All information om covid-19 testning och intyg finner du här.

COVID-19

Munskydd mot corona – vad är det som gäller?

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Annette Alaeus, specialist i infektionsmedicin
Riktlinjerna för att bära munskydd ser olika ut runt om i världen. Nedan ger vi dig mer information om en av pandemins stora vattendelare.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Coronavirus är en familj av olika virus som kan ge enklare förkylning eller mer allvarlig sjukdom. Det senast upptäckta coronaviruset SARS-CoV-2 kan ge sjukdomen covid-19 med en stor variation av symptom. Det nya coronaviruset sprids via så kallad droppsmitta. Det vill säga små droppar av kroppsvätskor i form av slem eller snor. En enda hostning eller nysning kan innehålla ett stort antal viruspartiklar.

Viruset överförs till kroppen via slemhinnorna i ögonen, näsan och munnen. Om du rör i ansiktet efter att ha vidrört en förorenad yta riskerar du att överföra smittan.

Ifall en person bär ett munskydd av medicinsk kvalitet kan det hindra viruset från att tränga in i kroppen via luftvägarna. Det är viktigt att munskydd används på rätt sätt. Skyddet ska alltid täcka både näsa och mun, och sluta tätt kring näsrygg, kinder och haka. Försök att inte röra munskyddet medan det används.

Skyddar ett munskydd mig, eller andra, från coronaviruset?

Är du smittad av covid-19 och bär ett munskydd blockeras dropparna närmare munnen eftersom de inte kan ta sig igenom skyddet. På så sätt kan ett munskydd hjälpa till att förhindra spridningen av coronaviruset.

Det kanske känns som att munskydd framför allt skyddar bäraren – men om du sprider infekterade droppar (även om du är sjuk utan symptom) och de fångas upp av ett skydd, så är det personerna omkring dig som huvudsakligen skyddas.

Även distansering fungerar som smittskydd. Risken att sprida viruset på en meters avstånd är mycket högre än på två meters avstånd.

Hur skyddar ett munskydd?

Munskydd av medicinsk standard (N95, FFP2 och FFP3) har ett filter och en ventil. De skyddar bäraren mot små och stora partiklar och används på sjukhus som en del av den personliga skyddsutrustningen.

Ett kirurgiskt munskydd täcker munnen, näsan och hakan. De skyddar mot stora droppar från utsidan (men inte små luftburna partiklar) och förhindrar viss smittspridning från bäraren. Skydden sitter dock ganska löst och kan därför läcka droppar runt kanterna.

Medicinskt godkända munskydd, eller andningsskydd, mot coronaviruset ska vara CE-märkta och används oftast enbart i vården. Vanliga munskydd kan köpas i butik eller så kan man tillverka ett själv av tyg eller papper. De är inte standardiserade eller designade för sjukvårdspersonal och det går inte att säkert fastställa vilket munskydd som är bäst av dessa.

Måste jag bära munskydd på offentlig plats i Sverige?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar dig att vaccinera dig mot covid-19 och att stanna hemma om du är sjuk. Ovaccinerade vuxna bör vara försiktiga och undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus.

Just nu finns det inga allmänna rekommendationer om att bära munskydd.

Måste barn bära munskydd?

Eftersom det inte är ett krav från Folkhälsomyndigheten att individer måste bära munskydd, behöver inte heller barn använda munskydd.

Hur ska jag tänka när jag reser?

Besök Utrikesdepartementets (UD) webbplats för att få den senaste informationen om resor till utlandet, samt information om aktuella händelser i utlandet. Det är UD som avråder från resor till andra länder.

Du som resenär behöver göra en egen bedömning av ditt resande utifrån behovet av att resa och den information om smittspridningen som finns. Information finns tillgänglig på resmålets egna myndigheter eller andra webbplatser som tillhandahåller officiell information. Exempel på sådana är WHO:s och ECDC:s webbplatser, som redovisar siffror från respektive land.

Många flygbolag har infört krav på att passagerare ska bära munskydd. Besök flygbolagets hemsida för att kontrollera vad som gäller innan du reser.

Så här använder du munskydd

Om du väljer att bära munskydd är det viktigt att du använder det på rätt sätt. Det finns en rad olika munskydd som kan skydda mot coronaviruset, bland annat munskydd i tyg eller i plast. De bästa munskydden mot corona är de som finns att köpa på apoteken.

  • Tvätta händerna med tvål och vatten innan du sätter på dig munskyddet.
  • Trä skyddet över mun, näsa och haka och se till att det inte finns glipor mellan skyddet och ansiktet.
  • Ta av skyddet med hjälp av banden, rör inte i själva munskyddet.
  • Släng engångsskydd direkt.
  • Har du ett munskydd i tyg ska det direkt läggas i tvättmaskinen och tvättas i minst 60 grader.

Om du får problem att andas bör du prata med en läkare.

Har du frågor om coronavaccin?

Här har vi samlat den senaste informationen.

Så kan Kry hjälpa till

Undrar du om du behöver söka vård? Vi ger dig vägledning.

Läs mer om coronaviruset

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-coronavirus-partiklar
Covid-19 – 6 apr. 2022

Då bör du söka vård för covid-19

Undrar du om du behöver du söka vård? Vi hjälper dig. Snabbt, smidigt i vår app eller på någon av våra vårdcentraler – Kry

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.