BARN OCH FAMILJ

5 vanliga utslag hos barn – symptom, orsak och behandling

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Det är helt naturligt att bli orolig om ditt barn får utslag på kroppen – men den goda nyheten är att de flesta är ofarliga och kan behandlas hemma. Här går vi igenom några vanliga utslag, vad du själv kan göra och när du bör kontakta vården.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Eksem

Symptom: Typiska symptom är röda, fjällande och kliande utslag på kroppen. Eksem kan uppstå överallt på kroppen men syns ofta på händerna, armveck, knäveck och baksida lår. Hos barn är atopiskt eksem vanligt vilket innebär att det finns en koppling till allergi och astma. Det kallas även för barneksem.

Orsak: Det finns inte alltid en tydlig orsak till eksem. Barn kan lida av torr och känslig hud vilket kan leda till eksem. Om huden utsätts för irriterande ämnen, till exempel starka rengöringsmedel, eller om du är allergisk mot exempelvis nickel eller latex kan du också få eksem. Risken att få eksem ökar om nära släktingar har samma besvär.

Behandling: Behandling av eksem fokuserar på att minska klåda genom att använda fuktkrämer, så kallade mjukgörare, som skapar en skyddande barriär på huden. Du kan även köpa receptfri kortisonkräm på apoteket. Blir inte eksemen bättre av receptfri kortisonkräm kan en läkare skriva ut starkare kortisonbehandling på recept. Vänd dig till sjukvården om receptfri kortisonsalva i kombination med mjukgörande inte hjälper.

Blöjeksem (Atopisk dermatit)

Symptom: Blöjeksem eller blöjutslag drabbar en av tre bebisar vid någon tidpunkt. Vanliga symptom är att huden börjar klia oerhört mycket där det ofta finns torra, röda, fjällande och knottriga utslag.

Orsak: Blöjeksem beror på att huden i blöjregionen ständigt utsätts för fukt, urin, avföring eller att blöjan har skavt mot huden. Blöjeksem kan triggas av parfymerade rengöringsservetter, tvål, tvättmedel eller bubbelbad.

Behandling: Det viktigaste är att lufta huden så att den hålls torr. Alternativt täta blöjbyten. Smörj in huden med mjukgörande krämer som finns receptfritt på apoteket. Oftast behöver man göra detta flera gånger om dagen. De feta salvorna lägger sig som ett skydd på den irriterade huden. Det finns salvor som innehåller både mild kortison och svampmedel som kan vara ett alternativ vid misstanke om svampinfektion i eksemet. Det är viktigt att fortsätta smörja in även om huden har återgått till sitt normala utseende. Låt ditt barn ligga en stund på en handduk utan blöja. Undvik talk och parfymerade krämer.

Svinkoppor

Symptom: Kallas även impetigo och är en vanlig och smittsam hudinfektion. Som regel visar sig kopporna först som små röda prickar och utvecklas sedan till vätskefyllda, kliande blåsor. Vätskan tjocknar till var innan den torkar och får en gulbrun sårskorpa. Allra vanligast är koppor i ansiktet – bakom öronen, runt näsan eller munnen – men de kan även dyka upp på andra ställen.

Orsak: Svinkoppor är en infektion i huden som brukar orsakas av bakterien stafylokocker, men ibland även av streptokocker. Den orsakar sällan allvarliga infektioner. Kopporna smittar genom beröring – antingen direktberöring med någon som är smittad eller om du rör vid något som någon med svinkoppor har tagit i. Svinkoppor kan drabba hud som redan är skadad, ibland till följd av eksem.

Behandling: Svinkoppor är en självläkande, ytlig infektion. Hur länge du har svinkoppor varierar – om du tvättar kopporna och är extra noga med hygienen på kroppen och i hemmet brukar symptomen försvinna på ett par veckor. På sommaren när det är varmt kan det ta lite längre tid att få bukt med infektionen.

Tvätta svinkopporna med mild tvål och vatten, badda sedan med en ordentlig mängd klorhexidinlösning och låt lufttorka. Smörj sedan kopporna med Microcid. Upprepa de tre stegen i behandlingen fyra gånger om dagen. Försök att använda pappershanddukar på toaletten och i köket och tvätta kläder och sängkläder dagligen för att undvika smittspridning.

Barn som har utbrott av svinkoppor bör hållas hemma tills kopporna torkat ut eftersom kopporna smittar så länge såren inte läkt. Om du har svinkoppor med allmänpåverkan och hög feber bör du kontakta sjukvården. Det gäller även vid täta, återkommande smittotillfällen.

Vattkoppor

Symptom: En vanlig barnsjukdom som börjar med röda utslag som sedan fylls med vätska. Innan de röda utslagen syns kan ditt barn få hög feber (över 38°C), trötthet och huvudvärk. Vattkoppor ger ofta svår och ihållande klåda.

Orsak: Vattkoppor är en vanlig infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Viruset sprids från person till person främst genom utandningsluften om du till exempel hostar eller nyser. Det kan också spridas genom hudkontakt. Det kan gå 10–20 dagar innan de första symptomen syns efter att du har blivit smittad.

Behandling: Det finns ingen behandling mot vattkoppor utan de läker av sig själva över tid. Några förebyggande åtgärder för att barn inte ska riva upp sår under natten är att klippa naglarna och sätta strumpor över händerna innan de går och lägger sig. Du kan även applicera lite kylbalsam eller ge ditt barn allergitabletter (antihistamin) mot klådan. Vaccin mot vattkoppor kan ges till barn från 9 månaders ålder och till vuxna.

Om ditt barn får hosta, långvarig feber och har många infekterade vattkoppor med ömmande, röd hud eller kraftig klåda bör du vända dig till sjukvården. Det gäller även om ditt barn är mycket trött och allmänpåverkat. Kom ihåg att ringa till vårdcentralen innan besöket då vattkoppor är mycket smittsamt. Undvik väntrum.

Nässelutslag (urtikaria)

Symptom: Nässelutslag är upphöjda hudutslag som kliar och kan uppstå på hela kroppen. Vissa får enstaka utslag medan andra får besvär på större hudområden. Nässelutslag kan försvinna på några minuter men ibland kan utslagen vara i några dagar. Klådan kan vara kraftig och kännas brännande.

Orsak: Nässelutslag kan ha många olika förklaringar som antingen är allergiska eller icke-allergiska. Du kan få stressutslag, värmeutslag och utslag i samband med kyla eller solljus. I ungefär hälften av fallen finns det ingen tydlig förklaring. Nässelutslag hos barn beror oftast på virusinfektioner, men kan också vara en reaktion på födoämnen som ägg, mjölkprotein, fisk och nötter.

Behandling: Om klådan är besvärande kan du rådfråga din läkare om antihistamintabletter. Kontakta sjukvården om besvären inte lindras efter två dagar, om ditt barn får feber eller om nässelutslagen inte försvinner. Ring 112 om utslagen sprids snabbt, om ditt barn får svårt att andas eller drabbas av akuta symptom som svullen tunga, ansikte eller läppar.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry om ditt barn har ett utslag du vill ha hjälp med. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på symptomen och det som framkommer under vårdmötet. Ni kan därefter bli remitterade till vidare vård vid behov.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Barn och familj – 5 nov. 2023

Förbättra sömnkvaliteten hos barn – 6 enkla råd

Om barn avviker från deras normala sovrutiner kan det leda till minskad kvalitetssömn, något som kan ha en negativ inverkan på barnet. På vår hemsida kan du läsa mer om hur du kan förbättra sömnkvaliteten hos barn och unga.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.