Kry-logo
Ladda ned

Därför vägrar din förkylning att ge med sig

Därför vägrar din förkylning att ge med sig.
Senast uppdaterad:
ons 30 okt. 2019
Vi är mitt inne i förkylningstider och många upplever just nu hosta och snuva som aldrig vill gå över.

Det vanligaste om du inte blir frisk från din förkylning är egentligen att det är flera infektioner som avlöser varandra. En annan faktor kan vara att du går tillbaka till jobbet eller börjar träna igen innan du blivit helt frisk, vilket gör att du är mer mottaglig för en ny förkylning.

3 vanliga påståenden om förkylning

1. Du kan bli förkyld om du är ute med blött hår i kylan Det här är mestadels en myt. Du blir generellt inte sjuk eller sjukare av kyla. Kroppens immunförsvar kan dock påverkas negativt av sänkt kroppstemperatur, men då krävs en långvarig, kraftig nedkylning som nästintill leder till medvetslöshet. 2. Du smittar bara andra om du har feber Att vara feberfri behöver inte betyda att man inte smittar. Förkylningar är som mest smittsamma i början, då sjukdomen märks minst. Feber uppkommer ofta senare under sjukdomsförloppet, eller inte alls. 3. Du kan bota din förkylning med huskurer Det finns mycket som påstås bota förkylning – vitlök, whiskey, ingefära och honungsvatten – men inget av dessa har vetenskapliga belägg. Undantaget är C-vitamin där det finns studier som visar på en viss förkortning av förkylningen hos vissa personer som ätit högre doser C-vitamin under längre tid innan förkylningen brutit ut.

Går det att helt undvika förkylningar?

De flesta vuxna har ett par förkylningar per år och det är svårt att helt undvika dem, men du kan minska risken genom ett bra immunförsvar. Det får du bland annat genom att ha en varierad kost med frukt och grönt, träna måttligt, tillåta dig tillräckligt med sömn och mindre stress om du är stressad. Det är även viktigt att du tvättar händerna regelbundet, speciellt före och efter måltider.

Stress och rökning

Även saker i ditt sätt att leva kan göra att förkylningen inte släpper. Stress är en sådan, långvarig rökning en annan. Båda gör att din förmåga att stå emot bakterier och virus blir sämre.

Senast uppdaterad:

Fler artiklar