Kry-logo
Starta appen
Kry-logo
Svinkoppor i ansikte på barn med ljus hud
Bild på svinkoppor i ansikte ©DermNet New Zealand med tillstånd.

Svinkoppor

Svinkoppor är en ofarlig men smittsam hudsjukdom som är särskilt vanlig under sommaren eftersom kopporna lätt sprids med badvatten och värme. Det brukar börja med en liten röd prick, ofta i ansiktet eller bakom öronen. I de flesta fall kan du behandla kopporna själv med noggrann hygien – det är ett bra sätt att slippa onödig antibiotika.

Symptom vid svinkoppor

Svinkoppor, som heter impetigo på läkarspråk, kan se olika ut hos olika personer. Vissa får bara irriterad och röd hud, andra får både röda prickar, blåsor och skorpor.

Kopporna brukar först se ut som små röda prickar och utvecklas sedan till vätskefyllda, kliande blåsor. Vätskan tjocknar till var innan den torkar och får en gulbrun sårskorpa. Allra vanligast är koppor i ansiktet – bakom öronen, runt näsan eller munnen – men de kan även dyka upp på andra ställen.

Orsaker till svinkoppor

Svinkoppor är en bakteriell infektion i huden som brukar orsakas av stafylokocker, men ibland även av streptokocker. Svinkoppor kan drabba vem som helst, men är vanligast hos barn mellan ett och sex år.

Kopporna smittar genom beröring – antingen direktberöring med någon som är smittad eller om du rör vid något som någon med svinkoppor har tagit i. Svinkoppor smittar även genom badvatten. Hög luftfuktighet och värme gör att bakterierna trivs, därför är kopporna vanligast på sommaren.

Kopporna smittar så länge de är fuktiga. Om du själv har eksem eller irriterad hud är risken större att bli smittad.

Behandling

Svinkoppor är en självläkande, ytlig infektion. Hur länge du har svinkoppor varierar – om du tvättar kopporna och är extra noga med hygienen på kroppen och i hemmet brukar symptomen försvinna på ett par veckor. Sommartid kan läkningen ta ytterligare någon vecka.

I ovanliga fall och vid mycket utbredda infektioner eller feber kan det ibland finnas anledning att behandla med antibiotika. I vissa fall krävs även en odling.

Vad kan jag göra själv?

Egenvård under ett par veckor brukar vara effektivt och är ett bra sätt att undvika onödig antibiotikabehandling – du hittar allt du behöver receptfritt på apotek. Tänk på att kopporna smittar så länge de är fuktiga.

Gör så här fyra gånger per dag:

  1. Tvätta med mild tvål och vatten – när skorporna är blöta och inte längre sitter fast kan du ta bort dem.

  2. Badda sedan med en riklig mängd klorhexidinlösning och låt lufttorka.

  3. Smörj in kopporna med receptfri salva mot svinkoppor som innehåller en procents väteperoxid – fråga på apotek.

Så här undviker du att smittan sprids:

  • tvätta och sprita händerna ofta

  • använd pappershanddukar på toaletten och i köket istället för handduk

  • byt sängkläder dagligen och badlakan efter varje dusch

  • tvätta kläderna varje dag – och eventuella gosedjur eller leksaker

  • håll dörrhandtag och andra utsatta platser rena.

Barn och svinkoppor

Barn bör stanna hemma från förskolan och skolan tills kopporna är helt torra och inga nya uppstår. Barn leker nära varandra och till exempel leksaker kan föra smittan vidare.

När bör jag söka vård?

Kontakta sjukvården om du har svinkoppor med allmänpåverkan och hög feber. Det gäller även vid täta, återkommande smittotillfällen.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid svinkoppor. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Vid behov kan du bli ordinerad behandling alternativt remitterad till vidare vård.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet. För att kunna boka ett barnmöte måste du vara vårdnadshavare till barnet.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Innehållet har granskats av:

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

·

Relaterat:

Eksem
Feber