Ladda ned Ladda ned

Svinkoppor

Allmänt

Svinkoppor kallas även för impetigo och är en hudinfektion som orsakas av bakterier. Infektionen är smittsam och det är vanligast att barn mellan ett till sex år drabbas av den. Nedan kan du läsa om råd och behandling vid svinkoppor.

Symptom på svinkoppor

Svinkoppor börjar vanligtvis som en liten prick. Pricken blir sedan till en blåsa med vätska, som efterhand blir till var. Till slut bildas det en honungsfärgad skorpa på blåsan. Blåsorna uppstår ofta bredvid varandra. Det vanligaste är att få svinkoppor i ansiktet, som runt munnen, bakom öronen eller på näsvingarna, men det kan även drabba andra delar av kroppen. Oftast är det när man är förkyld som svinkoppor bryter ut, eftersom bakterierna lättare får fäste i huden då den är irriterad eller fuktig. Utslagen kan klia och svida.

Orsaker till svinkoppor

Svinkoppor orsakas av bakterierna stafylokocker och streptokocker. Det är genom att huden kommer i kontakt med dessa bakterier som man blir smittad. Vanligast är att barn mellan ett till sex år drabbas, men även vuxna kan drabbas. Det är dock ovanligt. Svinkopporna smittar så länge såren från blåsorna är fuktiga. På förskolor är det vanligt att barnen smittar varandra, på grund av att de är i så nära kontakt med varandra och varandras leksaker. Bakterierna får lättare fäste i skadad hud, varav det är lättare att bli smittad om man är förkyld eller har eksem.

Behandling av svinkoppor

Det går att behandla blåsorna själv så länge man inte är drabbad av feber. Då tvättar du utslagen noggrant med vatten och flytande tvål på morgonen och kvällen. Det går även att tvätta med en klorhexidinlösning som finns att köpa receptfritt. Klapptorka utslagen med en engångshandduk, samt försök att blöta upp skorporna på blåsorna och ta bort dem under tvätten. Eftersom svinkoppor är mycket smittsamma är det viktigt att förhindra att fler blir smittade. Byt sängkläder och kläder varje dag, tvätta händerna noggrant, använd egen handduk och håll naglarna korta.

När du bör söka vård

Svinkoppor läker vanligtvis ut med ovanstående hygienråd/egenbehandling, men har de inte försvunnit inom 5-7 dagar bör du söka vård och då räcker det oftast med en receptbelagd salva med antibiotika i. I vissa fall förvärras infektionen och kan då leda till feber. Om detta händer bör du också söka vård. Även i fall då svinkoppor täcker stora delar av kroppen och blåsorna fortsätter sprida sig är det viktigt att få hjälp. Då kan det bli aktuellt med antibiotika i tablettform.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Om ditt barn har drabbats av svinkoppor kan vi på KRY hjälpa dig med rådgivning och eventuella recept. Läkarbesöket är genom videosamtal med våra legitimerade läkare direkt i mobilen. Kom ihåg att ditt barn alltid måste närvara under samtalet.

Ladda ned appen redan idag