Ladda ned Ladda ned

Svinkoppor – impetigo

Svinkoppor är en ofarlig men smittsam hudsjukdom som främst drabbar barn. Sjukdomen börjar ofta med en liten röd prick. Pricken utvecklas till en blåsa med vätska. Vätskan blir efter ett tag till var och slutligen blir blåsan en honungsfärgad sårskorpa. På KRY kan du få hjälp vid svinkoppor.

Svinkoppor kan se olika ut hos olika personer. Vissa får bara irriterad och röd hud, andra både röda prickar och blåsor. Kopporna börja ofta som en liten röd prick och blir senare till en vätskefylld blåsa. Blåsorna kan klia. Vätskan tjocknar sedan till var och slutligen torkar blåsan och får en honungsfärgad sårskorpa. Kopporna kan sätta sig bredvid varandra eller dyka upp på nya ställen på kroppen. De kan finnas överallt som på händer och fötter samt i hårbotten. Allra vanligast är det dock att få dem i ansiktet:

 • bakom öronen
 • runt näsan
 • runt munnen.

Svinkoppor kan klia en del. De försvinner – om du tvättar dem noggrant – utan att lämna ärr efter ett par veckor.

Svinkoppor är en infektion i huden. Infektionen orsakas vanligen av bakterien stafylokocker och mer sällan av streptokocker.

Svinkoppor drabbar främst barn mellan ett och sex år. Kopporna smittar genom beröring, det vill säga att du kommer åt hud på någon som är smittad eller att du rör något som någon med svinkoppor har tagit i. Kopporna smittar så länge de är fuktiga. Svinkoppor får enklare fäste i hud som är irriterad eller fuktig. Därför är det lättare att få svinkoppor om du har eksem.

Sommar och tidig höst är svinkoppor vanligast. Det beror på att det är varmare och att luftfuktigheten är högre, något som gör att bakterierna trivs. Svinkoppor smittar ofta genom badvatten mot slutet av badsäsongen.

Du behöver sällan annan behandling än det du själv kan göra. Så länge du inte har feber kan du behandla svinkopporna på egen hand:

 1. Tvätta svinkopporna noga med tvål och vatten två gånger om dagen. Försök blöta upp skorporna när du tvättar dig eller ditt barn och ta bort dem. Bakterierna kan göra att skorporna kommer tillbaka, men fortsätt att tvätta. Till slut dör bakterierna och såret torkar ut. Ta inte bort skorpor som sitter fast.
 2. Badda med klorhexidinlösning efter tvättningen, det finns på apotek.
 3. Om inte tvättning och baddning ger resultat kan du också smörja med Microcid. Du hittar salvan receptfritt på apotek.

Du kan upprepa steg 1–3 tre gånger per dygn.

Använd gärna pappershanddukar när du har svinkoppor eller behandlar någon som har det. Vanliga handdukar behöver tvättas efter varje användning för att inte sprida smittan vidare.

Svinkoppor smittar lätt. Gör ditt bästa för att hindra att de sprids:

 • byt sängkläder varje dag
 • dela inte handduk med andra
 • försök att inte klia eller ta på kopporna eftersom de smittar genom sårvätska och kan spridas till andra delar av kroppen
 • håll naglarna korta för att undvika att bakterier fastnar där
 • håll dörrhandtag och andra ytor som du ofta rör vid rena
 • tvätta händerna noggrant
 • är det ditt barn som har svinkoppor – tvätta gosedjur och leksaker.

Du bör söka kontakt med läkare för fortsatt handläggning om du har täta återkommande episoder. Läkaren kan överväga att göra en odling och ibland ge antibiotika utifrån svar på odlingen.

Barn och förskola

Håll ditt barn hemma från förskola och skola tills dess att kopporna är helt torra. De smittar så länge de är fuktiga.

Barn och skola

Barn i skolåldern som förstår hur viktigt det är att inte sprida svinkoppor och vet hur de tvättar händerna ordentligt kan gå i skolan. De bör dock inte vara med på idrott.

Om du har svinkoppor med allmänpåverkan och hög feber.

 • Rådgivning
 • Individuell bedömning och recept vid behov.

Kom ihåg att om det är ditt barn som är sjukt behöver barnet vara med dig under samtalet.

Senast uppdaterad:
7 mars 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare
Kristina Bergstrand, Leg. läkare, specialist i allmänmedicin