Ladda ned Ladda ned

Böjveckseksem

Böjveckseksem, blöjeksem eller atopisk dermatit som det också heter är en hudsjukdom som innebär att man får torra, röda och kliande utslag på huden. Dessa kan förekomma på kinderna och blöjområdet på barn som är under ett år, därav namnet. De flesta växer från sina besvär medan andra har det hela livet.

Böjveckseksem är ett eksem som kan vara återkommande. Som vuxen kan besvären förekomma på händerna, halsen eller i ansiktet. I vissa fall kan besvären vara långvariga, ibland under hela livet. Vanliga symptom är att huden blir torr och börjar klia oerhört mycket. Torra, röda, fjällande och knottriga utslag i böjvecken som t.ex. i arm- eller knävecken är också exempel på symptom. Om eksemet blir värre och man har kliat mycket på dem kan huden bli grövre, vilket kan leda till att man får sprickor och tjocka sårskorpor.

Man har inte kommit fram till varför böjveckseksem uppstår men man vet att arv och miljö spelar roll. Det kan bero på miljön i hemmet eller på arbetet, eller att man har ett ärftligt anlag för torr hud och eksem. Hudceller bildas och dör i hudlagren hela tiden och den normala omsättningen för detta är fyra veckor. Har man böjveckseksem går denna process snabbare vilket innebär att huden förlorar sin barriär. Detta gör att huden har svårt att binda vatten och lätt blir torr.

Eftersom böjveckseksem gör att huden inte kan binda vätska behövs det konstant tillsättas vätska i huden genom att man smörjer in huden med mjukgörande krämer. Oftast behöver man göra detta flera gånger om dagen. Kortison är ett inflammationsdämpande läkemedel som hjälper till att lindra klådan. Det går att köpa receptfria svagare kortisonkrämer. Hjälper inte detta behövs starkare, receptbelagda, kortisonkrämer. Genom att smörja med kräm lindras eksemet. Det är viktigt att fortsätta smörja in även om huden har återgått till sitt normala utseende.

Om du vet att du eller ditt barn har böjveckseksem kan dessa behandlas med mjukgörande och receptfria kortisonkrämer. Hjälper inte detta och klådan är svår bör du söka hjälp. I fall då eksemet snabbt blir värre och ser annorlunda ut bör du också vända dig till en läkare.

Med KRY kan du genom videosamtal med våra läkare få rådgivning kring böjveckseksem. Vi kan också, om det bedöms att behov finns, skriva ut recept eller ge remiss till annan vårdgivare.

Liknande besvär: