HÖST

Vanliga höstbesvär och hur du kan lindra dem

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Krispig luft och mörka kvällar avslöjar den annalkande hösten – en årstid som förknippas med vackra löv och mysiga testunder. Men det är också nu som förkylningarna och VAB:andet skjuter i höjden. Vi listar några vanliga besvär och vad du kan göra åt dem.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Svinkoppor, vattkoppor och höstblåsor
Dessa tre smittsamma åkommor är alla vanliga bland barn och generellt ofarliga. Oftast går de över av sig själva och symptomen kan du lindra med egenvård.

Om ditt barn får röda prickar eller blåsor på kroppen och samtidigt drabbas av hög feber eller ett försämrat allmäntillstånd bör du rådgöra med en läkare. Om du som vuxen inte har haft vattkoppor och misstänker att du kan ha blivit smittad så ska du genast söka vård, särskilt om du har nedsatt immunförsvar.

Löss
Alla kan drabbas av löss men barn på skolor och förskolor är särskilt utsatta på grund av lek med mycket närkontakt. Du kan upptäcka löss genom att inspektera hårbotten och kamma igenom håret över ett vitt underlag.

Det går att bli av med parasiterna genom att kamma håret noggrant med luskam vid upprepade tillfällen, men om du vill vara helt säker på att bli kvitt lössen bör du använda dig av ett lusmedel som finns att köpa receptfritt på apotek.

Den klassiska förkylningen
Förkylning är en infektion i näsan, svalget eller halsen. Den orsakas nästan alltid av ett virus och har vanligtvis gått över av sig själv inom någon vecka.

Om du känner av en uppseglande förkylning är det viktigt att du försöker vila och ta det lugnt. Besväras du av nästäppa kan det vara värt att prova näsdroppar eller nässprej med koksaltlösning. Skulle det inte hjälpa så finns avsvällande nässprej att köpa receptfritt på apotek. En varm kopp te kan ha en lenande effekt om du har ont i halsen, och även verka lindrande vid besvärlig hosta.

Symptomen vid förkylning och covid-19 kan likna varandra, men det finns också många olikheter. Här kan du läsa mer om skillnaderna. Sök vård direkt om du snabbt blir mycket sämre, eller har andningsbesvär vid vila.

Torr hud och eksem
Sjunkande temperatur, hårda vindar och uttorkande inomhusluft är påfrestande för huden, speciellt om du har en känslig hudtyp.

Torr och eksembenägen hud går inte att bota, men du kan lindra symptom såsom irritation, rodnad, klåda och sprickor genom att regelbundet återfukta huden med en mjukgörande kräm eller salva och använda en mild duscholja istället för tvål. Om du är osäker på vad för slags hudutslag som drabbat dig, eller om du har eksem som inte blivit bättre efter en veckas behandling med receptfri kortisonsalva kan det vara klokt att rådfråga en läkare.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp att tolka dina symptom eller besvär. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Våra sjuksköterskor och läkare finns tillgängliga för dig dygnet runt.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

tecknad-bild-med-kvinna-sol-och-moln
Höst – 20 sep. 2020

D-vitamin under vinterhalvåret – så får du i dig tillräckligt

Under hösten och vintern är solens strålar inte tillräckligt stark för att kroppen ska producera D-vitamin. Som tur är finns det flera livsmedel som innehåller mycket D-vitamin.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.