Kry-logo
Starta appen
Kry-logo

Huvudlöss

Huvudlöss drabbar främst barn, även om vuxna också kan få löss. Du kan lätt få bukt med löss genom noggrann kamning och behandling med lusmedel.

Allmänt om huvudlöss

Huvudlöss är små, 2–3 mm, långa insekter som lever på människors blod. De kan vara grå, bruna eller svarta – och om de nyss har sugit blod – röda. Lössen lever bara i håret och i hårbotten. De kan varken hoppa eller flyga utan klättrar på hårstråna. De rör sig snabbt och undviker ljus. Löss är mycket smittsamt. Den som nyligen har smittats med huvudlöss har sällan några symptom och sprider lössen vidare utan att veta om det. Löss sprids genom huvudkontakt – de kryper från ett huvud till ett annat. Lössen är mest aktiva på sommaren. De sprids lätt när skolorna börjar.

Från ägg till vuxen lus Lushonorna lägger sex till åtta ägg per dag i hårbotten. Äggen är små, ungefär som ett litet knappnålshuvud och sitter väldigt hårt fast på hårstrån nära hårbotten. De är mörka och svåra att se.Lusen kläcks efter 8 till 10 dagar och när äggen är tomma ser de vita eller genomskinliga ut. Äggen lossnar inte av sig själva, utan behöver kammas bort med en luskam. Lusen lever i ungefär trettio dagar.

Symptom på huvudlöss

Ser du levande löss eller lusägg i hår och hårbotten har du löss. Du hittar lättast löss i nacken eller bakom öronen.

Andra tecken på att du har löss är:

 • att det kliar i hårbotten

 • ett mörkt puder på kudden eller runt axlarna på en tröja. Det kan vara lusens avföring eller ömsat skinn.

 • infekterade rivsår i hårbotten.

Därför kliar löss

Löss kliar inte alltid. Klådan är en reaktion på lössens saliv. Det kan gå flera veckor från det att du upptäcker att du har löss tills klådan kommer. Ju fler gånger du drabbas av löss, desto fortare börjar det klia.

Orsaker till huvudlöss

Orsaken till huvudlöss är att du eller ditt barn har varit när någon annan med löss. Det finns många myter om löss som inte stämmer:

 • löss beror inte på dålig hygien

 • de sprider varken bakterier eller virus

 • de kan inte överleva utanför hårbotten mer än något dygn.

Vad du själv kan göra

Behandla bara mot löss om du ser levande löss eller lusägg i håret. Gör så här:

 • tvätta håret med vanligt schampo

 • använd balsam – det gör att lössen håller sig stilla och du ser dem lättare

 • lägg en vit handduk över axlarna – löss och lusägg syns lättare mot en ljus bakgrund. Handduken måste tvättas i 60 grader efteråt för att döda eventuella löss.

 • kamma noga igenom håret med en luskam – använd helst en vit eftersom löss och lusägg är lättare att se när bakgrunden är ljus

 • dra kammen från hårbotten längs hela håret – torka av kammen efter varje drag

 • dela gärna upp håret i mindre sektioner – då är det lättare att inte missa någon del.

Eftersom de är så små kan det vara bra att använda förstoringsglas för att se om det finns några löss eller ägg. Alla som har varit i kontakt med någon som har löss ska undersökas noggrant – gärna en gång i veckan när det går löss.

Luskamning och lusmedel

Du blir lättast av med lössen när du kombinerar kamning med lusmedel. Det finns två typer av lusmedel, medicintekniska produkter och läkemedel.

Börja med att använda medicintekniska produkter. Luskammen är en sådan produkt, men det finns också flytande produkter. De flytande produkterna innehåller silikonolja eller växtolja och gör att lössen kvävs eller inte kan göra sig av med vätskan som bildas när de sugit ut blod. Oljorna masseras in i håret och hårbotten och verkar där. Hur länge de ska verka beror på produktmärke och står angivet på förpackningen.

Hjälper inte behandling med medicintekniska produkter finns det receptfria läkemedel. Läkemedlen ska verka i håret och hårbotten i 24 timmar. Behandling med läkemedel görs ofta två gånger, där den andra behandlingen sker åtta dagar efter den första. Löss finns bara i håret och hårbotten, inga andra håriga delar av kroppen ska behandlas med lusmedel. Någon gång kan löss hamna i ögonbrynen eller i ögonfransarna. Stryk då vaselin över brynen eller fransarna så kvävs de.

Oavsett om du behandlar lössen med medicintekniska produkter eller läkemedel ska du fortsätta kamma igenom håret med luskam. Du bör göra det två till tre gånger i veckan i två veckor efter att du har gjort den sista behandlingen för att vara säker på att lössen är borta.

Har du familj är det viktigt att alla medlemmar behandlas mot löss samtidigt för att stoppa spridningen. Samma sak gäller till exempel förskolegrupper.

När en lus väl lämnat hår och hårbotten och hamnat någon annanstans kan den inte ta sig till något nytt hår. Därför behöver inte sängkläder tvättas. Tvätta dock gärna borstar och kammar för säkerhets skull.

Löss – igen

Hittar du nya löss trots behandling kan du ha följt lusmedlets anvisningar fel eller fått nya löss.

Barn och huvudlöss

Har ditt barn fått huvudlöss ska du berätta det för förskolepersonal eller skolsköterska.

Ditt barn kan gå tillbaka till förskola eller skola dagen efter den första behandlingen.

Behandling av huvudlöss

Du behandlar löss hemma med hjälp av receptfria produkter från apoteket. Lycka till med behandlingen. Det kan ta tid – men lössen försvinner till slut.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp med löss. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Innehållet har granskats av:

Joakim Röstlund

medicinskt ansvarig läkare

Relaterat:

Insektsbett
Klåda