inget av dessa har vetenskapliga belägg. Du kan prova att äta C-vitamin i förebyggande syfte, men det finns mycket lite evidens som tyder på att C-vitamin kan bota förkylningar.

Går det att helt undvika förkylningar?

De flesta vuxna har ett par förkylningar per år och det är svårt att helt undvika dem, men du kan minska risken genom ett bra immunförsvar. Det får du bland annat genom att ha en varierad kost med frukt och grönt, träna måttligt, tillåta dig tillräckligt med sömn och mindre stress om du är stressad. Det är även viktigt att du tvättar händerna regelbundet, speciellt före och efter måltider.

Stress och rökning

Även saker i ditt sätt att leva kan göra att förkylningen inte släpper. Stress är en sådan, långvarig rökning en annan. Båda gör att din förmåga att stå emot bakterier och virus blir sämre.

Så kan Kry hjälpa till

En förkylning behandlas inte av sjukvården utan går över av sig själv inom någon vecka. Om din förkylning inte går över, eller om den förvärras, kan du vända dig till Kry. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt remitterad till vidare vård.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-blå-bakgrund-gula-blommor-pollenpartiklar-i-luften
Aktuellt – 1 apr. 2024

Följ pollensäsongen 2024 – vad blommar nu?

När börjar egentligen pollensäsongen - och vilken pollen är värst? Här kan du få reda på vilka växter och träd som blommar just nu.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.