Ladda ned Ladda ned

Svinkoppor

Svinkoppor är en ofarlig men smittsam hudsjukdom som är särskilt vanlig under sommaren eftersom kopporna lätt sprids med badvatten och värme. Det brukar börja med en liten röd prick, ofta i ansiktet eller bakom öronen. I de allra flesta fall kan du behandla kopporna själv – det är ett bra sätt att slippa onödig antibiotika.

Svinkoppor kan drabba vem som helst, men är vanligast hos barn mellan ett och sex år. Med noggrann hygien försvinner besvären i allmänhet inom ett par veckor. KRY hjälper dig gärna med råd och bedömning i samband med svinkoppor.

Svinkoppor (impetigo) kan se olika ut hos olika personer. Vissa får bara irriterad och röd hud, andra får både röda prickar, blåsor och skorpor.

Som regel visar sig kopporna först som små röda prickar och utvecklas sedan till vätskefyllda, kliande blåsor. Vätskan tjocknar till var innan den torkar och får en gulbrun sårskorpa. Allra vanligast är koppor i ansiktet – bakom öronen, runt näsan eller munnen – men de kan även dyka upp på andra ställen.

Svinkoppor är en infektion i huden som brukar orsakas av bakterien stafylokocker, men ibland även av streptokocker. Kopporna smittar genom beröring – antingen direktberöring med någon som är smittad eller om du rör vid något som någon med svinkoppor har tagit i. Svinkoppor smittar även genom badvatten. Hög luftfuktighet och värme gör att bakterierna trivs, därför är kopporna vanligast på sommaren.

Kopporna smittar så länge de är fuktiga. Om du själv har eksem eller irriterad hud är risken större att bli smittad.

Svinkoppor är en självläkande, ytlig infektion. Hur länge du har svinkoppor varierar – om du tvättar kopporna och är extra noga med hygienen på kroppen och i hemmet brukar symptomen försvinna på ett par veckor. Sommartid kan läkningen ta ytterligare någon vecka.

I ovanliga fall och vid mycket utbredda infektioner eller feber kan det ibland finnas anledning att behandla med antibiotika. I vissa fall krävs även en odling.

Egenvård under ett par veckor brukar vara effektivt och är ett bra sätt att undvika onödig antibiotikabehandling – du hittar allt du behöver receptfritt på apotek. Tänk på att kopporna smittar så länge de är fuktiga.

Gör så här 4 gånger per dag:

  1. Tvätta med mild tvål och vatten – när skorporna är blöta och inte längre sitter fast kan du ta bort dem.
  2. Badda sedan med en riklig mängd klorhexidinlösning och låt lufttorka.
  3. Smörj in kopporna med salvan Microcid.

Så här undviker du att smittan sprids:

  • tvätta/sprita händerna ofta
  • använd pappershanddukar på toaletten och i köket istället för handduk
  • byt sängkläder dagligen och badlakan efter varje dusch
  • tvätta kläderna varje dag (och gosedjur/leksaker om du har barn)
  • håll dörrhandtag och andra utsatta platser rena.

Barn och svinkoppor

Barn bör stanna hemma från förskolan och skolan tills kopporna är helt torra och inga nya uppstår. Barn leker nära varandra och till exempel leksaker kan föra smittan vidare.

Om du har svinkoppor med allmänpåverkan och hög feber bör du kontakta sjukvården. Det gäller även vid täta, återkommande smittotillfällen.

Du kan vända dig till oss på KRY för att få hjälp vid svinkoppor. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Vid behov kan du bli ordinerad behandling alternativt remitterad till vidare vård.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet.

Liknande besvär:

Senast uppdaterad:
28 jul 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin