Har du bekymmer med kärlkramp? Du som listad patient kan chatta med en av våra sjuksköterskor. Till chatten

Kärlkramp

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Medicinskt granskad

Kärlkramp ger en tryckande smärta över bröstet. Smärtorna är inte konstanta utan kommer i attacker som är ungefär tio minuter långa. Attackerna kommer ofta i samband med fysisk ansträngning, starka känslor, stress och kallt väder. Det är viktigt med tidiga förebyggande insatser för att på sikt minska risken att få kärlkramp, hjärt- och kärlsjukdom. Läs mer om kärlkramp här.

Symptom på kärlkramp

Kärlkramp ger attacker med bröstsmärtor. Attackerna uppstår ofta vid ansträngning, kallt väder, starka känslor och stress. Hjärtat behöver då mer syre för att kunna arbeta optimalt, men får det inte. Smärtan vid ett anfall ger med sig snabbt och försvinner efter några minuters vila eller efter intag av läkemedel.

Smärtan vid kärlkramp känns:

  • sammandragande

  • som ett tryck eller en varm känsla över bröstet

  • som ett åtstramande band över bröstkorgen.

Smärtan kan också stråla ut från bröstet mot käke, hals, rygg, axlar och armar. Vid en attack kan du också känna dig andfådd, illamående och få ångest.

Orsaker till kärlkramp

Kärlkramp beror på att hjärtat inte får tillräckligt med syre. Någonstans i ett eller flera av hjärtats kranskärl finns det en förträngning som gör att blodet – som bär med sig syre – inte rinner igenom tillräckligt snabbt. När hjärtat, precis som andra muskler, inte får tillräckligt med syre reagerar det med smärta.

Det finns vissa faktorer som ökar risken för kärlkramp. De är bland annat diabetes, högt blodtryck, högt kolesterolvärde, hög ålder och ärftlighet.

Vad du själv kan göra

För att undvika att kranskärlen blir tilltäppta – åderförkalkade över tid bör du:

  • motionera regelbundet

  • sluta röka

  • äta hälsosam mat, vilket gör att kolesterolvärdet hålls på en låg och stabil nivå.

Behandling

Behandling av kärlkramp syftar till att lindra smärta och förebygga hjärtinfarkt. Kärlkramp innebär att det finns en tillfällig blockering i något av hjärtats kranskärl. Blockeringen är övergående och ger inte syrebrist med skador i hjärtmuskeln – som hjärtinfarkt gör.

Olika typer av läkemedel används vid kärlkramp. De som kallas betablockerare eller kalciumflödeshämmare tas förebyggande. Nitroglycerin lindrar smärtorna. Kolesterolsänkande mediciner minskar risken för hjärtinfarkt genom att hejda åderförkalkning i blodkärlen. Det finns också läkemedel som minskar risken för hjärtinfarkt genom att tunna ut blodet. Det är viktigt att ta läkemedlen som du är ordinerad för att må bra.

Om läkemedlen inte hjälper eller om risken för hjärtinfarkt är hög kan det vara aktuellt med ett ingrepp, som ballongvidgning eller bypass-operation.

Då bör du söka vård

Sök vård akut om du:

  • har ont i bröstet och samtidigt är andfådd, kallsvettig eller har oregelbundna hjärtslag

  • känner en obehaglig känsla i bröstet i mer än en kvart och som inte har en naturlig förklaring

  • känner stark, tryckande smärta i bröstet.

Så kan Kry hjälpa till

Vid misstanke om kärlkramp bör du i första hand uppsöka en akutmottagning.

Du kan alltid vända dig till oss på Kry för att få medicinsk rådgivning. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. På våra fysiska vårdcentraler kan du som redan har diagnosen kärlkramp få hjälp med uppföljning av symptom som inte är akuta.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar
Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry